Post Reply 
 
Thread Rating:
 • 1 Votes - 5 Average
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Google Adwords vodič (tutorial) - savjeti i upute za početnike
31-05-2012, 02:09 AM (This post was last modified: 24-01-2013 02:41 AM by Davor Bomestar.)
Post: #1
Google Adwords vodič (tutorial) - savjeti i upute za početnike
Google AdWords Vodič (Google AdWords za početnike)

Na ex-YU prostorima, webmasteri često muku muče s malom cijenom klika na Google Adsensu i znatno manjim zaradama ostvarenim na taj način u usporedbi s onim što se može zaraditi vani. Dok je webmasterima koji koriste Adsese to “noćna mora” i strpljivo čekaju bolje dane, s druge strane oglašivačima koji se oglašavaju putem Google Adwordsa je ovo idealna prilika da oglašavaju i troše znatno manje iznose na oglašavanje u usporedbi s oglašivačima na razvijenom tržištu.

Google Adwords (dalje u tekstu GAW) je na izgled vrlo jednostavan način oglašavanja, ali može vas dosta koštati ako ga pravilno ne koristite. U ovom vodiču ću probati razjasniti osnove oglašavanja putem GAW. Kažem osnove, jer na tu temu se pišu knjige i knjige tako da je ovim putem nemoguće sve kvalitetno pokriti.

Sadržaj:
1. Quality Score
2. Postavljanje ciljeva/konverzija (Goals/conversions)
3. Kreiranje kampanja
4. Kreiranje grupa oglasa i pisanje samih oglasa
5. Landing Page
6. Keywordi i fraze
7. Završna riječ

Pa krenimo...

Da biste oglašavali putem GAW, prvo trebate otvoriti account. Ovo je vrlo jednostavno za napravit i vjerujem da nisu potrebna objašnjenja. Account otvarate na https://adwords.google.com/um/StartNewAccount i slijedite potrebne korake ovisno o tome imate li već kakav Google account (npr email adresu na gmailu) ili ne. Napomena - ovo je link na eng. verziju učlanjenja, ovisno o tome iz koje ste države možete potražiti na vašem jeziku.

Kada ste se učlanili, a prije nego što krenete kreirati svoje kampanje, objasnit ćemo jednu vrlo važnu, ako ne i najvažniju stavku na koju jednostavno morate obratiti pažnju - Quality Score (dalje: QS)


1. Quality Score

Zašto je QS jedna od najvažnijih stavki vašeg Google Adwords Accounta? Stvar je jednostavna – što veći QS postignete, vaši oglasi će biti bolje pozicionirani, a plaćat ćete klik manje od konkurencije koja ne obraća pažnju na to. QS je u stvari faktor koji govori koliko je vaš oglas relevantan u odnosu na ono što posjetitelji Googlea traže. Google želi da oglasi koje prikazuje budu što relevantniji po tom pitanju.

Na kojoj poziciji će se prikazivati vaš oglas ovisi o sljedećoj formuli: QS X maxCPC=vaša pozicija. CPC znači "cost per click" tj. cijena po kliku. Iz ovog se vidi da što je manji vaš QS, morate imati veći CPC da biste dosegnuli određene pozicije tj. morate trošiti više novca. Još jednom, iznimno je važno imati dobar QS.

Važniji Faktori koji utječu na Quality Score

CTR (click trough rate) - ovo je najvažniji faktor koji utječe na QS. Što je veći CTR vašeg oglasa, veći vam je i Quality Score. Prvo što biste mogli pomisliti je – pa nije isto jel mi oglas na prvoj, petoj ili osmoj poziciji jer i to utječe na CTR. To je točno, ali Google sve to uzima u obzir kod svojih izračuna tako da nećete biti zakinuti po tom pitanju.

Relevantnost KW (Keyword, ključna riječ) u odnosu na oglas – koliko vaš oglas ima veze s keywordima za koje se prikazuje? Oglas može sadržavati keyworde ali i ne mora. Ako ih ne sadrži, bilo bi dobro da sadrži blisko povezane riječi kao npr. Ako je vaš KW "cvijeće", tada zadovoljava riječ ruža i slično. Ukratko, oglas mora biti što relevantniji u odnosu na keyworde za koje se prikazuje, to je sva mudrost.

Relevantnost odabranih keyworda i oglasa u odnosu na ono što traži posjetitelj Googlea u tom trenutku tj. u realnom vremenu

Kvaliteta landing pagea – ovo znači koliko je relevantan vaš landing page u odnosu na oglas i na ono što posjetitelj Googlea traži

Brzina učitavanja landing pagea – pripazite na brzinu učitavanja jer i to je jedan od faktora

Učinkovitost vašeg oglasa po regijama – ako je u nekoj regiji vaš CTR za isti oglas i keyworde veći, vaš oglas će biti bolje pozicioniran u toj geografskoj regiji

Povijest vašeg Accounta – navodno je i ovo jedan od malo manje važnih faktora, kako se vaš account (keywordi, oglasi) ponašao kroz povijest

Ostali manje važni faktori – postoje i ostali manje važni faktori koji utječu na Quality Score, ali ono što je vama važno su ovi glavni faktori nabrojani iznad, na koje možete i morate utjecati da biste imali što veći QS. Ostali manje važni faktori nisu toliko poznati niti se može na njih utjecati.

Inače, Quality Score je prikazan kao broj od 1 do 10. Što je broj veći, bolji je vaš QS. Koliko treba iznositi dobar QS? Što više to bolje Smile Uglavnom, 7 i više se smatra jako dobrim i ovo nije teško ostvariti na regionalnom tržištu. QS nije u prvom planu u vašem GAW accountu i treba ga uključiti. Uključujete ga tako da odete na Keyword > Customize Columns > Attributes pa kliknete na ADD kod opcije Quality Score

[Image: QS1.png]

Kako često se Quality Score updatea tj. mijenja? Ovo ovisi o više stvari – ovisno o CTR-u, Quality Score se mijenja na dnevnoj bazi. U odnosu na relevantnost općenito, QS se mijenja na tjednoj bazi, a u odnosu na landing page još rjeđe. Ako npr. danas promjenite landing page, morate "dočekati" da ju Google crawla pa onda uzme to u obzir kod sljedećeg updatea QS-a.

Navodno Google općenito mijenja (u većoj ili manjoj mjeri) QS algoritam jednom mjesečno, što može ali i ne mora utjecati na vas.

Zaključak – cijela priča oko dobrog QS se vrti oko relevantnosti, što je ono čemu Google općenito teži, a što vam je vjerojatno poznato iz SEO svijeta.

Sada kada znate sve što je potrebno u vezi Quality Scora, možemo dalje. Sada možemo u kreiranje uspješne kampanje. Ali ne, ipak ne možemo Smile ima još važnih stvari što treba obaviti.

Prije nego što uopće krenete sa izborom keywordsa i kreiranjem oglasa, ima jedna važnija stvar za napraviti. Morate postaviti ciljeve (goals). Možda mislite da se to podrazumijeva, ali vjerujete, nema ništa gore od toga da postavite oglase i trošite novce, a ne možete detaljno odrediti ispunjava li to sve skupa svoju svrhu i kako dobro ju uopće ispunjava.


2. Postavljanje ciljeva/konverzija (Goals/conversions)

Koji će biti vaši ciljevi, ovisi o tome što uopće želite. Neki općeniti ciljevi mogu biti povećanje ROI (stopa povrata investicije), minimalni broj prodaja mjesečno, minimalni broj novih pretplatnika na neku listu, minimalan mjesečni prihod itd. Cilj ne mora biti jedan, već može biti više njih. Pogledajmo jedan primjer...

Marko prodaje iPode preko AdWordsa i na svakom prodanom primjerku zaradi 10 dolara. Ovaj mjesec ih je prodao 300 i prihodovao 3000 dolara. Ovo je odlično na prvi pogled. No Marko je s druge strane, da bi prodao 300 iPoda, potrošio 3200 dolara na GoogleAdwords. Jednostavna matematika nam kaže da Marko u stvari nije ništa zaradio, već je izgubio 200 dolara u cijeloj priči za ovaj mjesec. S obzirom da je prodao 300 iPoda, Marko je očigledno nešto radio dobro, ali isto tako negdje "gadno curi" njegov novac. Marko nije postavio ciljeve tj. GAW tracking code i nema pojma koji su mu oglasi tj. landing page donijeli dobru prodaju, a koji su "čista pušiona".

Npr. Marko je imao 10 različitih oglasa. Jedan je bio "Free iPods Here" Smatra da ima odličan landing page i da će usprkos tome što koristi riječ "Free" lako "obraditi" potencijalnog kupca. Oglas ima jako dobar CTR i očigledno je ovaj oglas potrošio dosta novca. Jel mu se to uopće isplatilo? Jel Marko pravilno procijenio snagu svog landing pagea? Jel pomoću ovog oglasa prodao 1, 20, 100 ili možda nijedan iPod? To je nemoguće znati ako ne prati konverzije tj. ne koristi tracking code.

Drugim riječima, Marko nema kontrolu nad onim što radi i to rijetko kada ispadne dobro.

Znači prvo treba postaviti ciljeve. Kada imate ciljeve, znate što ćete pratiti pa idemo postaviti opcije za praćenje konverzija. Kliknite na "Tools and Analysis" pa u padajućem izborniku izaberite "Conversions" Sada kliknite na "New Conversions" pa upišite ime. kliknite na "Save and continue" pa dolazite na drugi ekran. Sada izaberete kategoriju konverzije (Purchase/Sale, Lead, Signup, View of a key page), odaberete jel vam stranica na kojoj se odradila konverzija HTTP ili HTTPS (ovo je važno točno odabrati), odaberete Markup Language, vrijednost konverzije (Conversion Value) i tracking indikator.

Kliknite na "Save and Continue" i nalazite se na sljedećoj stranici gdje odlučujete hoćete li sami implementirati kod na vašu starnicu ili će netko drugi to napraviti. S obzirom da je to jednostavna stvar, vjerojatno ćete kliknuti na "I make changes to the code" pa kada odaberete tu opciju, prikazat će se kratak programski kod koji trebate ukomponirati na svoj "Thank you page" ili sličnu stranicu koja će značiti da se konverzija dogodila. Pogledajte slike na kojima su prikazani svi ovi koraci.

[Image: conv.png]

[Image: conv2.png]

OK, sredili smo stvari s konverzijama što je iznimno važno, sada možemo dalje na posao.

Buđet – razmislite i odredite koliko želite potrošiti dnevno za svoju kampanju/kampanje. Ako imate više Goalova postavljenih, bilo bi dobro da si odredite buđet za svaki pojedinačno.


3. Kreiranje kampanja

Postoje 4 vrste kampanja:

1. Search Network Only
2. Display Network Only
3. Display Network Only (Remarketing)
4. Search and Display Networks (mobile devices)

Nikada ne kombinirajte Search i Display Network kampanje zajedno, već uvijek radite posebno za Search, a posebno za Display Network

Search Network Only znači kada nešto pretražujete na Googleu i dobijete rezultate. Gore iznad rezultata organske pretrage se nalaze oglasi, desno se nalaze oglasi, ispod rezultata se nalaze oglasi. Znači kada izaberete opciju za kampanju search only, to znači da ciljate na to područje + oglasi će se prikazivati na AOL, Google Maps, Google Images, Google Shopping. To je Google search and partners.

Display Network Only – to je ono od čega zarađujete ako imate svoj site i koristite Google AdSense. Ukratko, to su siteovi na kojima se vrte Googleovi oglasi. Zašto uopće koristiti Display Network kada vam se čini da je Search važniji i da se tu "igra prava igra" ? U svijetu je neusporedivo više siteova ( i stranica na njima) na kojima se prikazuju oglasi nego što bude generirano "stranica" na Googleu nastalih vašom pretragom. Display network je ogroman, stvarno ogroman i nikako ga ne treba zanemarivati. Još jedna važna stvar – često su cijene manje na Display Network nego što ćete platiti na Search only tj. "direktno na Googleu" što je isto tako jedan odličan faktor. To vam je na žalost poznato ako držite siteove i AdSense na njima.

Iako su cijene često puta manje, to ne znači da je posjeta s tih mjesta slabija, upravo suprotno, posjeta s Display Networka može donositi više konverzija i imati osjetno bolji ROI (povrat investicije) nego posjeta s Google Search mreže. Naravno, ovo nije generalno pravilo, ovisi o dosta faktora, ali poanta je da nikako ne podcjenjujte i zanemarujete Display Network.

U Ex yu regiji nije baš tako veliki izbor siteova, ali broj je sasvim OK i stalno po malo raste, a cijene klika su isto tako povoljnije nego kod Search kampanje tako da svakako treba iskoristiti ovu opciju.

Pogledajmo npr. sljedeći primjer – imate posebno Search i posebno Display kampanju za npr. LCD monitore. Surfer dođe na Google i upisuje kupovina LCD monitora. Vaš oglas se prikazuje, ali ništa, surfer je kliknuo ne neki od Organic search rezultata i otišao na neki site. Webmaster tog sitea koristi AdSense i prikazuju se Googleovi oglasi, između ostalog i vaš oglas. Surfer sada uočava vaš oglas i klikne na njega i eto ga – došao je na vaš site, za vjerojatno manje novce, iako se činilo da ništa od njega pa još ako se konvertira u kupca – di ćeš bolje Smile Zaključak – još jednom, ne podcjenjivati Display Network.

Display Network Only (Remarketing) – ovo je relativno nova opcija koja funkcionira na sljedeći način – surfer klikne na vaš oglas i došao je na vaš site. Gleda, proučava i dvoumi se ali ne kupuje. Činjenica je da dobar dio ljudi ne kupuju tj. ne izvršavaju neku konverziju koju vi želite "na prvu", već idu dalje i gledaju i druge ponude. Kada surfer ode na neki drugi site, možda čita još neki review ili nešto, a taj site ima AdSense, njemu se ponovo servira vaš oglas (ovoga puta malo izmijenjen i prilagođen oglas iz Remarketing kampanje) i na taj način se povećeva mogućnost da ponovo dođe kod vas i napravi željenu konverziju. Kao što i ime kaže – ovo se koristi samo na Display Network tj. AdSense mreži siteova, NE i u Google search mreži.

Search and Display Networks (mobile devices) Search i Display Network kampanje prilagođene za npr. iPhone i Android uređaje


Ok, idemo sada kreirati kampanju. Kliknite na "New Campaign". Otvara se novi prozor. Prvo što trebate je izabrati tip kampanje. Kliknite na "Campaign type" pa iz padajućeg izbornika odaberite koji tip kampanje ćete koristiti. Neko to bude "Search Network Only" u ovom slučaju. Sada upišite ime kampanje. Odaberite lokaciju (jednu ili više država) i jezik koji vaši ciljani posjetitelji pričaju. Pod Networks je odabrano "Google Search" i "Search Partners" jer smo tako već ranije odredili odabirom tog tipa kampanje. Sada odaberete na kojim uređajima će se prikazivati vaše reklame (computers, tablets...), najbolje za početak na svemu, jedino ako iz nekog razloga ciljate posebno na neke uređaje.

Sada smo došli do buđeta za vašu kampanju. Već ranije ste vjerojatno odredili koliko mislite potrošiti pa sada to jednostavno upišite. Prvo je Deafult bid – znači koliko najviše mislite dati za pojedinačan klik. Npr 10 centi. Kada kreirate prvu oglasnu kampanju, automatski će svi keywordi imati ovaj maksimalan bid što tu unesete. Naravno, ovo možete mijenjati kasnije za svaki pojedinačan keyword.

Dnevni buđet. Unesete npr. 1 dolar ili koliko već želite. Ima dana kada nećete iskoristiti do kraja svoj dnevni buđet. Npr. Potrošit ćete 70 centi. Ima dana kada će se on automatski prekoračiti i potrošit ćete npr. 1.20 dolara. Bez brige, Google pazi na ovo i potrudit će se da na kraju mjeseca ukupan iznos bude npr. 30-ak dolara tj. u vašim zadanim okvirima.

Postoje još opcije Ad exstensions i napredne opcije, ali neću vas tu sada gnjaviti oko toga, to ćete s vremenom sami otkriti.

[Image: kampanja.png]

[Image: kampanja2.png]

Često se postavlja pitanje, koliko da stavim max CPC? Nema preciznog odgovora, za neke KW će to biti više, za neke manje, ovisno kakva je niša i konkurencija. Generalno pravilo je – krenite od manjeg iznosa pa pratite par dana pa lagano povećavajte, nema žurbe. Ovo se pogotovo odnosi na Ex yu tržište gdje bez problema možete krenuti s npr 4 centa po kliku pa nekoliko dana pratiti stanje i konkurenciju za odabrane KW pa onda lagano korigirati.


4. Kreiranje grupa oglasa i pisanje samih oglasa

Kreirali smo kampanju, sada ćemo unutar nje kreirati jednu ili više grupa oglasa (Ad Group). Prvo ćemo upisati ime za Ad Group te odabrati vrstu oglasa. Za ovaj puta ćemo odabrati tekstualne oglase.

Oglas se sastoji od:
 • naslova
 • linija teksta
 • linija teksta
 • display URL tj. URL koji će biti prikazan
 • "Pravi" URL tj. URL kamo će voditi klik na oglas

[Image: oglas.png]

Koja je poanta oglasa? Oglas mora biti dovoljno dobar da bude relevantan i da privuče pažnju surfera, da probudi u njemu interes i da klikne na njega. Oglas mora biti usklađen s landing pageom jer ako surfer ne dobije ono što misli da je trebao, ubrzo će se vratiti tj. otići sa vašeg landing pagea i vi ste samo bez veze potrošili novac. Pisanje oglasa je jedna opširna kategorija za sebe i nema smisla sada naširoko pisati o tome, u svakom slučaju vam savjetujem da dobro proučite pisanje oglasa i kombinirate za svoju nišu razne oglase dok i sami ne vidite što najbolje funkcionira tj. koji se oglasi najbolje konvertiraju. Ovdje ću dati samo kratak osvrt na osnove kod kreiranja oglasa.

Za početak, koja je svrha oglasa? Oglas je veza između surfera koji traži nešto za što se vaš oglas prikazuje i vašeg landing pagea te onoga što želite da on postigne (prodaja ili neka druga konverzija). Prva stvar koja mora funkcionirati kod oglasa kako treba je relevantnost. Znači oglas treba biti što relevantniji u odnosu na KW's za koje se prikazuje, kao i u odnosu na ono što surfer traži.

Uzmimo primjer za monitore. Napravili ste, po vašem mišljenju, odličan oglas za monitore i stavili da se prikazuje za taj keyword kada netko upiše npr. LCD monitori, LED monitori, CRT monitori (kojih više BTW i nema, ali bit će tu u svrhu objašnjenja), LCD LED monitori, IPS monitori i još dosta kombinacija koje surferi upisuju u vezi svakog ovog tipa monitora. Znači vaš jedan oglas se na temelju vaših odabranih KW prikazuje za sve ove kombinacije. Iako ste na ovaj način skratili i ubrzali posao po pitanju pisanja oglasa i svega toga skupa, ovo jednostavno nije dovoljno dobro.

Ako se bavite prodajom monitora ili još bolje samo određenog tipa monitora, vaš oglas će se prikazivati za sve ove izraze. Npr. CRT monitore ne prodajete jer ih više i nema. Ako će netko upisati nešto u vezi CRT monitora pa se pojavi vaš oglas koji će privući pažnju surferu i on klikne na njega – čisti gubitak novca (napomena – možda će vas bookmarkat pa nekada u budućnosti bude vaš kupac, ali generalno gledajući ako nemate prevelike buđete na raspolaganju za oglase, bolje je koristiti što ciljanije oglase).

Zato treba sve ove tipove monitora staviti u posebne oglasne grupe i napisati posebne oglase za svaki. Kod izbora KW's za svaki pojedini tip oglasa, ne treba ići bespotrebno u širinu i gomilati što više KW's za svaki tip oglasa, već bi bilo mudro više se fokusirati na buy fraze koje će surferi upisivati jer se time povećava mogućnost konverzije, a vaš oglas će jasno davati do znanja da je rješenje surferovog problema (npr. kupovina određenog monitora) samo click away. Zaključak – ne idite bespotrebno u gomilanje KW's za jedan oglas već radite više, što ciljanijih oglasa, pogotovo ako vam je namjera nešto prodati.

Ako vam je namjera upoznati što veći broj ljudi za svojim novim proizvodom ili uslugom, tada je situacija ponešto drugačija. Tu ciljate na zanimljive oglase, malo šireg aspekta (ali naravno u sferi surferovog interesa) koji će imati što veći CTR tj. cilj vam je dovući što više surfera i upoznati ih sa svojim novim proizvodom ili uslugom, ne nužno samo one koji hoće nešto kupiti.

Znači kada kreirate oglase, možete raditi strogo tzv. Call to action oglase gdje jasno u oglasu dajete do znanja surferu što ga čeka na landing page (npr. kliknu za dodavanje na email listu ili nazovu vas radi nečega ili bilo koju drugu točno određenu radnju) te bi postotak konverzije onih koji kliknu na vaš oglas trebao biti sasvim dobar, jer oni znaju što mogu očekivati kada kliknu na oglas.

Oglasi koji igraju na emocije. Opće je poznato da emocije igraju veliku ulogu kod neke kupovine. Ono što ljudi općenito žele je: zdravlje, sreća, više novca, nezavisnost, bolji izgled, da budu cijenjeni itd. Kombinirajte emocije zajedno s konkretnim informacijama u oglasu. Npr.

Laptop za igranje
4 GB RAM memorije, 1 GB grafika
Razvali neprijatelje ko' nikad prije
nekisite.com

Ovo je banalan primjer koji kombinira informativan i emocionalan dio oglasa.

Što je nedozvoljeno u oglasu?

Prije svega, pametno je pisati relevantan tekst jer to vam povećava Quality Score i povećava mogućnost konverzije. Ako nešto lažno navodite u svrhu povećanja CTR-a, možete nepotrebno gubiti novac na bezvrijednim klikovima, surfer brzo klikne na "Back" gumb pa vam pada i Quality Score tj. povećavaju se troškovi.

Pisanje riječi velikim slovima kao npr. BESPLATNO, NAJBOLJI itd. Naravno u ovo ne spadaju akronimi kao npr. PPC ili PVC stolarija i sl.

Superlativi općenito nisu baš poželjni kao npr. "najbolji". Teoretski, ako ovo koristite u eng. jeziku (best) lako moguće da će biti nedopušteno. Sa ex Yu jezicima to još nije baš tako strogo koliko sam primjetio.

Navođenje na klik upotrebom riječi - kliknite ovdje i sl.

Više puta za redom ponavljanje iste riječi – Povoljno Povoljno Povoljno

Uglavnom kada pišete oglas, Google vam ili odmah ukazuje da nešto nije u redu i ne dozvoljava takav oglas ako nije po njegovim standardima pa ga morate odmah i prepraviti ili ako ste se "prošvercali" kada ga Google uoči, neće ga prikazivati i obavijestit će vas o tome tj. obavijestit će vas da ga prepravite.

Pa kako bi trebao izgledati dobar format oglasa?

Konkretan i "zadivljujući" naslov, koji odmah privlači pozornost
Prva linija teksta u kojoj se navode osobine ili svojstva vašeg proizvoda ili usluge
Druga linija teksta u kojoj se navode benefiti vašeg proizvoda ili usluge
Display URL

To bi bilo, što se ono kaže, po PS-u Smile

Vjerojatno nećete iz prve složiti fascinantne i savršene oglase koji će imati odličan CTR i ujedno raditi brdo konverzija, ali tu je dobra stara metoda pokušaja i promašaja. Ovdje nisu bitni samo oglasi, već i vaš landing page za koji vrijedi manje-više kao i za oglase. Test, test, test...

Svakom oglasu dajte priliku od barem nekoliko dana, a poželjno je više tjedana pa onda analizirajte: CTR, konverzije, trošak po konverziji itd. Oglas nemojte prepravljati, već ga pauzirajte i napravite novi koji ćete opet nakon nekoliko tjedana usporediti s ovim i tako to dok ne nađete nešto što radi dovoljno profitabilno. Ako ga jednostavno prepravite, nećete se moći snaći u analiziranju podataka nakon nekog vremena.

To bi bilo ukratko to o oglasima, neki najosnovniji info jer kao što napisah na početku – ovo je jedna ozbiljna oblast sama za sebe pa ju sami malo detaljnije istražujte.

Što je Display URL? Imate npr. Web shop s raznom informatičkom opremom. Kreirate posebno oglas za monitore. Za display URL možete staviti http://www.mojwebshop.com/Monitori Vi možda uopće nemate direktorij Monitori u tom obliku na siteu, ali to nema veze. To je ionako samo Display URL koji služi da si poboljšate CTR, jedino je važno da vam je root domena ispravno napisana. "Pravi" URL može biti http://www.mojwebshop.com/Shop/Monitori/...nitori.php i to je prava adresa vašeg landing pagea.


5. Landing page

Ono što sam napisao na početku teksta o oglasima, definitivno vrijedi i za landing page. Jedna jako zanimljiva oblast za sebe, o kojoj se može puno pisati (naravno ako vam je tematika poznata). Nisam ekspert, ali ipak ću probati napisati par korisnih stvari.

Prvo da ponovimo gdje se upisuje adresa landing pagea. Znači prvo ide naslov, zatim dvije linije teksta oglasa, zatim display URL pa na kraju pravi URL gdje će biti vaš landing page. Više oglasa može imati jedan LP ili svaki oglas može imati svoj LP.

Znači imate jako dobar oglas koji ima visok CTR, tj. pogodili ste surfere "u žicu" i oni dobrim djelom dolaze na vaš site tj. na vaš landing page. Ovim je samo pola posla napravljeno, slijedi druga i vjerojatno teža polovica. Dakle vaš oglas je ispunio svoju svrhu, zainteresirao je surfera i on je preko njega došao na vaš landing page. Jako dobro. Prvo pitanje koje se postavlja, jel surfer našao ono po što je došao? Ovo je jako važno jer ako on procijeni u prvih nekoliko sekundi (5-10) da tu nema ništa zanimljivo tj. tu nema onog po što je on došao, klikne na Back button i odlazi, novac za klik je potrošen, a ako se ovo često ponavlja, pada i vaš Quality score pa se povećavaju troškovi.

Znači prva stvar, landing page mora biti relevantan u odnosu na vaš oglas i u odnosu na ono što surfer traži. Možda vaš LP i je relevantan, ali surferi svejedno brzo napuštaju vaš LP. Iako je vaš LP po vašem mišljenju odličan i logičan, to uopće ne mora značiti da je on uistinu takav. Zapamtite, vi ste kreirali taj LP i normalno da je vama sve jasno i razumljivo. Pozovite osobu koja nema veze s vašim LP, posjednite ju pred komp i neka vam kaže o čemu se tu radi. Promatrajte reakcije. Koliko joj treba vremena da se snađe? Jel se uopće snalazi? Bilo bi odlično ovaj test ponoviti s 5-10 različitih ljudi i gledati njihove reakcije i primjedbe.

Iz vlastite surferske prakse, dosta često naletim na različite očajne LP i nevjerojatno mi je kako neki web shopovi mogu imati LP (a uopće ne moraju biti mali nepoznati web shopovi) na kojima se doslovno jedva snalazim, na kojima jedva izvršavam kupnju i to samo zato jer mi se više zbilja ne da tražiti određeni proizvod ili je cijena takva da se isplati malo pomučiti.

Ali svrha LP nije da se surfer i potencijalni kupac na njemu muči i razbija glavu kako zaključiti kupnju, već je svrha landing pagea da vas što brže i jednostavnije "natjera" na ono za što je namijenjen. (kupnja, popunjavanje neke kontakt forme, upis u mailing listu itd.)

Dobar LP mora biti relevantan i dati jasan i nedvosmislen odgovor na surferov "problem", mora se brzo učitavati (također faktor kod Quality Scora), mora ulijevati sigurnost i povjerenje kod surfera, mora biti tako optimiziran što se tiče usabilitya da brzo i u što većoj mjeri zaključi prodaju ili neku drugu svrhu za koju je namijenjen.

Naravno da ovo nije jednostavno izvesti i bit će potrebno neko vrijeme za testiranje i analiziranje, ali to je jednostavno tako. Nema prečaca Smile

Jako dobar tekst po pitanju optimizacije LP je napisao kolega s foruma AboNe, tekst je na sljedećem linku: http://www.internetzarada.org/landing-pa...-7360.html


6. Keywordi i fraze

Da nastavimo, sada kada ste kreirali vaš moćan oglas, potrebno je odabrati keyworde na koje će se prikazivati. Pazite na relevantnost, sjetite se teksta o Quality Scoru.

Kada odaberete željene keywordw za pojedini oglas, potrebno je odrediti Match types keyworda. Kao što vjerojatno znate, postoje tri Match tipa: broad, phrase i exact. Ako imate manji buđet i idete isključivo na ciljane konverzije tipa prodaja i sl. krenite s exact match keywordima. Da se prisjetimo, exact match keywordi su točno oni koje surfer upisuje, ako npr. upisuje "rabljena računala", a to je ujedno vaš exact match keyword, onda se vaš oglas prikazuje. Ako upisuje " rabljena računala Zagreb", a vi imate exact match keyword "rabljena računala", vaš oglas se ovdje neće prikazati.

Napomena – ovaj mjesec (svibanj) je Google malo prilagodio exact i phrase match keyworde da se odnose i na jedninu/množinu, skraćenice, akronime, misspellinge i naglaske. Znači u gornjem primjeru, vaš oglas bi se trebao prikazati i na "rabljeno računalo" iako vam je exact keyword "rabljena računala"

U gornjem primjeru, ako bismo željeli da se naš oglas prikazuje i na "rabljena računala Zagreb" ili "jeftina rabljena računala", tada moramo staviti opciju da nam keyword (u stvari točnije bi bilo Key Phrase; fraza jer nije jedna riječ, već više njih) "rabljena računala" bude na phrase match. Znači kod ove opcije, potrebno je da netko upisuje vaš odabrani keyword ili cijelu frazu, ali ispred i iza nje mogu također biti različite riječi, vaš će se oglas svejedno prikazati.

Kod Broad match opcije, vaši oglasi se prikazuju na puno širi izbor onoga što surfer upisuje. Uzmimo na primjer keyword "inox". Kod Broad match opcije, vaši oglasi će se prikazivati na sve što sadrži riječ inox i na sve relevantne varijacije. Primjeri bi bili: "inox", "inox ograde", "inox ograde cijene", "kako istopiti inox", "zašto me inox živcira", "mrzim inox ograde" Smile ," kakvo inox posuđe" "jel inox posuđe izaziva rak" itd. Znači puno raznih stvari, a za dobar dio njih uopće nemate koristi ako npr. prodajete inox ograde.

Broad match bi bio OK ako idete u neki branding svog (novog?) proizvoda ili usluge tj. nije vam isključiv cilj konverzija u smislu prodaje nečega.

U početku su vam svi keywordi stavljeni na broad match, pa to trebate promijeniti za one fraze tj. keyworde za koje želite. Napomena – CPC je najmanji za neki keyword ako je postavljen na broad match, a najveći ako je postavljen na exact match.

Negative Keywords ili negativne riječi

Ponekad, a možda i ne samo ponekad, u svrhu poboljšanja CTR-a odnosno konverzija i ujedno smanjivanja potrošenog novca, potrebno je uvesti negativne riječi. One se mogu namjestiti za exact, phrase i broad match. Zašto koristiti negativne riječi? Uzmimo za primjer da prodajete PVC stolariju. Stavili ste phrase match keyword "PVC stolarija". Vi prodajte vrhunsku stolariju po malo većim cijenama u odnosu na tržišne i imate svoju nišu i kupce. Ako netko upiše "jeftina PVC stolarija" ili "turska PVC stolarija" (sinonim za jeftinu stolariju upitne kvalitete) vaš oglas se prikazuje. Neka je naslov vašeg oglasa npr. – "Fenomenalna PVC stolarija"

Surfer koji traži isključivo jeftinu stolariju može biti privučen vašim zanimljivim oglasom i kliknuti na njega. Velika vjerojatnost je da neće kupiti jer ono što vi prodajete je daleko iznad njegovih platnih mogućnosti. Ali njegovim klikom na vaš oglas – vaš novac je potrošen. Ako stavite za phrase match "PVC stolarija" negativne riječi poput: turska, poljska, jeftina, najjeftinija, vi ste filtrirali dobar dio nekvalitetnog prometa i vjerojatno uštedjeli dosta novca.

Negativne riječi imaju i svoje zamke pa se trebaju pažljivo koristiti. Uzmimo npr. da prodajete laptope. Prvo što vam može pasti na pamet je da pod negativnu riječ stavite – "besplatno" jer vi ništa ne dijelite, već prodajete i smatrate da vam ne treba nitko tko hoće nešto besplatno. Ovo je Ok, ali što ako vi npr. odlučite pružiti uslugu besplatne dostave laptopa za svoje kupce? Tu biste mogli biti u problemima, jer ako netko traži laptope i besplatnu dostavu – vaš oglas se ne prikazuje.


7. Završna riječ

To je to. Imate svoju kampanju, ad groups (grupe oglasa) i oglase te keyworde na koje će se prikazivati. Ostaje vam da pratite izvedbe pojedinih oglasa, znači kakav im je QS, kakav je CTR, kakve su konverzije. Ostaje vam da analizirate i testirate različite oglase i landing pages. Uvijek krenite po malo i ne radite velike promjene bar neko vrijeme. Različiti dani u tjednu generiraju različit interes kod ljudi za pojedine stvari pa tako možete otkriti da ćete neusporedivo više klikova i konverzija imati u ponedjeljak nego u subotu. Ili na neki praznik. Ili na ljeto ili na zimu, ovisno o onome što oglašavate.

Sve te sitnice uzmite u obzir prije nego što idete nešto mijenjati. Inače, na ex Yu tržištu je neusporedivo slabija konkurencija nego na zapadu pa to mudro iskoristite. Ovisno o onome što oglašavate, za relativno male novce možete imati dosta uspjeha.

Ako baš nemate snažnu želju da vaš oglas bude prvi, nemojte patiti na prvo mjesto. Razlika između prvog i drugog ili trećeg mjesta po CTR-u može postojati, ali razlika u novcu i isplativosti može biti debelo na strani drugog ili trećeg mjesta jer se možete namjeriti na nekog tko ima dosta novca na raspolaganju i želi pod svaku cijenu poslati poruku - ja sam prvi, ja sam najbolji. To što je prvi ne znači da je najbolji, to znači da je moguće da troši puno novca, a pitanje je isplativost svega toga. Drugim riječima, igrajte mudro.

Da sumiramo:
 • pazite na Quality Score, to je jako važna stavka
 • ne miješajte Search i Display Network kampanje, radite posebno oglase za jednu, a posebno za drugu opciju
 • razmislite dobro koji su vam ciljevi i postavite tracking code za svaki od njih da možete uspješno pratiti konverzije
 • oglasi, istražite još malo ovo područje da biste kreirali dobre oglase koji će imati dobar CTR. Općenito na ex YU tržištu postoje svakakvi oglasi jer oglašivači to i ne razumiju najbolje – odlična prilika za vas.
 • testirajte različite vrste oglasa, ali gledajte da se svaki vrti dovoljno dugo da ispravno možete procijeniti koliko je zapravo dobar ili loš
 • ista stvar je i s landing pageom – proučite ovo područje, radite više vrsta i testirajte
 • pažljivo rasporedite buđet. Nemojte sve na brzinu potrošiti, već gledajte da imate bar za dva, tri mjeseca prije nego što ćete izvuči neke ozbiljnije zaključke iz cijele priče

U početku se čini da je to sve vrlo jednostavno, napraviš account, napišeš oglase, izabereš keyworde i to je to, ništa lakše. Kada budete svakodnevno radili na svojim kampanjama i oglasima, vidjet ćete da tu u stvari ima brdo opcija i svakih nekoliko mjeseci se događaju promjene. Činjenica je da ex Yu područje nije previše konkurentno po tom pitanju pa da se za relativno male novce možete dobro uvježbati i postati stručnjak na području koje je kod nas još u povojima.

Tko zna, možda vas ovaj tekst dovoljno zainteresira da kroz neko vrijeme steknete Google AdWords Certifikat, kojih na ex Yu području i nema previše te vam karijera krene u jednom zanimljivom smjeru.

Dom za starije i nemoćne - Vaporizacija.hr - Inox ograde
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
31-05-2012, 03:05 AM (This post was last modified: 31-05-2012 03:06 AM by Igor Tomić.)
Post: #2
RE: Google AdWords vodič - GAW za početnike
Hvala, super tema, meni licno najkorisnija sa ovog takmicenja Smile

Podvukla ti se greska u podnaslovima, imas dva puta deo teksta pod brojem 4. sa istim naslovom.

http://igortomic.net
Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (1): Raymond
31-05-2012, 09:39 AM
Post: #3
RE: Google AdWords vodič - GAW za početnike
(31-05-2012 03:05 AM)smilika Wrote:  Podvukla ti se greska u podnaslovima, imas dva puta deo teksta pod brojem 4. sa istim naslovom.

Da u pravu si, tnx. Hm... post se može editirati 120 minuta nakon objave, ima li neki drugi nacin koji ja ne vidim?

Dom za starije i nemoćne - Vaporizacija.hr - Inox ograde
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
31-05-2012, 01:28 PM
Post: #4
RE: Google AdWords vodič - GAW za početnike
Odlicna tema svaka cast.Sreca svim pocetnicima, da sam imao ovaj text pre 7 godina kada sam pocinjao sa adwords-om, sigurno bi mnogo novca ustedeo.
Izucavanje landing page-a i adwords-a,i shvatanje oba sistema, po meni je znanje koje daje siguran dobitak i uspeh.
Realna i laka metrika, i nesto sto zavisi sve od Vas.
Jedino sto danas svu statistiku za goals umesto na adwordsu podesavam na analyticsu .
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (2): tryengraved, Raymond
31-05-2012, 08:49 PM
Post: #5
RE: Google AdWords vodič - GAW za početnike
smilka i ja se ovdje slažemo 100%. Meni će ovo lično valjati u budućim radovima. A i mnogima ovdje. Mislim da je IZ Forum sa ovim takmičenjem dobio mnogo više od korisnika nego što daje u novčanim nagradama.

Elgato - jednostavan nacin placanja racuna
Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (2): JohnWizzer, Raymond
01-06-2012, 02:23 AM
Post: #6
RE: Google AdWords vodič - GAW za početnike
(31-05-2012 02:09 AM)Raymond Wrote:  U početku se čini da je to sve vrlo jednostavno, napraviš account, napišeš oglase, izabereš keyworde i to je to, ništa lakše.

Hehehehe, upravo Sorry
Evo ja sam malo pre izbacivanja tvog posta nekih 6-8 sati napravio prvi put jednu kampanju, ehhh da sam znao da ces ti ovo sve pisati i objasniti da sacekam ko covek sad ovako Smil4094cd51a207e

I eto ja reko daj da isprobam ovo sta bude bude, odem napravim nalog ( narokam nesto ), s tim da sam pazio da ne bude bas nidje veze s mozgom, sve sto sam znao sta je ja sam lepo stavio i dodam nekog kesa i ajd reko prvi test da vidim sta ce da bude...

Kad eto ti ga, ubrzo stizu mailovi ,,Your AdWords Account: Ad Disapproved'' i ,,Your AdWords account: Ads not running due to AdWords Advertising Policies'', reko sta je sada koji djavo nije mi jasno da nisam nesto upotrebio sto ne sme neki kw jer sam obelezio sve od ponudjenih ( google je sam skenirao koji keywordi imaju i ja sam obelezio sve ), al reko nemoguce da je to. Ja udjem na mailove, nista, ama nista mi nije jasno, pocnem ja ono da citam odem na neke linkove sto su dali, i skapiram da je problem do sajta.

Naime: ,,Google AdWords doesn't allow ads that promote bridge pages. A bridge page, also known as a doorway page, is a web page created for the main purpose of sending visitors to a different site.''

Evo npr ti ovo nisi pomenuo ovde, ali i nema logike ako se ja pitam. Znaci za moje pare valjda ja mogu da stavim nesto sto ja hocu, s tim da ne vodim ljude na drugi sajt direktno nego da kupe nesto preko PP npr ili clickbanka itd.

Dakle imam na tom sajtu samo jedan post i on ima 462 reci ili ti 2377 karaktera i naravno na dnu link gde se to moze kupiti/preuzeti, i ono meni kaze da je osnovni cilj da vodim ljude na drugi sajt pa kako ja da prodam nesto ako ih ne odvedem na drugi sajt ? To mi nije jasno nikako...

I stizu mi mailovi da kao kriticno truc puc disableovacemo vam racun a ja nemam pojma sta da radim izbrisao sam tu kampanju valjda je sada ok.

U slucaju da ovo ne moze ovako, mada po meni je jako jako glupo sto ne moze, da li postoji opcija da ja vratim svojih 100 $ koje sam kao ovca podigao za oglasavanje ne raspitajuci se prvo kako sve funkcionise ?Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (1): prodajna strnica
01-06-2012, 10:51 AM
Post: #7
RE: Google AdWords vodič - GAW za početnike
(01-06-2012 02:23 AM)sax Wrote:  ... nije mi jasno da nisam nesto upotrebio sto ne sme neki kw jer sam obelezio sve od ponudjenih ( google je sam skenirao koji keywordi imaju i ja sam obelezio sve ), al reko nemoguce da je to.
Ima i takvih slučajeva, ponekad ti sam ponudi KW, ali kad ih odabereš ne dozvoli da ih koristiš. Izdvoji ih gore i ne pušta te dalje dok ih ne izbrišeš.

(01-06-2012 02:23 AM)sax Wrote:  Znaci za moje pare valjda ja mogu da stavim nesto sto ja hocu, s tim da ne vodim ljude na drugi sajt direktno nego da kupe nesto preko PP npr ili clickbanka itd.

Dakle imam na tom sajtu samo jedan post i on ima 462 reci ili ti 2377 karaktera i naravno na dnu link gde se to moze kupiti/preuzeti, i ono meni kaze da je osnovni cilj da vodim ljude na drugi sajt pa kako ja da prodam nesto ako ih ne odvedem na drugi sajt ? To mi nije jasno nikako...

I stizu mi mailovi da kao kriticno truc puc disableovacemo vam racun a ja nemam pojma sta da radim izbrisao sam tu kampanju valjda je sada ok.

U slucaju da ovo ne moze ovako, mada po meni je jako jako glupo sto ne moze, da li postoji opcija da ja vratim svojih 100 $ koje sam kao ovca podigao za oglasavanje ne raspitajuci se prvo kako sve funkcionise ?
Možda tebi nema logike, ali njima ima, jednostavno inzistiraju na koliko-toliko kvalitetnoj stranici. Ne isplati se kačiti i bolje je da si obrisao jer ako pokušaš nekoliko puta s istom (neodobrenom) stranicom, vrlo lako izgubiš account.

Novce možeš dobiti čak i kad ti ukinu account, pa vjerojatno možeš i u ovom slučaju, pretraži njihov 'help', negdje piše.

Da bi ti odobrili taj sajt, napravi još nekoliko stranica, mogu biti o tom, ili još bolje, o nekim drugim proizvodima, stavi (makar u footer) menu s linkovima na te stranice, obavezno napravi i privacy policy, about, stavi još nekoliko eksternih linkova, npr. na Wikipediu, Youtube satvi link na neki drugi proizvod. Ako ti je glavni proizvod Clickbank, možeš stavi jednu podstranicu gdje reklamiraš neki proizvod npr. s Amazona.
Znači, nije toliko problem sam LP, nego mora cijeli sajt biti potpuniji i mora ostavljati dojam da nudi posjetitelju korisne informacija, a ne samo 500 riječi i 'što prije klikni i idi tamo kupi' (ili njihovim riječima "bridge page")
Btw, i ja sam učio na teži način Sigh
*******************************

@Raymond:
Već dugo sam planirao napraviti opširan post o AdWordsu, ali nisam nikako ulovio vremena, pa mi je drago da je konačno netko drugi to napravio. Winking
Jako korisna tema, kvalitetan post, stvarno odličan posao, svaka čast...

Evo jedna mala nadopuna - od prije nekoliko dana dostupna je još jedna nova opcija: "Conversion Optimizer".
Ukratko - ne podešavamo bidove za ključne riječi nego nudimo neku cifru koju smo spremni platiti da bi ostvarili konverziju. U startu nam sistem nudi optimalnu cijenu, ali to, naravno, možemo i mijenjati.
Na osnovu podataka o prethodno ostvarenim konverzijama, Google sam podešava sve ostale parametre, kad smatra da je veća šansa za konverziju automatski podiže cijenu i pokazuje oglas i obratno. Oni tvrde da su na taj način povećali broj konverzija prosječno za 21%. Osobno baš nisam bio zadovoljan, držao sam to nekih 5 dana pa sam vratio na staro, ali pokušat ću još jednom malo duže testirati.
Više detalja: http://support.google.com/adwords/bin/an...er=2471188


Payoneer kartica i US Payment Service
Ovo je affiliate link. Registracijom preko njega, nakon zarađenih 100$ Payoneer obojici poklanja po 25$ na račun.

Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (4): nesta, sax, Raymond, JohnWizzer
01-06-2012, 11:59 AM
Post: #8
RE: Google AdWords vodič - GAW za početnike
@sax

dva puta sam krenuo odgovarati pa su me obveze odvukle na drugu stranu, evo treća sreća

Ako sam dobro shvatio cijeli site ti se sastoji od tog jednog LP? Da, često tu nastanu problemi kod promoviranja nekog aff programa jer G. ne želi samo stranicu s nešto sadržaja i jednim linkom prema aff. siteu. U principu LeonMak ti je dao odličan odgovor kako bi to trebalo izgledati, a da "ima prođu" tj. da te ne suspendiraju.

Kažeš nema logike, a šta ćeš ne možeš se "bosti sa rogatim" treba se jednostavno prilagoditi.

http://support.google.com/adwordspolicy/...wer=190435

Na ovom linku je detljno objašenjeno šta Google smatra pod "bridge page" tako da ti savjetujem da to detaljno proučiš i pokušaš ponovo. Nemoj raditi na brzinu, uzmi si malo vremena za sve to skupa jer kao što i sam znaš novci ne padaju s neba i šteta ih je potrošiti samo tako

@LeonMak

Da, "Conversion Optimiser" je relativno nova opcija koju sam isprobao na jedno kraće vrijeme i nije me se nešto dojmila, bolje rezultati su bili klasičnim načinom.

Doduše, trebalo bi se malo više tome posvetiti do donošenja nekih konkretnih zaključaka, ali za sada nisam impresioniran tom opcijom

Dom za starije i nemoćne - Vaporizacija.hr - Inox ograde
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (3): nesta, sax, LeonMak
02-06-2012, 01:02 AM
Post: #9
RE: Google AdWords vodič - GAW za početnike
Hvala na odgovorima.
Situacija je kompleksa i ne bih sada da davim ovde javno sta i kako, samo mogu reci da ja ne mogu tu izmeniti nista niti dodati, clickbank sam samo naveo kao primer, nije to u pitanju, jedino sto ja mogu dodati je about us, contact al to ne vidim da ce pomoci, tako da zatrazicu povrat novca nekako.

p.s. Ovo mi je palo na pemet jer sam video da je jos neko radio tako no ocito da svugde postoje nesudjena pravila nekome prodje nekome ne, a mozda i starost naloga i broj kampanja cine svoje moj nalog je nov a taj sto sam video primer je pokrenuo ko zna koliko kampanja do sada...Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
02-06-2012, 04:35 AM
Post: #10
RE: Google AdWords vodič - GAW za početnike
I posle kada mi Davor kaze ne psuj, nema razloga da psujes nekoga.
Pa kako nema ovo nije za psovanje, ovo je za batinjanje.
Lepo sam sklonio ono sto je smetalo znaci izbrisao kampanju juce, i malopre mi stize mail Your AdWords Account: Account Suspended, eeeeejjj al pazite mozgova ja ne razumem sta sam trebao da uradim da izmenim sajt kako oni traze ne pada mi na pamet, izbrisao sam kampanju al izgleda da ni to ne vredi.

A najgore od svega sto tu imam povezan i adsense nalog i analytics i gmail sa tom adresom sve, pa sada treba da strepim da mi i to ne pozatvaraju.

Ovaj google stvarno po nekada mi ide na zivce nenormalno, mentalci jedni. Smil4094cd51a207eFind all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
02-06-2012, 11:31 AM
Post: #11
RE: Google AdWords vodič - GAW za početnike
jbg. ponekad su brzi na okidaču pa se čovjek, ako je novi u svemu tome, ni ne snađe najbolje, a oni već suspendiraju

http://support.google.com/adwordspolicy/...wer=164786

ovdje objašnjavaju što napraviti ako ti je account suspendiran pa si pogledaj. Imaš i link na kontakt formu pa im probaj objasniti da ti nije bila namjera ništa loše, da si početnik koji se malo zaletio, da ti je žao itd znaš već kako to ide Smile pa možda uspiješ vratiti account

Dom za starije i nemoćne - Vaporizacija.hr - Inox ograde
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (1): sax
02-06-2012, 12:17 PM
Post: #12
RE: Google AdWords vodič - GAW za početnike
Ma i meni je odavno suspendiran moji privatni Adwords account. Nisam imao nikakve lose oglase ni ništa slicno nego pretpostavljam da su mi zablockali account jer sam koristio više IP-eva i ulogiravao se u više accountova. Pošto sam koristio Google Adwords Keyword Tool i onda Googlao keyworde i sve to sa US proxy-ima da bi vidio US rezultate vjerojatno su mi zato supendirali račun.

Slazem se da malo prebrzo reagiraju. Ali smireno je najbolje. Psovanjem i nerviranjem necemo sasvim sigurno nista rjesiti. Imaju kao sto Raymond kaze oni formu i nacin za dobijanje accounta. Ako zapnes i ganjas mogli bi ti ga vratiti. Ja nisam ni probavao jer mi keyword tool radi i sa suspenzijom oglasa a sa tog racuna niti ne vodim kampanje. Vjerujem da postoje rjesenja samo treba ih potrazit.
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
02-06-2012, 03:04 PM
Post: #13
RE: Google AdWords vodič - GAW za početnike
Da, ima nacina. Inace, cini mi se da su ovi iz nase domace podrske dosta rigorozniji od stranaca.


Payoneer kartica i US Payment Service
Ovo je affiliate link. Registracijom preko njega, nakon zarađenih 100$ Payoneer obojici poklanja po 25$ na račun.

Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
02-06-2012, 04:35 PM
Post: #14
RE: Google AdWords vodič - GAW za početnike
(02-06-2012 03:04 PM)LeonMak Wrote:  Da, ima nacina. Inace, cini mi se da su ovi iz nase domace podrske dosta rigorozniji od stranaca.
Možeš molim te objasniti taj način? Zato jer sam ja izgubio AdSense račun pred 3 godine, a u mailu je pisalo da nema šanse da opet odobre račun koji su ugasili.

Hvala.

OriginalEXE
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
02-06-2012, 04:39 PM
Post: #15
RE: Google AdWords vodič - GAW za početnike
(02-06-2012 04:35 PM)OriginalEXE Wrote:  Možeš molim te objasniti taj način? Zato jer sam ja izgubio AdSense račun pred 3 godine, a u mailu je pisalo da nema šanse da opet odobre račun koji su ugasili.

Adsense i Adwords su ipak 2 potpuno razlicite stvari.
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
02-06-2012, 07:16 PM
Post: #16
RE: Google AdWords vodič - GAW za početnike
Mislim da nije bas preporucljivo o tome javno, javit cu ti na privat sutra, sad nisam pri kompu.


Payoneer kartica i US Payment Service
Ovo je affiliate link. Registracijom preko njega, nakon zarađenih 100$ Payoneer obojici poklanja po 25$ na račun.

Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (1): OriginalEXE
02-06-2012, 10:47 PM
Post: #17
RE: Google AdWords vodič - GAW za početnike
(02-06-2012 11:31 AM)Raymond Wrote:  jbg. ponekad su brzi na okidaču pa se čovjek, ako je novi u svemu tome, ni ne snađe najbolje, a oni već suspendiraju

http://support.google.com/adwordspolicy/...wer=164786

ovdje objašnjavaju što napraviti ako ti je account suspendiran pa si pogledaj. Imaš i link na kontakt formu pa im probaj objasniti da ti nije bila namjera ništa loše, da si početnik koji se malo zaletio, da ti je žao itd znaš već kako to ide Smile pa možda uspiješ vratiti account.

A sinoc sam se bio toliko iznervirao nisam mogao da verujem sta se desilo, da pored uklonjene kampanje ponovo suspenzija, i ako sam imao u planu pare koje sam dao da stavim na promociju jednog drugog sajta koji je 100 % OK, znaci to mi nije bila namera niti bih to ikad radio, al ajde kad sam dao reko da spiskam tu, kad oni blokirase, e pa sad necu u inat ima da mi vrate pare.

A inace sinoc sam im odmah poslao jednu poruku ostriju malo tipa da mi nije jasno zasto su mi suspendovali nalog ako sam uklonio problematicnu kampanju, u ostalom ako mi ne vrate nalog ko ih sisa ako mi nekad zatreba otvoricu drugi bez problema kao sto sam i na adsense-u.

(02-06-2012 04:35 PM)OriginalEXE Wrote:  
(02-06-2012 03:04 PM)LeonMak Wrote:  Da, ima nacina. Inace, cini mi se da su ovi iz nase domace podrske dosta rigorozniji od stranaca.
Možeš molim te objasniti taj način? Zato jer sam ja izgubio AdSense račun pred 3 godine, a u mailu je pisalo da nema šanse da opet odobre račun koji su ugasili.

Hvala.

Pa da jako jako jako jako su male sanse da ti vrete suspendovani adsense racun, al zato mozes otvoriti novi kad hoces samo se moras paziti da te ne ulove, meni su prvi blokirali, pa sam kasnije otvorio jedan na koji sam isplatio pozamasnu sumu novca, i skoro jos jedan na koji sada isplacujem tako da sada imam 2 racuna, samo sto ekstremno pazim da me ne uhvate i u tome sam jako dobar na njihovu zalost Smile Mislim nista ja ne krsim i ne muljam samo sto imam 2 racuna sto po njima nije dozvoljeno, al ajd sad, mora se neko i provuci SmileFind all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
04-06-2012, 03:00 PM (This post was last modified: 04-06-2012 03:01 PM by sax.)
Post: #18
RE: Google AdWords vodič - GAW za početnike
Samo da javim da od onoga nema nista, a i ko ih sisa do sada sam ziveo i prezivljavao bez njih i od sada cu. Zatrazio sam da mi vrate pare i dovidjenja, ulozicu u kampanju na Facebooku, nisu oni jedini SmileFind all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
04-06-2012, 05:54 PM
Post: #19
RE: Google AdWords vodič - GAW za početnike
jbg. sretno za dalje Smile

Dom za starije i nemoćne - Vaporizacija.hr - Inox ograde
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
04-06-2012, 07:44 PM
Post: #20
RE: Google AdWords vodič - GAW za početnike
(04-06-2012 03:00 PM)sax Wrote:  Samo da javim da od onoga nema nista, a i ko ih sisa do sada sam ziveo i prezivljavao bez njih i od sada cu. Zatrazio sam da mi vrate pare i dovidjenja, ulozicu u kampanju na Facebooku, nisu oni jedini Smile

Ziveo si i bez interneta, ako tako gledas mozes kod prvog problema sa kompjuterom da prekines i sa istim.

Adwords je definitivno jedna od glavnih alatki svakog IM, problem je sto ti jos nisi otkrio "cari" istog, pa ti deluje da mozes bez njega.

Naucio si nesto novo sa ovim problemom, moj savet ti je da dobro razmislis i podesis tako sajt da te prihvate, a za to vreme da polako izucavas GAW.
U svakom slucaju, ako smatras da je nesto dobro, ne treba odustajati od toga, vec jos vise raditi i posvetiti se resavanju problema.
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (1): Raymond
Post Reply 


Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Postoji li rešenje za Affiliate linkove na Google adwords? Dekidova 2 596 19-11-2017 02:30 PM
Last Post: liquid
  Kako uplaćujete novac na Adwords - Srbija novii 2 530 08-09-2017 09:48 PM
Last Post: novii
  Adwords samo za firme? blastoise 2 427 20-08-2017 11:54 AM
Last Post: blastoise
  Adwords kuponi spajderz 2 1,518 20-01-2017 04:36 PM
Last Post: zoki-poki
  Ulaganje u Adwords zlatko78 4 3,016 17-06-2015 02:21 PM
Last Post: nikolax
  Da li jos ima kupona za adwords FilmoviOnline 4 1,400 01-06-2015 10:20 PM
Last Post: amrlele
  Što je to Google Adwords? Kako Adwords PPC sustav oglašavanja funkcionira?Objašnjenje Davor Bomestar 18 8,690 02-03-2015 06:56 PM
Last Post: sunbeach
  Što je Google Adwords? InFlames20 8 6,030 25-02-2015 03:56 PM
Last Post: SahMat

Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)