• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Adsense općenito Autorska prava i Adsense

Shon

Novi član
Tu od
24 Ožu 2018
Pozdrav svima! Imam u planu da napravim jedan blog ili portal kako bih zaradjivao od adsensa, kopirajuci vec postojeci sadrzaj sa drugih sajtova. Ono sto me brine jesu autorska prava, pa bih voleo odgovor iz prve ruke od ljudi koji se vec bave ovime.

1. Da li je dozvoljeno kopirati ceo clanak uz kompletno navodjenje izvora, autora pa i linka ka originalui, bez prethodnog pitanja i pismenog dopustenja?

2. Ako je odgovor na prvo pitanje ne, da li je neko od vas nekada kontaktirao vlasnika autorskog dela i pitao za preuzimanje clanka i kakvi su njihovi odgovori najcesce? Da li traze neku novcanu naknadu?

3. Svakodnevno vidjam jedne te iste clanke u vise jakih novina, neke ne navode uopste izvor niti autora, kako je to moguce?

4. Ipak u slucaju krsenja autorskih prava koje su sankcije? Ne bih voleo da popijem tuzbu, da li prvo sledi opomena pa gasenje bloga?

5. Koliko je sve ovo pametna ideja i da li je bolje raditi sa kopiranim sadrzajem na stranom ili na nasem govornom podrucju?

Ako nevedes izvor nebi trebao da imas problema. Cak i da se neko javi i zeli on ce da trazi da brises, nece te tuziti sigurno je odmah. Niti ima neke osnove u Srbiji da te tuzio za tako nesto.

Ma da nebi bilo lose da pitas izvorima od kojih bi uzimao clanke. Pa ako ti dozvole onda redovno mozes.

Ma da generalno to kopiranje nece doneti puno, za seo je lose, kopije ljudi bas i nevole...

Bolje razmisli da pises nesto orginalno ili prevodis sa engleskog na nas...

Nemam vremena za to, probacu ovako pa sta bude. Ciljna grupa su mi zene pa bih ih dovodio sa fba (znam da je to lose :D) i mislim da ih ne bi mnogo zanimalo da li je to kopirano ili ne.
E sad ako pitam nekoga da preuzmem sadrzaj a on me odbije onda sam zavrsio sa tim, jer cu verovatno pasti pod lupu i onda ce gledati da slucajno nisam uzeo, ovako kada bih kopirao bez pitanja uz navodjenje izvora mislim da bi bilo bolje, samo ako je to dozvoljeno, ali cisto sumnjam da jeste...
I ako vec preuzimam sadrzaj i dovodim ljude sa fba, to mi umanjuje zaradu, pa mozda da se fokusiram na englesko govorno podrucje kako bih barem cenom klikova nadomestio gubitak zbog fba i kopiranog sadrzaja

1 - Nije dozvoljeno
2 - Ja sam kontaktirao, nisu mi tražili novac
3 - Moguće je jer su ih kod kuće vaspitale secikese pa imaju slab moral
4 - Postoji više opcija. Prva je da te opomene ili pošalje utužbeni zahtev (u osnovi isto), druga je da se žali provajderu gde je hostovan sajt da se na njihovim serverima odvijaju kriminalne radnje vezane za autorska prava (svi volimo brze odazive i serveri su ili u EU ili USA, a tamo su malo osetljivi na optužbe za pirateriju), treće je da se žali Googlu pa dobiješ direktnu opomenu od njih ili preko Adsense naloga (imam forum gde korisnici kače sadržaj, tako da sam dobio dosta različitih opomena, jer sam ja odgovoran za sajt/forum)
5 - Rad sa kopiranim sadržajem je veoma inosan, ako se radi na velikom obimu. U principu nećeš pretrpeti neke velike sankcije, eventualno suspendovanje nekih naloga povremeno. Ali ljudi koji se za to odluče rade brzo i obimno pa im i zarada bude solidna.

Iz mog iskustva kreiranje svog sadržaja i rad na stvaranju svog brenda se više isplate na duže staze.

Hvala puno na odgovoru, pitacu autore da li smem da koristim taj sadrzaj pa ne bi trebalo da bude problema, iznenadjuje me to da su sanse da me neko tuzi ako preuzmem bez pitanja male, kao i to da ovi veci sajtovi ne tuze i ne preduzimaju neke mere protiv drugih...

Jedna stvar me buni kada negde procitam ili ako autor dozvoli kopiranje sadrzaja samo u slucaju da se ne koristi u komercijalne svrhe. Ako ga preuzmem, samim tim sto koristim adsens ja sam komercijalizovao blog a samim tim i njegov tekst, jesam li u pravu?

Back
Na vrh