• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Aliexpress iskustva i saveti ?

optimista

Iskusan lik
Tu od
11 Kol 2011
Da li je neko imao iskustva sa aliexpress-om, mislim na vise proizvoda a ne na 1-2. Placa li se carina, i koliko, za koliko otprilike moze da stigne proizvod ? Hteo bih da pocnem da uzimam jedan proizvod koji bi mogao lepo da prolazi kod nas u Srbiji, ali bih prvo zeleo da skupim sve informacije.. Ko je imako iskustva neka napise nesto i saveti bi dobro dosli..
Hvala

Ako kupuješ kao fizičko lice, ne možeš odjednom kupiti više od 4 artikla iste robe. Za robu do 70 evra plaća se PDV 20%, a preko toga i carina 10%. Brzina stizanja robe najviše zavisi od prodavca. Meni je roba iz Kine stizala u roku od 10-40 dana.

Dodao bih i informaciju da za svaki paket koji je otvoren na carini preko PDVa i carine plaćaš i 145 dinara za taksu otvaranja pošiljke i poštarinu od carinarnice do tvoje kuće.
Ovo je izuzetno bitno da ukalkulišeš ukoliko razmatraš potencijalnu zaradu od preprodaje, ali čitao sam da mogu da prave na carini probleme ukoliko dobijaš često istu robu (ne znam iz svog iskustva jer sam uvek poručivao pojedinačno).

Preko firme na kraju god mozes dobit povrat poreza..
Narucuj radije po manje stvari na istu adresu na razlicita imena i ne bi trebalo biti problema...

Ja sam samo jednom kupovao i vise nikad.
Razlog : Nije mi paket stigao + jedva sam vratio novac.

Muke su to.Treba imati strpljenja i zivaca.
Ima tu raznih problema.Kinezi hoce svasta da uvale pa se posle izvinjavaju.
Carina i pdv se naplacuju kad je vrednost veca od 50e.

Znaci slabo totalno preko njih kad bi se radilo nesto na vece tj na vise komada.. Zna li neko slican sajt a da imaju cesto akcije a uz to da moze da se radi lako sa njima na vise komada ?

Aliexpress je jedan od najboljih, nema potrebe da tražiš drugi sajt. Taj sajt funkcioniše na sličan način kao Ebay. Kako ćeš proći najviše ti zavisi od prodavca od kog kupuješ robu. Najpametnije ti je da nadješ jednog pouzdanog prodavca od kog ćeš kupovati. Ako budeš kupovao uvek od drugog verovatno će biti raznih iskustava.

Šta je AliExpress?

AliExpress je online shop gde se prodavci registruju i naprave svoju ponudu (što znači da ne kupujete od AliExpress-a već od firmi koje su se registrovale za prodaju na ovoj web prodavnici) ili nešto poput Ebay-a (ja bih rekao kineska verzija Ebay-a).
Da li je moguća kupovina iz Srbije?

Da iz Srbije je moguće kupovati na ovom web sajtu i robu šalju za Srbju. Da bi ste ostvarili kupovinu na ovom web sajtu potrebno je da imate karticu Master, Visa ili PayPal račun (postoje i ostali načini plaćanja ali mislim da iz Srbije je ovo najprihvatljivije). Svakako ako kupujete uz pomoć kartice mislim da je najbolje rešenje zatražiti od banke ‚‚prepaid‚‚ internet karticu što znači da uplatite novac na karticu za koju vrednost planirate da obavite kupovinu, na ovaj način ste bezbedni i ne razmišljate da li će Vam neko skinuti novac, zloupotrebiti karticu i sl. Ako imate karticu potrebno je samo da obavite registraciju na http://aliexpress.com i kupovina može da počne.

Saveti prilikom kupovine

Kada birate predmet koji želite da kupite važno je da dobro pogledate profil prodavca i njegove povratne informacije od kupce za taj predmet koji bi ste Vi kupili od njega. Dobro je da prodavac ima što više povratnih informacija, takođe možete da kontaktirate prodavca sa nekim pitanjem i da proverite da li odgovara na poruke i na samo vreme potrebno za odgovor što Vam može pokazati profesionalizam samog prodavca. Još jedna bitna svar prilikom kupovine je poštarina za predmet koji se kupuje. Poštarina zavisi od prodavca kao i od samog sistema za dopremu paketa. Mnogi prodavci mogu da Vam pošalju predmet putem DHL-a, Fedex i sl servisa ali onda Vam je poštarija jako velika i praktično predmet nije tako jeftin. Naravno uvek je najbolje izabrati da predmet dobijete klasičnom poštom (najčešće je to China Post Air Mail) i u velikom broju je besplatna za Vas (naravno ovo uvek proverite). Na nekim drugim web šopovima možete robu nači i povoljnije ali onda Vam naplaćuju poštarinu pa na kraju sve to bude veoma slično. Moj predmet je stigao za 22 dana od kada sam ga poručio putem China Post Air Mail stim što je prodavac tek posle 4 dana poslao predmet tj nije istog dana kada je poručen, tako da je putovao samo 18 dana što je sasvim ok. Prilikom kupovine predmeta tj njegovog slanja kroz 3-5 dana dobićete i kod za praćenje pošiljke gde možete da pratite gde se nalazi Vaš paket. U cenu uvek bi trebalo da uračunate i carinu (ako je roba skuplja od 50 eur) i PDV koji će Vam na carini naplatiti. ( ja sam za predmet koji sam na AliExpress platio 16 $ platio 370 dinara u pošti prilikom preuzimanja, oko 250 porez + ostali troškovi).
Sigurnost kupovina na AliExpress?

Što se tiče sigurnosti prilikom kupovine AliExpress je dosta dobar po tom pitanju. Sam sistem funkcioniše da prilikom kupovine Vama odmah se skine novac sa kartice ali novac ne ide prodavcu već AliExpress-u koji novac čuva na Escrow račun sve do trenutka kada Vi dobijete predmet i potvrdite prijem predmeta onda se novac prebacuje prodavcu.
Privatnost na kupljenu robu

Što se tiče privatnosti tu zaboravite svi će znati šta ste kupili :) . Paket je na carini otvoren i verujem da uvek otvaraju takođe izdaju i carinsku deklaraciju koja ide sa paketom na kojoj stoji naziv robe koju i službenik u pošti može da vidi o čemu se radi, tako da će svi znati šta ste pazarili.
Kvalitet robe na AliExpress-u

O kvalitetu robe ne mogu ništa da napišem, verovatno zavisi od dosta faktora, prodavca, same robe, Vaša očekivanja i sl. Zato je najbolje da sami isprobate i kupite neki predmet za početak jeftiniji i odlučite za buduću kupovinu. Siguran sam da veliki broj facebook butika (stranice koje prodaju garderobu na facebook-u) upravo robu nabavljaju na ovaj način ili neki od sličnih web sajtova. Moj utisak je da se na ovaj način može kupiti roba po dosta jeftinijoj ceni, potrebno je malo strpljenja oko izbora prave robe ako je moguće i sa Free Shipping (bez plaćanja dodatne poštarine) kao i dvadesetak dana sačekati na isporuku. Dosta stvari koje sam gledao primetio da u feedback-ovima ima osoba iz Srbije što je dokaz da ovo funkcioniše i da ljudi iz Srbije kupuju na ovaj način. Idealno bi bilo da u komentaru ostavite Vaš utisak, ili ako imate bilo koje pitanje samo izvolite.

Poručio sam nešto, platio, prošla uplata, i sada se čekao shipping.

Obzirom da prodavac cijeli jedan dan nije poslao robu, a i ja se nešto predomislio, išao sam na Cancel Order.

Sada valjda on treba to prihvati, je li? Koji je rok? Kada ću dobiti novac nazad?

Jedan dan je nista, na aliexpressu rijetko tko salje u roku 24 sata, vjerojatno nisi dobro citao uvjete poslovanja. Svaki trgovac ima svoje. Neki imaju shipping time i do 14 dana, vecina njih 2-3 dana, a samom kupnjom, slazes se sa TOSom.

Ako si otkazao, treba par dana za refund, pa jos par dana da se lova pojavi na kartici.

Par sati nakon mog pitanja ovdje sam dobio otkazivanje porudžbine. :)

Samo još novac da mi se vrati.

Ja sam narucio telefon za koji je pisalo da ima 8800 mAh bateriju. Cim je stigao bilo mi je jasno da je baterija bar 3 puta manja, morala bi da bude velicine prosecnog telefona, isao sam na Dispute ali nisu hteli da mi vrate ni deo para. Ugasio sam account i nemam nameru vise nikad da kupujem na Aliexpress-u, a i na eBay-u cu da se cuvam kineza.

Izbegavajte! Prevaranti!

Naruciovao sam dosta stvari za aliepressa i nisam imao nikakvih vecih problema.
Treba naravno imati na umu da se radi o kinezima i da je kvalitet robe obicno nizeg kvaliteta
ali su zato puno jeftiniji od Amazona recimo.
Isporuka je obicno besplatna ali treba do 2 mjeseca da dodje roba.

Elektroniku nebih preporucio iz kine ali cuo sam za neka pozitivna iskustva i tu.

Ako hoces da kupujes na vecu kolicinu mozda je bolje da ides na alibaba.com jer su tu prodavci na veliko.
Tu nemam iskustva ali cujem da i oni mogu da posalju besplatno
i prvo trazis uzorak recimo 50-100 komada necega pa onda ako ti se svidi
ides na vise. Mozes i kontejner da iznajmis za brod i napunis ga da ti dodje.
To se placa naravno, cini mi se oko 1.000 dvije eura.

Gledao sam ljude po netu koji narucuju sa alibabe i salju na Amazon pravo.
Udare svoj brend i prodaju.
Ima ih koji zaradjuju stotine hiljada dolara mjesecno ovako
ali to je nauka naravno a i rizik je dosta veliki
pa treba dosta da se to nauci da se radi efikasno

Mogao si malo googlati o tom mobitelu, procitati neki review i iskustva korisnika. Ja imam tamo preko 100 kupnji, od toga nije doslo par stvari, jedna je dosla pokvarena i uvijek sam dobio full refund. Trenutno sam tamo A3 kupac.

Back
Na vrh