• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Adsense općenito Adsense - drastični pad zarade

mrgood

Legenda
Tu od
20 Stu 2010
Pozdrav ekipi !

Ovaj mjesec je za mene katastrofa na Adsense, i sto se tice CPC-a i CTR-a. Oba faktora su drasticno pala, tako da mi se i zarada prepolovila. Ne znam koji je uzrok ovome, posjeta je ostala tu negdje, i sa istih referrala kao i do sada. Tako da ne kuzim u cemu je stvar. Da li se pojavio mozda neki novi adwords oglasivac koji je posvuda i na kojeg nitko ne klikce? To bi bilo jedino razumno objasnjenje. Da li ste i vi primijetili nesto slicno ?

Ovisi o niši i raspoloživosti oglasa trenutno na tržištu . Budući da je 12 mjesec glavni po pitanju oglasa, kupovine i ostalih stvari jer su blagdani i tad se očekuje najviša zarada, a onda prvi mjesec počinje štednja i pitaš se što si potrošio puno novaca kroz blagdane :D tako da je meni svake godine 2-3 mjesec katastrofa (ovaj sad 2 mjesec u ovih 8 dana imam 30% manju zaradu u odnosu na prošlu godinu ovog mjeseca) a skoro duplo manju zaradu u odnosu na 12 mjesec 2012....

Bit će bolje, samo zdravlja pa onda red rad i disciplina :D

mrgood kaže:
Pozdrav ekipi !

Ovaj mjesec je za mene katastrofa na Adsense, i sto se tice CPC-a i CTR-a. Oba faktora su drasticno pala, tako da mi se i zarada prepolovila. Ne znam koji je uzrok ovome, posjeta je ostala tu negdje, i sa istih referrala kao i do sada. Tako da ne kuzim u cemu je stvar. Da li se pojavio mozda neki novi adwords oglasivac koji je posvuda i na kojeg nitko ne klikce? To bi bilo jedino razumno objasnjenje. Da li ste i vi primijetili nesto slicno ?

Pa u principu CPC je od nove godine do negde 20 januara bio srozan dosta, al to je normalno za taj period, pa se ponovo vratio u normalu na nekih 15 nestak dana i sada ponovo oslabio, npr u zadnja 3 dana prosek za srbiju mi je samo 0.02 e sada ovo ne sme da utice na CTR i meni je ostao isti tako da nemam objasnjenje za CTR.

Već godinama od kako radim sa Adsense januar i februar su uvek najgori meseci, sa njima obični idu jul i avgust, kada su godišnj odmori. Znači opadanje zarade početkom godine je sasvim normalno.

Pad CTR-a se može gledati ako ti je uglavnom posjeta sa social networks (FB, g+ ...) jer su to uglavnom isti ljudi koji su naučeni na strukturu weba i s vremenom manje klikaju na oglase.
Ovo je iz mog iskustva gdje sam dobio FB stranicu od 100k pa sam samo za nju pokrenio web i nakon par mjeseci CTR je pao a kad sam počeo pitati druge koji imaju velike fB stranice opet se vratio...

nibs, mozda to vrijedi za tvoju stranicu. Ali na mojoj stranici postoji plugin WP random ads, koji stavlja adsense reklamu metodom slucajnog odabira u lijevi ili u desni gornji kut stranice. Tako da je reklama uvijek na drugom mjestu, sto bi trebalo pomoci u ad blindness slucajevima.

Nažalost ja koristim joomlu koja ima puno lošije module po pitanju reklama

Evo ako smijem da kazem svoje misljenje po ovoj temi... mogu reci da je za mene ovo klasican SUCKS... od kad su promijenili pravila, da se reklama prikazuje prema onom sto korisnik najvise trazi (sistem pracenja kukija i ostalih **zdarija) od tada sam razocaran u adsense...

sve mi to ide blago na zivce, al imaju 2 stvari koje su mi ostale nejsasne, i uvijek ce biti nejasne...

prva stvar: imao sam prije 2 dana 4 klika na jednoj od stranica i zaradu 0.00$ znaci nista, 4 corka, kako ne znam...

i druga stvar omjer posjeta i klikova mi je u prosjeku bio oko 1% dugo vremena... danas, i zadnja dva-tri mjeseca na jednoj stranici mi je taj omjer 0,18%... dakle uzas...

ne znam sta se desava sa adsenseom, al nesto se gadno desava...

e za kraj imam jedno pitanje... imam recimo 40 ucitavanja stranice, a na adsenseu pise samo 1 ucitavanje reklama... kako je ovo moguce uopste???

Ja koliko znam možeš da ugasiš to da se reklame prikazuju prema interesovanju posetioca.

nibs kaže:
Pad CTR-a se može gledati ako ti je uglavnom posjeta sa social networks (FB, g+ ...) jer su to uglavnom isti ljudi koji su naučeni na strukturu weba i s vremenom manje klikaju na oglase.
Ovo je iz mog iskustva gdje sam dobio FB stranicu od 100k pa sam samo za nju pokrenio web i nakon par mjeseci CTR je pao a kad sam počeo pitati druge koji imaju velike fB stranice opet se vratio...

Najveca zabluda i gledam stalno ljudi ovo ponavljaju i ponavljaju i ponavljaju a ova konstatacija veze s mozgom nema... Kako to da meni 2 godine CTR dobar sa posetom sa FB-a od 3-7 %... Posetioci nikad nisu isti jer nikad ne mozes ni da pogodis stalno iste + oglasi su razliciti non stop se serviraju drugi + ko ima like ili share button dolazi mu i dosta raznovrsne posete sa FB-a tako da ovo ne moze nikako biti tacno i samo prica onaj koji ne zna pravilno iskoristiti moc FB posete.

Ne bih znao za facebook, jer 80-85 % mojih posjeta stize s googlea, sa fejsa nesto vrlo malo. Sta sam maloprije napravio, zamijneio sam 336x280 reklame sa onima 300x250, pa cu vidjet sta se desava.
A ovo sto je omma987 napisao o prikazu reklama prema interesu, to je moguce ugasiti, samo sta je meni u tom slucaju CTR jos manji.
Ne znam kako se ponasa ona nova reklama 300x600, pa bi probao nju uvalit negdje na sredinu posta, sto mislite o tome ?

mrgude, nadam se da si upravu, evo iz kojeg razloga...

ako ciljam nišu Mesothelioma kojoj klik vrijedi bruku para... necu da mi korisnik dodje i vidi reklamu "erekcija tvrda ko kamen" ili takvog tipa, kako mi se u zadnje vrijeme prikazuje... tako da bi bio veoma sretan kad bi bio upravu... nadam se da ce se neko javiti i potvrditi da se reklame mogu prikazivat po relevantnosti keyworda...

mislim mozda bi ctr pao, al bi zato imao relevantnije (a samim tim mislim i skuplje, jer ciljam skuplje trziste), tako da s te strane mislim da bi bilo to to...

sto se velikih banera tice... probavao sam ovo 300x600 i sta ti ja znam... onako simpatican je kad se pojavi neka reklama slikovna, a onako kad je slozen, izgleda kao hrpa vijesti i to cesto irelevantnih za portal.. :D

eto to su neka moja iskustva... ne znam, ajd pratit cemo sta ostali kazu... valjda neko da neko konstruktivno rijesenje.. ;)

Moze se to, samo u opcijama ugasis interest-based ads preferences.

Evo ga... mislim da sam pronasao... eh sad vidjet cemo kako ce funkcionirat... zapisao sam si sebi mjesec dana da vidim kako ce da ide... :D ako poraste zarada znat cu na cemu sam, ako padne, onda cu vratiti kako je i bilo.. :D ha ya... hvala mrgoode jos jednom...

Nema na cemu. Bas me zanima kakva ce zarada biti danas. Cisto sumnjam da to ovisi o niche, kao sto je to spomenuo nibs na pocetku, jer osim stranice u potpisu sa PC tutorijalima na hrvatskom, imam jos jednu stranicu na HR o auto elektrici, i jednu na engleskom o ciscenju mrlja. CTR i CPC su se srozali na sve 3.

Danas isto kao i jucer, do sada zarada 0, klikova 0. Inace sam u ovo doba vec imao po deset klikova. Ja zbilja ne znam sta je ovo ?!

Meni je na portalu (općenito o svemu tematika) CPC prosječno 0,15€, a npr stranica s nekim izrekama i sl ima prosjecan cpc 0,05

@sax
ne kažem da je to glavni/jedini razlog, ali ima veze ako stalno eksploatiras jednu FB stranicu i dnevno bombardiras s puno linkova. Svakako da s vremenom lagano dolaze posjete s tražilica i sl i da to nije jedini faktor koji utječe na ctr
Isto tako sve ovisi o tematici kojoj se piše i oni koji su prvi put došli i to im se svidjelo doći će i drugi put (ali ako su prvi put kliknuli na reklamu, vjerojatno drugi put nece jer su skuzili koncepciju) Isto tako ovisi o naobrazbi posjetitelja i još čitav niz faktora...

Izgleda da se danas konacno sve vratilo u normalu, jedino je CTR otisao u nebo, sto je super, hahahaha

Hmm da ne otvaram novu temu ovdje ću.

Imam blog (link u potpisu) i na njemu adsense. Prvih par mjeseci je klik varirao, od 0.1-1.5 euro (zavisi od broja reklama, veličine i slično) i to nije bio nikakav problem. Ako stavim više reklama, i klikne na zadnji link naravno da je mala zarada.

Međutim zadnjih par mjeseci je CPC konstantno 0.01, nekad i ispod toga (za 15 klikova dobijem recimo 10 centi). I tako mjesecima. Mjenjao sam veličine reklama, pozicije ali bez uspjeha. Samo jedan dan sam imao skuplji klik, negdje oko euro. Svih ostalih dana je manje od 2 centa.

To me ne bi čudilo da samo na tom sajtu vrtim reklame pa da sam nekako penaliziran. Sa istog accounta imam na drugom sajtu reklame (domaći, vjerski), i cijene klika se kreću od 10 pa do 30-40 centi. Sad mene interesuje kako na Engleskom blogu za software nišu mi je CPC dosta niži nego za domaći sajt?

Opet se, u zadnjih tjedan dana, zarada srozala ispod svakih granica, neki dan sam imao oko 1000 prikaza reklama, a niti jedan klik. Niti jedan jedini ! Nisam nista mijenjao u izgledu stranice, niti sam micao polozaj reklama. Pa sta se ovo desava, ljudi ?! U cemu je stvar ??

Back
Na vrh