• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

dropship i pdv

denza258

Član
Tu od
28 Stu 2014
Pozdrav,
vecinu informacija u vezi dropshipinga sam saznao osim jedne, a to je pdv.
Buduci da kupac placa meni sav iznos da li ja onda na taj iznos moram drzavi platiti pdv ili kako to vec ide ?

Vidio sam vec jednu temu na slican naziv i da odgovorim za buduce koji budu pokusali dropship. Nakon razgovora u poreznoj, zeni sam morao pola sata objasnjavati sto je dropship da bi na kraju dobio odgovor da ne postoji zakon za to jer je ovo u HR nepoznanica, a vjerojatno i u okolnim zemljama. Zakljucak: ne postoji tocno definiran zakon za dropship :)

denza258 kaže:
Vidio sam vec jednu temu na slican naziv i da odgovorim za buduce koji budu pokusali dropship. Nakon razgovora u poreznoj, zeni sam morao pola sata objasnjavati sto je dropship da bi na kraju dobio odgovor da ne postoji zakon za to jer je ovo u HR nepoznanica, a vjerojatno i u okolnim zemljama. Zakljucak: ne postoji tocno definiran zakon za dropship :)

zanimljivo... i kako onda realizirati?

denza258 kaže:
Zakljucak: ne postoji tocno definiran zakon za dropship :)

Droppshipping je klasična preprodaja, i to nema šanse da nije regulisano zakonom. Jako je lako objasniti - na jednom mestu robu kupiš jefitno, na drugom je prodaš skuplje. :) To što se to radi online i sa inostranstvom, ne menja suštinu stvari.

Možda ne postoji definiran zakon za dropshipping, ali sam siguran da to poslovanje spada pod neki drugi zakon. Da si pitao da li ima zakon za frizere, pekare, molere ili zidare, verovatno bi dobio isti odgovor - da ne postoji tačno definisan zakon, ali zato su samostalni preduzetnici sigurno dobro pokriveni zakonom. :)

Zaključak bi po meni bio da je službenica nedovoljno upućena, nedovoljno motivisana da ti pomogne ili još verovatnije nije te dobro razumela.

Postoji zakon za klasicnu prodaju, kupi jeftino, prodaj skuplje, ali je ocito ovo iznimka jer roba nikad ne bude u tvom posjedu ili je jednostavno do djelatnice bilo, ali eto tocan odgovor nisam dobio.

Koliko se ja razumem,porez se placa na zaradu,sto znaci ako dobijes preko banke uplatu od 100e ili bilo koji iznos duzan si u roku od 30 dana da prijavis poreskoj upravi...ovo vazi za Srbiju...poreza su oslobodjeni samo oni koji dobiju do 300e za humanitarnu pomoc ili pomoc prijatelja ili kako se vec to zove...ovo vazi za Srbiju.
Kao sto je i Igor napisao to nije pojedinacno naglaseno ja cu navesti jos primera koji nisu navedeni ali spadaju pod zaradu: zarada od google adsense,freelance poslova,web trgovine...na sve pare koje se dobiju na devizni racun,osim humanitarne pomoci ili pomoci prijatelja ili kako se vec zove negde drugo,mora se placati porez...ovo vazi za Srbiju.Ne znam zakone u Hrvatskoj i u ostalim zemljama ali sigurno su i tamo duzni da prijave zaradu poreskoj sluzbi.

Jednostavan primer ti je da npr. prodas televizor nekome u inostranstvu i on ti plati preko visa kartice na devizni racun banke,to ti je isto kao i online dropship.Ti sam odlucujes da li ces prijaviti poreskoj ili ne,ali moras znati da to sve ima zabelezeno jer se placalo preko banke,npr druga je stvar ako si isao preko payoneer kartice pa digao pare preko bankomata i niko nije video tokove novca,mada ni to nije sigurno 100% da ti nece doci poreska.
Na ovoj temi ima druga mogucnost i sistem ako bi hteo da izbegnes 99% porez: https://internetzarada.org/showthread.php?tid=11225&pid=106370#pid106370

100% se moze izbeci porez samo ako primis oci u oci i novac na ruke mada ni to nije sigurno 100% nego 99.9% Ne postoji siguran nacin da se izbegne porez kao sto ne postoji ni jedan siguran kompjuter ili sajt na svetu od hakovanja ;) nadam se da se sada nece povesti rasprava i pisati o sigurnosti sajtova i kompjutera na ovoj temi ali samo sam hteo dati slican primer a to je da nista nije sigurno 100%

to u primjeru za televizor je jasno jer je sve to tvoja zarada, ali ovdje je pitanje bilo ako meni kupac uplati 100$ za neki proizvod i ja dobavljacu uplatim od tih 100$ njegovu maloprodajnu cijenu od recimo 50$. Znaci moja zarada je samo 50$ i na to bi se samo zakonski trebao placati pdv jer je to tvoja zarada, ali ako ce gledati transakcije ispada da je tvojih 100$ zarada.
To je sto mi zena na poreznoj nije mogla odgovoriti. Jel na 50$ ili na 100$ se placa, gledajuci primjer iznad

Gledace se stanje na tvom racunu,ako ti je neko uplatio 100$ to ce biti prikazano kao 100$ e sad sto to nije sve tvoje to i jeste problem i zato je bolje da ides drugim putem,kao npr. 2Checkout pa na payoneer ili paypal pa onda ti odredis koliko da povuces para preko pajpala na racun banke ili da podignes preko payoneer kartice na bankomatu.

denza258 kaže:
to u primjeru za televizor je jasno jer je sve to tvoja zarada, ali ovdje je pitanje bilo ako meni kupac uplati 100$ za neki proizvod i ja dobavljacu uplatim od tih 100$ njegovu maloprodajnu cijenu od recimo 50$. Znaci moja zarada je samo 50$ i na to bi se samo zakonski trebao placati pdv jer je to tvoja zarada, ali ako ce gledati transakcije ispada da je tvojih 100$ zarada.
To je sto mi zena na poreznoj nije mogla odgovoriti. Jel na 50$ ili na 100$ se placa, gledajuci primjer iznad

Prvo i osnovno pitanje je dali si u sustavu PDV-a?

Ovo je samo razgovor o tome. Jos nisam nista ozbiljnije poduzeo vezano za to, ali znam da ne moras biti u sustavu PDV-a do određenog iznosa zarade.
@sunbeach
E pa to se moze tako, ali mislim da bi se trebao zakon tocno regulirati za ovu vrstu prodaje jer ako ti moras pdv na 100$ platiti, onda ti cijena mora ozbiljno skociti da ti ostane zarada.

To nigde nije regulisano,svugde se placa porez na zaradu.Kupi se televizor za 200e i stavi se da se proda za 300 evra porez se placa na 300 evra sto je 60e i cisto ostane 40e.

znaci vrijedi i za dropship iako "televizor" nikada nije bio tvoj niti u tvom posjedu nego si samo recimo proslijedio narudžbu dobavljacu ??

Nije vazno da li je tvoje ili si prodao licno ili si preprodao/prosledio jer na tome si zaradio i na zaradu se placa porez.Jedino da taj kome si prodao posalje tebi pare kao pomoc prijatelja kao sto to ovde kod nas u Srbiji postoji ili ne znam vec kako pa da izbegnes porez,ne znam zakone ostalih zemalja,tako da bi ti najbolji odgovor dao neko iz Hrvatske.

Tako mi je mogla i ona zena u poreznoj reci, samo ocito smo previse zaostali sto se tice interneta i novih metoda. Ovo drugo ovisi odakle se narucuje jer nekad je bolje s porezom jer taj ulazni prebijes s onim izlaznim porezom pa ti izađe daleko manje.

Prvo, zanemari to što roba nikad nije fizički u tvom posjedu.

Radi se o tome da ti kupoprodaješ robu, i možeš sve gledati jednako kao da si robu prvo kupio, onda zaračunao maržu, i onda prodao krajnjem kupcu. Jer to zapravo i radiš.

Na sve što uvoziš (ili unosiš ako je iz EU) plaćaš razliku PDV-a. Ako unosiš iz Njemačke gdje je PDV 19%, ili iz Engleske gdje je 20%, pri unosu moraš dodati razliku do 25%.

Ako s EU firmama posluješ preko VAT-ID broja, onda ti oni ne moraju zaračunavati svoj PDV nego ti samo pri unosu dodaš 25% svog PDV-a pa ti je računica lakša.

Pri unosu, PDV plaćaš i na samu vrijednost robe i na vrijednost poštarine. Jer jedno računaju kao unesenu "robu" a drugo kao unesenu "uslugu".

Ako nisi u sustavu PDV-a moći ćeš biti nešto konkurentniji s krajnjom cijenom jer ne moraš plaćati PDV na maržu.

Ovo da si ti kao samo posrednik pa ćeš se izvući bez da ovo sve uzmeš u obzir i lagano zaračunati samo PDV na maržu - nema šanse.

Svrha dropshippinga je da nemaš skladište, a ne da izbjegneš papirologiju.

Primjer:
Uzeo si nešto za $100 od dobavljača. Radiš s njim preko PDV-ID broja.
Cijena dostave je $20.
To je sve zajedno $120.
Dodaješ svoju maržu od $15.
To je sve zajedno $135.
Kad dodaš PDV 25%, to raste na $168.75 i to je tvoja krajnja cijena.

Da je tvoj kupac naručio direktno od dobavljača, platio bi ($100+$20)x25%= 150. Tvoja cijena je $18.75 veća zato jer ti je marža $15, a kad na to dodaš PDV to izađe $18.75.

@Cafa hvala puno. Ovaj tvoj odgovor svima jednostavno objasnjava kompletnu proceduru ukljucujuci i mene :D

Ako roba stize izvan EU u Hrvatsku i ide direkt kupcu, ti placas PDV na zaradu, ali i kupac placa PDV i carinu (ovisno od robe) na tu robu.

Pozdrav,
Vidim vamo nikog nema od 2015. ali bih volio saznati ima li kakvih promjena u zakonu u Hrvatskoj od onda?
Isplati li se uopće razmišljati o dropshippingu idalje?

Back
Na vrh