Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pronađite sigurnog host provajdera za vaš sajt
» by lxGuru
27-12-2011, 10:35 PM (This post was last modified: 27-12-2011 11:59 PM by lxGuru.)
Post: #1
Pronađite sigurnog host provajdera za vaš sajt
Već duže vreme se dešava da korisnici interneta u potrazi za sigurnim hostom dobiju veoma dobre ponude, te kasnije zažale što su uopšte došli kod tog hostera. U ovom threadu ću vam objasniti kako da se ogradite od potencijalne dečice i hostera koji ne mare za svoje klijente.


1) Podatci o provajderu - WHOIS

Prvo i osnovno što je potrebno pre nego što hoćete da zakupite host jeste da proverite WHOIS podatke od provajdera. Postoje mnogobrojni sajtovi za proveru WHOIS podataka, no jedan od boljih je http://www.network-tools.com s obzirom da pri čitanju WHOIS podataka sa NWTools imate uvid u njegove NameServere, dostupnost dodatnih nameservera, WHOIS podatci te pingovanje njihovog servera i dobijanje povratne informacije sa potencijalnim colokatorom servera toga provajdera. Takođe veoma bitna stavka jeste da pokušate ne uzimati web host od provajdera koji su tek ušli u scenu, jer je moguće da će isti biti na sceni 1 do 2 meseca. To možete lako otkriti - proverite na WHOis podatcima kada je domena provajdera registrovana. Takođe je veoma važno koliko su podatci iz WHOis-a tačni. Ukoliko se domena provajdera krije pod WhoIS podatcima, zaobiđite ga, jer je očigledno neko ko ne misli na ozbiljnost svoje kompanije te se krije.

2) Nameserveri

Pregledom na NWTools, dobili smo i podatke o name serveru. Ukoliko se njegovi nameserveri sastoje iz delova drugog provajdera (tipa ns1.ime-druge-firme.com), onda je to reseller, od njega nemojte uzimati. Postoji vrsta pametnijih resellera koji znaju registrovati sopstvene nameservere, te ih je teže poznati. Odabirom DNS Record na NetworkTools, dobićemo malo više informacija o nameserveru. Ukoliko je email kontakt neke druge firme, to znači da je to jedan od resellera te ćemo i njih otpisati.

Zašto otpisujemo resellere? - Njih otpisujemo iz prostog razloga što ukoliko se desi tehnički problem na vašem web host nalogu, ili vam je potrebna dodatna opcija, oni neće imati tu mogućnost da vam je odmah dodaju, nego će te morati čekati da provajder toga resellera vam doda opciju na nalog, što može potrajati i do 2-3 dana, a vi gubite s tim dragocjeno vreme. Reseller vam nije ništa više nego običan web host nalog koji ima dodatnu opciju kreiranja dodatnih web host naloga, s određenim ograničenjem.

3) Provera servera provajdera

Pre nego što krenete da uzmete web host od određenog provajdera, proverite da li postoje podatci na njegovom sajtu o serveru na kome drže web hostove. Ukoliko da, nemojte pomišljati da su to podatci istiniti. Moguće da je taj host zapravo novi, te se samo krije iza virtuelnog servera, a vama priča bajke. Njih takođe eliminišite. Ali kako da prepoznamo njih?. Takođe, njih je malo teže prepoznati. Ukoliko taj provajder pruža za web host kontrolni panel cPanel, zatražite mu IP adresu servera na kome se nalaze web host nalozi. Iskoristite istu IP adresu te proverite da li zaista hosta na VPS-u ili na dediju. To će te uraditi tako što će te posetiti cPane Licence Verification (http://www.cpanel.net/apps/verify/) ukucati IP adresu dobijenu od provajdera i pritisnuti dugme Verify. U dobijenom zahtevu imaćete podatke o licenci. U polju Product, ukoliko se nalazi cPanel/WHM VPS, taj provajder se nalazi zapravo na podeljenom namenskom serveru, te obično specifikacije njegovog virtuelnog servera mogu zadovoljiti 10-20 korisnika.

4) Identitet provajdera

Identitet svakog provajdera ogleda se većinom u dizajnu sajta. Ukoliko je dizajn sajta (portala) unikatan, te nije kupljena (preuzeta) tema sa interneta, hoster verovatno planira duže vreme da zadovolji klijente. Međutim, pored dizajna, većina provajdera koristi WHMCS naplatni sistem. Većina njih koji ne planira da se ozbiljno bavi sa tim koriste ilegalnu (nulled) verziju WHMCS-a, te je i to bitno proveriti. Validnost WHMCS-a će te proveriti na sledećem linku - http://www.whmcs.com/members/verifydomain.php Ukucajte domain provajdera i pritisnite submit te povratne informacije će biti:

This domain is authorized to be using WHMCS. - Domen je autorizovan za korišćenje WHMCS naplatnog sistema.
This domain is not authorized to be using WHMCS. - Domen nije autorizovan za korišćenje WHMCS naplatnog sistema.

Pravi provajder će izdvojiti $16 mesečno za WHMCS. Takođe bitna stavka je i kontrolni panel. Trenutno najpoznatiji kontrolni panel na tržištu jeste tzv. cPanel, te većina ga provajdera koristi. Ukoliko vam provajder nudi web host sa Kloxo, Webmin ili nekim besplatnim kontrolnim panelom, zaobiđite ga, jer očigledno želi da pruži kvantitet korisniku, a ne kvalitet, te ne može odvojiti $30 mjesečno za cPanel. Pored cPanela postoje Direct Admin & Plesk kontrolni panel, koji su takođe lako iskoristljivi i jednako praktični kao cPanel.

5) Telefon provajdera

Ako provajder je dostavio broj telefona koji je moguće zvat u hitnom slučaju, znači da je ozbiljan. Takođe postoje hosteri koji ne ostavljaju svoj broj telefona, ali su na većem nivou kvaliteta od drugih. Kontakt telefon vam je samo jedna povlastica koju koristite u hitnom slučaju

6) Uslovi Korišćenja (Terms of Service)

Bitna stavka pre nego što uzmete host jeste i uslovi korišćenja, koje je bez obzira na ozbiljnost vašeg sajta potrebno pročitati, jer mnogi hosteri zaista iza neverovatnih ponuda ograničavaju ili vam stavljaju na mesečnu naplatu dodatni servis, što vas obično iznervira. Dobro je ukoliko provajder vam pruža povrat novca, te ukoliko niste zadovoljni uslugama dobijate vaš novac nazad. Takođe je dobro ukoliko provajder vam pruža backup vaših podataka (dnevni, sedmični ili eventualno mjesečni) jer je provajder jedan od onih koji ima veći tepen sigurnosti i zabrinutosti za korisnike. Ali opet se ne oslanjajte na provajdera, radite i vi backup na vaš računar jednom mjesečno, jer se može desiti da provajder jednostavno "nestane", a vi ukoliko niste sačuvali vaše podatke, morat će te početi sve ispočetka, što nije dobro.

7) Pregled (recenzije)

Veoma korisna stvar u odabiru je takođe tzv. recenzije provajdera. Recenzije možete pronaći sa više Keyworda. Jedne od učestalih:

"hostname reviews"
"hostname scam" (ukoliko imate veoma mal odaziv povratnih rezultata, zanemarite);

Takođe budite oprezni jer nekolicina nezadovoljnih korisnika ima na umu da napakosti provajderu, te ukoliko je odnos pozitivnih i negativnih recenzija veoma visok, zanemarite negativne.

---
Došao sam do kraja tutorijala Smile Nisam puno odvojio vremena da ga napišem, te sam tutorial ima dosta pravopisnih grešaka, ponavlja reči u paragrafu itd. jer ni sam nemam vremena Smile

Tutorijal napisan by lxGuru (me) i ogledan je na predhodnoj verziji QK-a
Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (3): kostolomac, collapse, Drenova
27-12-2011, 11:53 PM
Post: #2
RE: Pronađite sigurnog host provajdera za vaš sajt
I tako ja pogledam whois za domenu iz tvog potpisa (knownsrv), registrirana 2010-e, i lagano je zaobiđem :-)
Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (1): Jokja
27-12-2011, 11:58 PM (This post was last modified: 28-12-2011 12:00 AM by lxGuru.)
Post: #3
RE: Pronađite sigurnog host provajdera za vaš sajt
Gledanje na host se upravo odvija u svim ovim koracima zajedno i gledajući ih u okviru zajedno, a ne da odrediš sigurnog hostera samo iz jednog koraka Smile
Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
27-12-2011, 11:59 PM
Post: #4
RE: Pronađite sigurnog host provajdera za vaš sajt
meni iskreno ovaj tekst deluje kao reklama tvog afiliate-a , ali strucno odradjena, nema sta svaka cast Biggrin mada, dobra im je ponuda... Biggrin

HOSTESE
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
28-12-2011, 12:00 AM
Post: #5
RE: Pronađite sigurnog host provajdera za vaš sajt
(27-12-2011 11:59 PM)websrbin94 Wrote:  meni iskreno ovaj tekst deluje kao reklama tvog afiliate-a , ali strucno odradjena, nema sta svaka cast Biggrin mada, dobra im je ponuda... Biggrin

Hvala ti na ukazanom povjerenju.

Sklonio sam potpis (pošto je to potpis bio) u ovoj temi, da ne bi izgledalo kao reklama Smile
Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (1): websrbin94
Post Reply 


Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Pocetnicka pitanja + host Namecheap / Coolice ili neki treci? Tusk 2 1,463 04-07-2017 09:35 PM
Last Post: Tusk
  Lista svih domacih hosting provajdera pesic.marko94 101 48,542 09-05-2017 11:58 AM
Last Post: Alex3854
  Bad Host bigli100 2 1,096 02-01-2016 02:09 AM
Last Post: mrcina
  best host bigli100 14 3,003 01-01-2016 03:26 PM
Last Post: Loxo
  Stable Host Kimi 7 3,113 06-05-2015 10:05 AM
Last Post: flex202
  Koji web host da uzmem rovad 32 10,445 11-02-2015 07:38 PM
Last Post: feniks
Icon2 Najbolji besplatni host bigli100 8 3,253 18-12-2014 12:58 AM
Last Post: aktion
Smil42c3e9b74e235 Unlimited Host BadBoy 10 2,817 05-09-2013 01:09 PM
Last Post: Deni

Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)