Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 1 Votes - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SEO nakon Pande
» Kako se prilagoditi Pandi
19-01-2012, 08:12 PM
Post: #1
SEO nakon Pande
I poslije Pande - SEO


Google Panda Update

U namjeri da krajnjem korisniku ponudi što veći kvalitet na rezultatima pretrage, Google u februaru 2011. objavljuje Google Panda Update - najobimniju nadogradnju algoritma dotad kojim treba da iskristališe rezultate pretrage, stavljajući kvalitet na prvo mjesto. Sitne prepravke ispod haube su uslijedile tokom skoro čitave prošle godine da bi poslednji Panda Update 2.5 bio objavljen u septembru 2011. Ovim apdejtima su, očekivano, najviše pogođeni sajtovi niskog ili nikakvog kvaliteta dok su veliku prednost dali kvalitetnijim/potpunijim sajtovima, sa dosta kvalitetnog sadržaja.
Generalno, možemo reći da su Panda apdejti bili uspješni, ne savršeni ali uspješni.

Zašto nas Panda ne voli?

Sigurno nas je velik broj pogođen ovim apdejtima, naročito polurazvijeni micro niche sajtovi, neki smo sa razlogom a neki neopravdano bijesni na Google. Panda stavlja kvalitet ispred kvantiteta, u svakom pogledu. Sadržaj kojim nije detaljno pređena oblast smatra se nepotpunim i kao takav neprikladnim za korisnike. Ogroman broj stranica na sajtu ništa ne znače ako svi generalno ne daju kompletnu sliku. Loš članak predstavlja slabu kariku. Slični i nepotpuni članci čine slab lanac.

Traži se i kvalitetniji SEO, takođe. 2k backlinkova vise nije dovoljno da budemo na prvoj stranici. Praktično sve što je Panda prepoznala kao guranje sadržaja bez potvrde kvaliteta, sankcionisala je.

Kako udobrovoljiti Pandu?

Google nam je na najbrutalniji način skrenuo pažnju na nova pravila. Potpun oporavak zasad nije moguć ali ostavljena je mogućnost da se djelimično izvučemo iz penala ako djelujemo u tom pravcu, u skladu sa novim pravilima. Drugim riječima, spasimo što se spasiti može.

Dopunite i prepravite slabe, kratke i neinformativne članke. Google insistira na kvalitetu, ne da bi nas naučio nešto kroz težak rad već da bi korisnici bili zadovoljni.

Deindexirajte loše članke. Ako vas članak ne nudi korisne informacije a ne možete ga “popraviti”, možete skloniti URL u webmaster tools ili stavite index, nofollow na stranice bitne za navigaciju a nebitne za rangiranje. Google će nastaviti da prenosi PR ali prestati da ga uopšte uzima u razmatranje za SERP. Bolje je i obrisati (pre)loš članak nego trpiti sankcije zbog njega.

Riješite se svih duplicate content. Iako je proteklih godina često tolerisan, to više nije slučaj. Najčešći uzrok penala.

Istaknite vrijedan sadržaj. Sa rel=”canonical” dajte jasan signal koji sadržaj je bitan. Interno polinkajte samo taj sadržaj.Sklonite linkove ka sajtovima sa slabim kvalitetom. Google sada cijeni i potiče linkanje samo ka autoritativnim sajtovima, jer im posjetioci vjeruju. Čak i ako imamo nofollow na njima, linkovi ka slabim sajtovima su velik minus za naš sajt.

Sklonite linkove ka penalizovanim sajtovima. Izdvojite vrijeme za analizu stranica koje ste linkali. Ako im Google strašno zamjeri a vi ih svojim linkom na neki način preporučujete, sumnjam da ce G imati razumijevanje i smisao za toleranciju.

Smanjite broj reklama na sajtu. Redukujte broj reklama na stranicama, makar se radilo o Google Ads. Posjtilac ne želi reklamu već informativan sadržaj relevantan pretrazi.

Ispravite gramatičke greške na stranicama. Jedna-dvije greške se mogu potkrasti i proći ali za više generalno ćemo popljuvati i sajt i autora članka. Google takođe.

Iskoristite društvene mreže. Redovan traffic sa društvenih mreža govori Googlu da se radi o posjetiocima interesantnom i korisnom sadržaju.

Panda friendly SEO kampanja

Kako se prilagoditi novim pravilima igre? SEO se u suštini ne mijenja samo se traži stavljanje kvaliteta na prvo mjesto. On page SEO i dalje igra važnu (najvažniju?) ulogu, dok su 4 mjeseca nakon poslednjeg apdejta jasniji obrisi oblasti na koje treba da obratimo pažnju...

Guest blogging

Taktika koja pali jer svi dobijaju; Gost bloger dobija kvalitetan backlink sa kvalitetnog članka iz svoje niche, “domaćin” dobija kvalitetan članak za svoj sajt sa kvalitetnim outbound linkom (što Google voli), Google dobija mnogo kvaliteta na jednom mjestu. Što više takvih članaka razbacamo po netu, naš link će Google više cijeniti, samim tim i naš sajt.

Pronađemo što jače sajtove iz svoje niche, sa većim PR, kontaktiramo vlasnike. Ako im ponudimo high quality članak teško da će ga odbiti, a ako se radi o direktnoj konkurenciji testiramo svoje diplomatske sposobnosti. Takođe, možemo iskoristiti servise kao My Blog Guest, Guest Blog It, ..

Dakle, dobijamo dofollow anchor backlink sa kvalitetnog članka, relevantne niche sajta sa visokim PR. Očigledno da se itekako vrijedi potruditi.

Social media

Član ovog foruma, Freemind, je nedavno (ispravno) spomenuo “dijeljenje” sadržaja putem socijalnih mreža kao budućnost SEO na šta sam se ja (pogrešno) pobunio vođen mišlju kako ce Google zaobići ogroman spam na istim. Međutim, u kasnijem istraživanju i razgovoru sa svojim mentorom, shvatio sam sledeće:

1. Google ne može pronaći bolji izvor aktuelnih, svježih informacija, uzet na ogromnom uzorku
2. Kvalitet je za mašinu zaista nemjerljiva kategorija, pa ljudski faktor ocjenjivanja mora postojati

U tom kontekstu, zbog svoje neupućenosti dugujem izvinjenje članu freemind.

Dakle, iako, kako Hellas reče, neke sadržaje ljudi jednostavno neće dijeliti ma koliko kvalitetni bili, socijalne mreže će imati/imaju veliku ulogu u mjerljivosti kvaliteta u očima Googla. Korisnicima je omogućeno jednostavno dijeljenje jednim klikom, sigurno da ih neće štediti da podijele sa svijetom kvalitetan sadržaj. Prisustvom na jačim mrežama kao facebook, google+, twitter, dig, reddit, mix, .. osim što dajemo sadržaj na dijeljenje i uvid milionima, možemo izvući i kvalitetne backlinkove. Npr, ako nas na Digg-u izguraju na prvo mjesto automatski dobijamo gomilu backlinkova sa blogova, koje su, praktično, drugi izgradili i samim tim su prilično jaki.
[Image: drustvene-mreze-seo.jpg]
Google sada indeksira i facebook komentare, jasno je dakle, koliko mu je fb važan i jasno je šta to nama može da znači.
Osim SEO prednosti koje nam pružaju, društvene mreže su odlična prilika za razvijanje brenda, što treba da nam bude cilj kome moramo težiti nakon Panda Update; Brendirani sajtovi su primjetno skočili u očima Googla, što ne čudi jer su sigurno puni originalnog i kvalitetnog sadržaja. Na kraju, socijalne mreže nam relativno lako mogu donijeti ogroman dodatni traffic.

Press Releases

Čini se da Google Panda Update nije degradirao kvalitet press release backlinka. Napišemo kvalitetan izvještaj za štampu i ponudimo medijima. Mediji su uvijek gladni vijesti , promocija proizvoda i sl., pa ako već gradimo brendiran sajt ili proizvod nema razloga da ne iskoristimo ovu mogućnost. I ovde možemo računati na dodatan traffic.

Kako napisati press release
Kako optimizovati press release za Google

Video marketing

Iako je ova metoda upitna zbog nofollow linka, video marketing nam može donijeti dosta koristi, naročito na YouTube, Vimeo, DailyMotion,.. Slično kao klasičan link building, prisustvom na velikom broju video sajtova naš video dobija autoritet. Naravno, izbjegavamo nedozvoljeni sadrzaj i dr.

Kako Google posjeduje YouTube logično da nam kvalitetan video na YT najviše znači u rangiranju sajtova. Onoliko koliko naš video bude zanimljiv posjetiocima toliko će i Google vrednovati (dofollow) backlink u profilu, u istoj mjeri će nam dovući i traffic. Dakle, sve podredimo kvalitetu videa. Prirodno je da zatim iskoristimo i društvene mreže da sve to dignemo na viši nivo.

Takođe, Panda voli relevantan video na stranici, svejedno da li embedovan sa You Tube, nekog drugog servisa ili direktno ubačen svoj.

Kako napraviti profesionalan video
Jednostavan/osnovni clanak kako optimizovati video za Google
Kompletan Video SEO
Lista video sajtova

Q & A sajtovi

Question and Answer sajtovi su poslednjih godinu i nešto počeli dobijati nevjerovatan traffic pa Google Panda Update nije degradirao ove sajtove. Očigledno da velik rast popularnosti i prirodan traffic govori da se radi o kvalitetnom i prije svega korisnom sadržaju. Uzgred, primjetno je da se pretrage sve češće postavljaju u obliku pitanja a ne kao exact keyword. To ovde možemo maksimalno iskoristiti.

10 najpopularnijih Q&A sajtova:

Answers.com
Yahoo! Answers
Facebook Questions
Amazon Askville
Quora
SimplyExplained
Server Fault
Fluther
StackOverflow
LinkedIn Answers

Osim očigledne koristi iz SEO ugla ovi sajtovi nam takođe nam mogu pomoći u kreiranju i razvoju brenda te donijeti dodatni traffic.

Link building forumima

Iako više ne tako vrijedni, linkovi sa foruma i dalje “guraju” naš sajt na ljestvici i mogu da budu prevaga u odnosu na konkurenciju. Ipak, Panda voli samo backlink iz contenta, dakle prirodne linkove u raspravama i razmjeni mišljenja, dok su linkovi iz potpisa i profila prilično bezvrijedni.

Link Bait

Linkbaiting je još jedna potencijalno korisna metoda gradnje backlinkova ka našim stranicama. Traži se samo kreativnost i smisao za marketing, sve ostalo drugi rade. Dobar “bait” i malo promocije na društvenim mrežama mogu donijeti značajne rezultate.

Odličan tutorijal kako kreirati savršen linkbait
10 izvanrednih linkbait primjera

Panda Update je neke SEO tehnike djelimično ili potpuno degradirao. Radi se generalno o link building metodama koje su uglavnom svi koristili i koje na neki način uključuju spam.
[Image: seo-taktike-nakon-pande.jpg]

SEO tehnike koje Panda sankcioniše:

Spam Social Bookmarking. Ako se radi o social bookmarkingu na spam sajtovima, Panda je nemilosrdna. Ovo naročito važi za linkove na sb sajtovima građenim na Pliggu.

Blog comments. Najbrža, najlakša i najčešća SEO tehnika, koja je dovela do gomile spama na blogovima. Čak i vrijednost dofollow backlinka sa takvih (zaspamanih) blogova je potpuno degradirana.

Article marketing na low quality direktorijima. Dobar article submitter i spin tool će nam objaviti brdo “unique“ članaka upitnog kvaliteta, na direktorije upitnog kvaliteta. Panda sankcioniše takve direktorije, kao i naš backlink/sajt.

Link wheel. Iako se ne može kategorisati kao klasičan spam, i ova tehnika pokušava da manipuliše Google. Panda se bori protiv toga.

Naravno, ako se radi slaboj ili nikakvoj konkurenciji, domaćim sajtovima najčešće, i ove tehnike rade posao jer konkurencija nema ni to. Ali na velikoj sceni, među velikim igračima ove tehnike bi, zasad, trebali izbjegavati.

Da zaključimo..

Kvalitet, dakle, ispred svega. Koliko je neophodno da imamo kvalitetan sadržaj i potpune sajtove, sa kompletno obrađenim temama, gdje će korisnik naći sve na temu koju je tražio u pretrazi, u istoj mjeri je važno da pravilnim izborom Panda friendly SEO tehnika doprinesemo što prirodnijem napredovanju sadržaja na SERP.

SEO bi mogao djelimično da evoluira, odnosno SEO firme će na neki način vjerovatno morati da obogate ponudu u cilju pružanja kompletne (kvalitetne) usluge. Biće nemoguće raditi dobar SEO ako klijent ima krš sajt sa lošim sadržajem, neophodno je sve to pretumbati a lakše je (i profesionalnije) ponuditi da sav posao obavimo sami, nego predložiti klijentu da angažuje nekog za svaku oblast ponaosob, pa se boriti sa tim.

U svakom slučaju, Panda Update jeste uticao na SEO u smislu da zahtijeva i od njega samo najbolje. Na nama je da se prilagodimo novim pravilima ali na način da to iskoristimo za usavršavanje i “brušenje“ stečenog znanja.

I poslije svega biće SEO, u svoj svojoj snazi.


Reference:

http://www.seomoz.org/blog/how-googles-p...ard-friday
http://www.seomoz.org/blog/8-predictions...eo-in-2012
http://www.seomoz.org/blog/scripting-seo...ites-14455
http://site-reference.com/articles/why-g...marketers/

[Image: seo-nakon-pande.jpg]
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
19-01-2012, 09:23 PM
Post: #2
RE: SEO nakon Pande
"Dakle, iako, kako Hellas reče, neke sadržaje ljudi jednostavno neće dijeliti ma koliko kvalitetni bili, socijalne mreže će imati/imaju veliku ulogu u mjerljivosti kvaliteta u očima Googla..."

Ne znam odakle ta predrasuda kod nekih uopste , da se samo dele slike i video? I strucan sadrzaj se deli. Recimo ja sam sada podelio ovaj link, ali mnogo lakse bi mi bilo da postoje alati koji ce mi to olaksati, a ne da prvo kopiram url, pa da otvorim novi prozor, pa da kopiram..... I jos kada bi se malo angazovalo, ne u smislu vestackih linkova, vec u smislu promocije ovog tvog posta, pored alata za deljenje, sigurno bi ovaj link bas "Panda pomazila po guzi " sto bi rekao jedan clan ovde Smile
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (3): tryengraved, Hellas, DavidVictor
19-01-2012, 11:26 PM (This post was last modified: 19-01-2012 11:42 PM by Hellas.)
Post: #3
RE: SEO nakon Pande
(19-01-2012 09:23 PM)freemind Wrote:  "Dakle, iako, kako Hellas reče, neke sadržaje ljudi jednostavno neće dijeliti ma koliko kvalitetni bili, socijalne mreže će imati/imaju veliku ulogu u mjerljivosti kvaliteta u očima Googla..."

Ne znam odakle ta predrasuda kod nekih uopste , da se samo dele slike i video? I strucan sadrzaj se deli. Recimo ja sam sada podelio ovaj link, ali mnogo lakse bi mi bilo da postoje alati koji ce mi to olaksati, a ne da prvo kopiram url, pa da otvorim novi prozor, pa da kopiram..... I jos kada bi se malo angazovalo, ne u smislu vestackih linkova, vec u smislu promocije ovog tvog posta, pored alata za deljenje, sigurno bi ovaj link bas "Panda pomazila po guzi " sto bi rekao jedan clan ovde Smile

Vjerujem da je autor mislio na web 2.0 socijalne mreze, barem ja shvatih tako iz napisanog. Neki sadrzaji se definitivno ne dijele socijalnim mrezama u znacajnoj mjeri.

Naravno generalno gledano ljudi definitivno dijele takve sadrzaje. Dijele ih blogovima, portalima sa vijestima, strucnim portalima, emailom, raznim forumima prethodnicima modernih socijalnih mreza...


Dakle da generalno gledano freemind u pravu si. Svaki sadrzaj dobar ce da se dijeli na ovaj ili onaj nacin.

More bit da bidne, a more bit i da ne bidne.
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (1): tryengraved
20-01-2012, 05:26 AM
Post: #4
RE: SEO nakon Pande
(19-01-2012 11:26 PM)Hellas Wrote:  Neki sadrzaji se definitivno ne dijele socijalnim mrezama u znacajnoj mjeri.

Kome ce biti prijatno podijeliti dobar clanak o herpes zosteru, npr? Prije mjesec dana sam dobio sina, urolog nam rece da je dijagnozirao hypospadia glandis. Nakon soka, potrazim na netu o cemu se radi, nadjem dobar clanak koji me je potpuno smirio jer nije ozbiljan problem uopste ali nije mi ni na kraj pameti da dijelim taj/takav clanak. Gomila slicnih problema muci svijet.

Cure for baldness, hair on back removal, vote for ramsey, first symptoms being gay, normal breast size for a 14 year old, ..

Evo, ja smatram da je Lisa Ann veoma kvalitetna ali cuvam je samo za sebe Biggrin Neke stvari su private
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (1): DavidVictor
20-01-2012, 06:13 AM
Post: #5
RE: SEO nakon Pande
Hm, ne znam sada tacno poentu ovoga, jedno je internet marketing a drugo tvoje privatne stvari , medicinski problemi ili sexualne zelje.
Druga stvar je ako ti internet marketing zasnivas licno na tvom pravom imenu i prezimenu i ako tako zelis/moras da delujes.
Ako imas blog u vezi raznih oboljenja,ili medicine, naravno da postoji mogucnost za viral , a pogotovo za Lisu Ann. Kada delis i pravis viral za Lisu Ann, neces u potpisu staviti , "Ja sam Milan Petrovic, jmbg: , ozenjen, dvoje dece zivim u... - inace, jako je volim" . Smile
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
20-01-2012, 06:20 AM
Post: #6
RE: SEO nakon Pande
10% korisnika interneta nece staviti "Ja sam Milan Petrovic, jmbg: , ozenjen, dvoje dece zivim u.." , onih 10% koji zaradjuju od nekog vida internet marketinga. Vecina ima pravo ime i prezime i svoje privatne probleme, fobije, nezadovoljstva, nece objelodaniti "prijateljima".

To je samo moje misljenje. Rekoh, nisam iskusan marketar, prisutan sam na jednoj mrezi samo.
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
20-01-2012, 12:36 PM
Post: #7
RE: SEO nakon Pande
Bravo za post, vrlo lijepo napisano i strukturirano, dosta korisnih informacija. Meni osobno dosta koristan, još me samo zanima presuda doktora Bomestra.

Što se tiče shareova na social mrežama tiče, istina je da će za neke niche i sadržaje to biti jako teško. Tu je sad pitanje koliko smo kreativni i da li se uopće može to popraviti. Recimo ako imamo sajt o herpesu, možda napraviti neku mini kampanju kojom nastojimo povećati svijest o opasnosti herpesa, pa onda to isfurati na FB itd.

Online zarada preko authority niche web stranica - vodič za početnike.
Moj superkul, urnebesno šaljiv, neprocjenjivo koristan blog.
Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (2): tryengraved, milan93
20-01-2012, 03:03 PM
Post: #8
RE: SEO nakon Pande
Hvala lijepo warrior.

Onomad sam istrazivao keyword (ako nije bas za herpes nesto, sad ne mogu da nadjem) gdje su bas tako lijepo to upakovali; dizajn neka zelena povrsina sa drvenim putokazom ka fb page sa toliko mnogo fanova da sam odustao.

Doduse, herpes, akne, chickenpox, .. su redovna pojava kod svih. Za neke osjetljivije termine islo bi to malo teze, vjerujem. Tim prije sto su znacajan broj korisnika tinejdzeri, uzrast u kome "prijatelji" znaju biti okrutni.
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
20-01-2012, 04:14 PM (This post was last modified: 20-01-2012 04:15 PM by Hellas.)
Post: #9
RE: SEO nakon Pande
Da ali, ne obracate paznju da freemind misli na cjelokupno dijeljenje. I naucni i strucni sadrzaj se dijeli. U naucno popularnim casopisima, na strucnim debatama i skupovima, na simpozijima, na prenosu istih, znaci generalno gledano sve kvalitetno se u neku ruku dijeli.

Ovim se dolazi do jos jednog vjerovatno moguceg faktora u rangiranju... To sto se dijeli mora imati osobu iza. Isti tekst o modernim tehnikama zubnih implantata nece imati istu tezinu ako ga napisem ja i doktor stomatologije. Nevazno je dal su to cinjenice u pitanju do izrazaja dolazi autoritet i veze osobe koja je napisala to.

Naime Google razmislja da uvede Author Information kao jedan od faktora rangiranja
http://support.google.com/webmasters/bin...er=1408986

Za sada ovo mozete iskoristiti samo drasticno da poveca CTR sa SERP-ova ako ga iskoristite, znaci prilika
da pobrkate onaj raspored klikova na SERP 1 (ne mogu da nadjem thread sto ga je neko postavio).

More bit da bidne, a more bit i da ne bidne.
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
21-01-2012, 11:15 PM
Post: #10
RE: SEO nakon Pande
Stvarno svaka cast sto si se upustio u pisanje postaa ali moram biti kritican svugdje gdje vidim da mi nesto "bode oci" tako da moram napomenut jedan detalj koji mi ne lezi u ovom postu. Naime, Panda update uopce nije bio update koji se doticao segmenta dolaznih linkova/backlinkova tako da je taj dio malo ipak "off topic" od same teme posta. Cak i u refferenci koji si ostavio http://www.seomoz.org/blog/8-predictions...eo-in-2012 pod broj 3 Rand predvidja da ce u 2012 doci do nekog veceg update-a u stilu Pande koji ce se bavit samo backlinkova bas zato jer Panda nije pokrila taj segment (iako je svakako indirektno utjecala i na to).
Iako se situacija u SEO-u drasticno promjenila 2011-e i nakon Pande ali mislim da nije jos gotovo i osjecam da je Rand u pravu i da nas ceka teski dar mar u 2012-oj sto se tice backlinkova.
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (2): Hellas, Lala
22-01-2012, 12:18 AM
Post: #11
RE: SEO nakon Pande
To mi je bilo logicno, jer je ocigledna mogucnost (vjerovatnoca, cak) manipulacije gradnjom hiljada backlinkova. Za forum linkove to najvise vrijedi (znaci, samo misljenje), u potpisu i profilu se mogu nasibati hiljade dok su u sadrzaju ipak prirodni, ako je forum posjecen i aktivan. Potvrdu sam trazio ali nigdje nisam nasao do nekih nekvalifikovanih prepucavanja po forumima.
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
22-01-2012, 12:52 AM
Post: #12
RE: SEO nakon Pande
(22-01-2012 12:18 AM)tryengraved Wrote:  To mi je bilo logicno, jer je ocigledna mogucnost (vjerovatnoca, cak) manipulacije gradnjom hiljada backlinkova. Za forum linkove to najvise vrijedi (znaci, samo misljenje), u potpisu i profilu se mogu nasibati hiljade dok su u sadrzaju ipak prirodni, ako je forum posjecen i aktivan. Potvrdu sam trazio ali nigdje nisam nasao do nekih nekvalifikovanih prepucavanja po forumima.

Nitko ne tvrdi da Google nema algoritme vezane uz linkove tj. takozvani "link spam", samo napominjem da to nije bio element koji je update koji se zove Panda ciljao.
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
22-01-2012, 12:58 AM
Post: #13
RE: SEO nakon Pande
(21-01-2012 11:15 PM)dbomestar Wrote:  Stvarno svaka cast sto si se upustio u pisanje postaa ali moram biti kritican svugdje gdje vidim da mi nesto "bode oci" tako da moram napomenut jedan detalj koji mi ne lezi u ovom postu. Naime, Panda update uopce nije bio update koji se doticao segmenta dolaznih linkova/backlinkova tako da je taj dio malo ipak "off topic" od same teme posta. Cak i u refferenci koji si ostavio http://www.seomoz.org/blog/8-predictions...eo-in-2012 pod broj 3 Rand predvidja da ce u 2012 doci do nekog veceg update-a u stilu Pande koji ce se bavit samo backlinkova bas zato jer Panda nije pokrila taj segment (iako je svakako indirektno utjecala i na to).
Iako se situacija u SEO-u drasticno promjenila 2011-e i nakon Pande ali mislim da nije jos gotovo i osjecam da je Rand u pravu i da nas ceka teski dar mar u 2012-oj sto se tice backlinkova.

Direktno svakako ne, indirektno definitivno.


Ljudi spamaju sajtove raznim nacinima.

->

Sadrzaj tih sajtova spamom postaje razvodnjen i los.

->

Zahvata ga Panda, sadrzaj im biva deindeksiran, linkovi obezvrijedjeni.

->

(opcioni medju korak, vlasnik mice sav los sadrzaj pa tako i linkove koji su razvodnili temu)

->

Indirektni uticaj Pande na offpage SEO i tehnike koje ce dugorocno dati juice-a i koje nece.
Na kraju krajeva SEO nije egzaktna nauka, svi mi predpostavljamo...

More bit da bidne, a more bit i da ne bidne.
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
22-01-2012, 01:17 AM
Post: #14
RE: SEO nakon Pande
Odlična tema.Možda bi bilo dobro da autori mogu editirat post tako da mogu uvažiti sugestije i moguće greške.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (1): Hellas
22-01-2012, 08:35 AM
Post: #15
RE: SEO nakon Pande
Postoji opcija, ali kako se jos neko vrijeme radi o takmicarskom postu smatram da ne bi bilo primjereno. Nakon toga gazda nek mijenja sta misli da treba, zarad foruma. Prakticno je njegov clanak.
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
29-09-2012, 05:48 PM
Post: #16
RE: SEO nakon Pande
Opet neke promjene u algoritmu, sad ce da rokaju EMD domeni, moji su vec 'opali', nema ih u top 100 rezultata nikako -.-

http://www.webpronews.com/matt-cutts-jus...ge-2012-09

U životu je važno imati cilj prema kojem se ide..... Možda ste pogrešili put i sredstvo kojim ste pošli, ali uvek ima i drugih puteva i načina da se do cilja dođe..... Važno je ne odustati...
Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
30-09-2012, 11:15 AM
Post: #17
RE: SEO nakon Pande
Kako rece jedan komentar, Google je pretrazivac, treba da nam ispostavi rezultate za trazeni upit. Penalizovanje nepodobnih i odlucivanje sta je za nas dobro a sta lose je malo previse preko toga.
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
30-09-2012, 11:33 AM
Post: #18
RE: SEO nakon Pande
Drinking

"It sounds to me less like there will be an "EMD slap" for low-quality EMDs, and more that low-quality EMDs will simply not benefit from the EMD bonus.

In other words, a low quality EMD will rank just as it would if it had a different domain but the same content and link profile. "
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
30-09-2012, 11:36 PM
Post: #19
RE: SEO nakon Pande
da li se pod to smatra recimo stranica tipa e-book.com,
znaci ciljani kw je book, a ovo "e" je samo radi zauzetosti domene book.com.

ili samo spadaju stranice - how-to-get-money-from-web.com ?
Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
04-10-2012, 08:41 PM
Post: #20
RE: SEO nakon Pande
Koliko sam ja shvatio, odnosi se samo na sajtove koji su dobru poziciju na google-u imali zahvaljujuci EMD faktoru a ne sadrzaju. A u tvom primeru e-book.com nije EMD (domen koji se podudara sa kljucnom recju koja se cilja) vec book.com... A svakako da domeni sa vise reci ce proci losije.
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Post Reply 


Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  View, Hits, Google rank sve palo nakon "optimiziranja" Colleric 4 489 26-09-2017 08:03 PM
Last Post: Colleric
  Budućnost SEO industrije nakon svih promena algoritma Slavko Pejovic WBS 12 2,535 15-02-2014 09:31 PM
Last Post: novii
  Google revizija nakon penalizovanja pevoje 1 1,063 02-06-2013 08:49 PM
Last Post: ivan19992
  Exact Match Domene nakon EMD updatea Petarcro 5 1,508 12-01-2013 02:16 PM
Last Post: Agent 47
  Nagli pad na Guglu nakon suspenzije naloga dragandragan04 4 2,116 28-06-2010 03:57 PM
Last Post: dragandragan04

Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)