Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 3 Votes - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kako profitabilno prodavati na eBay-u
» Metoda za koju nije potreban sajt; prodaja proizvoda sa Amazona
08-10-2014, 10:38 PM
Post: #1
Kako profitabilno prodavati na eBay-u
Uvodne napomene


Tutorijal koje je pred vama ima za cilj da vam opiše jednu od mogućih metoda prodaje proizvoda na aukcionom sajtu eBay. Ebay je najpopularniji sajt za ovakvu vrstu prodaje i postoji mnogo metoda, prije svega marketinških, kako da ostvarite solidan profit. Sam eBay prodavačima pruža veliku podršku, ali je za izučavanje potrebno mnogo vremena. Cilj mi je da vam objasnim kako posao možete pokrenuti praktično istog momenta, kada pročitate ovo uputstvo. To vam, naravno, ne garantuje stoprocentan uspjeh, jer ni ovde kao ni u bilo kojoj drugoj metodi, nema čarobne formule koja će u tri klika da vam zgrne veliku lovu. Potreban je rad, testiranje i neprestano učenje, praćenje trendova. I Amazon i Ebay imaju mnogo edukativnog materijala, za ozbiljniji posao potrebno je stalno da se uci. Ovo je kratak uvod u posao, fokusiran na izbor proizvoda, njegovu ponudu i kalkulaciju cijene, jer su to za uspjeh ove metode najvaznije i neophodne stavke.

Suština metode

Veoma je prosta – kupujete ne Amazon-u, prodajete na eBay-u. Za one koji ne znaju, (sumnjam da na ovom forumu takvi postoje, kažem ovo fore radi!) Amazon je naj-naj online prodavnica na svijetu, eBay je naj-naj platforma za aukcionu prodaju, sa mnoštvom mogućnosti pored klasične aukcione prodaje. Slikovito, Amazon je ''Tržni centar'', a eBay ''Pijaca''. Ono što ovu metodu čini neobičnom jeste činjenica, da proizvod koji ste kupili u ''Robnoj kući'' možete sa profitom prodati na ''Pijaci''. Poenta je da prednosti ''Robne kuće'' okrenete u svoju korist. Ništa novo i revolucionarno. Ipak, treba znati koje proizvode i na koji način prodavati. To je, u principu, ono najvažnije što ćete saznati iz ovog tutorijala. Grafički je to moguće ovako predstaviti: Biggrin

   

U suštini, ovakav način rada je jedna od varijanti tzv. ''drop shipping''-a. To je prodaja preko veleprodavca ili tsl. koji sve operacije vezane za konkretan fizički proizvod obavlja umjesto vas. Ne morate imati skladište, pakovati niti slati proizvod, dovoljno je da ga preporučite, reklamirate, sve ostalo radi prodavač. Postoji mnogo načina da radite drop shipping, ali ovaj je zaista jednostavan, a može da bude prilično profitabilan. Googl-ajte, na tu temu ima mnoooogooo materijala. E sad, najveći problem kod dropshipping-a je pronaći poštenog i dobrog veleprodavača. Zato je ova metoda sjajna, jer ovde nam je Amazon veleprodavač, a Amazon je ''King''. Uzgred, Amazon ovo dozvoljava, sa izvjesnim ogranicenjem, o cemu cemo kasnije.

Ovaj način zarade na internetu može biti interesantan svima, ali prije svega početnicima. IPAK, početnik ne znači ''totalna neznalica'', morate imati ili razvijati vještine. Govorim ovo iz ličnog iskustva. Iako moram priznati da je za mene metoda još u fazi testiranja, tj. nisam zaradio milione na njoj i nisam iskoristio sve mogućnosti koje postoje, ipak sam od cijele priče imao mnogo koristi i to:
– počeo sam da radim nešto online iako nisam imao sajt;
– minimalna novčana ulaganja, koja se brzo vrate;
– napredovao sam u vještinama potrebnim za bilo kakav rad na netu;
– finansijski efekat – čak i najmanja finansijska dobit pozitivno utiče na motivaciju. ( ''ako možeš da zaradiš $1 na netu možeš i'' ... koliko sam poželiš i zamisliš. Meni lično, ova stavka je bila najznačajnija. Trebaće vam veoma snažna motivacija u online poslu, budite u to uvjereni!)POTREBNI ALATI I VJEŠTINE


Kako je već rečeno u opisu teme, za ovaj metod zarade nije potreban sajt, autoresponder... niti ''analogno-digitalni konverter'', od čega početnik dobije napad panike. Potrebne su izvjesne vještine i nekoliko, uslovno rečeno, alata.

Potrebni alati i vještine:
– Ebay nalog;
– Amazon nalog;
– PayPal nalog (verifikovan);
– kraditna kartica za plaćanje na Amazonu;
– poznavanje engleskog jezika, da možete da se registrujete i upravljate nalozima, da po potrebi kontaktirate servise i kupce, da odgovorite na pitanja kupaca, te da pretražujete proizvode i podešavate ponude;
– Elementarne vještine rada na netu, koje ima svaki prosječan surfer - unos podataka, pretraživanje, elementarna obrada i upload fotografije i tsl.
– Malo zdravog razuma... Smile

U vještine, dakle, možemo svrstati i sposobnost da otvorite naloge na Amazon-u, eBay-u i PayPal-u. Nemam namjeru da ovu temu opterećujem ovim stvarima. Inače, često se iznerviram kada vidim tutorijal u kome je ''baš sve'' objašnjeno, do banalnosti, npr. ''u kućicu NAME unesite svoje ime'' Ljudi moji, ako ne znaš da se registruješ na eBay ili platiš nešto karticom preko neta, moraš još da učiš! Tačka. Nema para u tri klika!) Amazon i eBay su veoma dinamični, tako da je neophodno da se osposobite da samostalno možete odraditi registraciju naloga, da izvršite izvjesna podešavanja i u slučaju potrebe da kontaktirate službu podrške. Nema potrebe da se oslanjate na neki poseban tuturijal. Jednostavno, odete na stranice, potražite dugme za registraciju i pratite korak-po-korak uputstva. Ako vaše znanje engleskog jezika nije dovoljno, počnite da učite i koristite google prevodilac, bez engleskog ništa. Ovi servisi postoje i na drugim jezicima, ali nas u ovom slučaju interesuje isključivo USA (ili UK) tržište, tako da je engleski jezik neophodan. (Ako poznajete neki drugi jezik potrebno je da sami istražite neke ''detalje'', koji su ovde ključni – pitanje dostave, poreze itd.) Potražite pomoć od nekoga ko poznaje jezik. To može da bude neka vrsta zajedničkog biznisa. Budite fleksibilni. Ako se prvi put srećete sa ovim sajtovima, istražite, isprobajte pretraživanja, način rada...

Za plaćanje na eBay-u treba vam PayPal. Navedite pri registraciji u ove servise tačne podatke da biste mogli da verifikujete PayPal račun. Možete imati neprijatnosti ako se informacije koje ste naveli ne slažu, odnosno, ako ste naveli pograšne informacije. Verifikovan PayPal račun vam treba da biste mogli primati novac. Treba, dakle, da PayPal račun uvežete sa karticom (VISA i tsl., debitna ili kreditna, da ne bude neka poklon kartica na koju nije moguće uplaćivati novac). Provjerite u banci da li dozvoljava da se račun poveže sa PayPal-om, jer pojedine banke to ne dozvoljavaju. Kada povežete karticu dobićete od PayPal-a uputstvo kako da verifikujete karticu. Kada ste obavili registraciju i uvezali naloge (eBay i PayPal) možete početi sa radom. (Ponešto do ovog ne mora da važi za sve zemlje, ja sam iz BiH)NAČIN RADA


Sam način rada podijelićemo u nekoliko koraka:

1.Pronalaženje proizvoda
2.Postavljanje listinga (ponude) na eBay
3.Poručivanje proizvoda na Amazon-u
4.Važne smjernice i ''začkoljice''.

1.Pronalaženje proizvoda

Odete na Amazon i u kućicu za pretraživanje proizvoda (''Search'') ukucate bilo šta što vam pada na pamet - pas, mačka, masaža, dvorište...naravno na engleskom jeziku. Možete ukucati recimo neku boju. Ovde ćemo uzeti crvenu – ''red'' i pritisnete dugme za pretragu. Izbaciće vam cijelu listu proizvoda koji su na neki način povezani sa crvenom bojom. Slijedi veoma važan korak – tražite proizvod čija je cijena preko $35. Zašto? Zato što je za takve proizvode na Amazonu besplatna dostava!
Dakle, u eventualnu cijenu proizvoda ne morate ukalkulisati troškove dostave, a besplatna dostava iliti ''free shipping'' je i značajan marketinški faktor.
Za ovu priliku pronašli smo Sony bežični džojstik, koji je, eto, tamno-crvene boje. Pronašao sam ga na petoj ili šestoj stranici i privukla me cijena $43.83 > $ 35 Kliknete na proizvod i izbaci vam detaljan opis. Pregledajte opis, pogledajte koliko recenzija ima, kakve su, koliko zvjezdica, tj. pozitivnih ocjena.

   

Kao što vidite postoji preko 5000 recenzija i skoro punih pet zvjezdica. To znači da je proizvod veoma tražen i da je dobrog kvaliteta. Dalje, obratite pažnju na to da je razlika između prethodne i trenutne cijene $11. To je još jedan od faktora koji vam pomažu u prodaji. U principu, razlika u ovom slučaju nije velika i nemate baš neki efekat, ali dešava se da je razlika po $20 i više, što može biti značajan fator za prodaju. Naime, neko je možda tražio sličan proizvod na Amazon-u, a na eBay-u traži povoljniju cijenu.Takođe, bitno je i to da je dostava besplatna (''Free Shipping'') i da Amazon vrši isporuku (''Fulfilled by Amazon''). Ovde vidite i da je proizvod dostupan u različitim bojama, što kasnije možete naznačiti u vašoj ponudi.
Kada smo se odlučili za proizvod kopiramo naziv i ubacimo ga na eBay u kućicu za pretraživanje. Ovo činimo da provjerimo da li je neko već prodao ovakav ili sličan proizvod. Na eBay-u smo pronašli sličan proizvod prodan 29 puta, što je solidno. Dakle, možemo izbaciti naš džojstik na tezgu. Neka vas ne zbuni to što ćete nakon ove pretrage ne eBay-u vidjeti izlistane slične ili iste proizvode, ponekad sa povoljnijom cijenom. Kupac vas nalazi po ključnim riječima i kada pretražuje neće dobiti listu kakvu ste vi dobili.

   


2. Postavljanje ponude

Na vašem eBay nalogu potražite dugme ''Sell'', obično se nalazi u gornjem lijevom uglu.

   

Ako je vaš nalog novi možda će vam tražiti da unesete neke podatke ili će vam preporučiti da ostanete na jednostavnijem varijanti listinga. Vi izabarite ''Switch to advanced tool''obavezno.
Nakon toga otvoriće vam se sledeći prozor:

   

U kućicu unesite naziv proizvoda, u našem slučaju ''playstation 3 wireless controller'', nakon toga pritisnite taster ''Get started''.
Otvoriće vam prozor i tražiti da označite kategoriju. U principu, šta god da stavite nećete pogriješiti, jer prosječan kupac na eBay-u vas nalazi na osnovu ključnih riječi, bez naprednih pretraga, ali pokušajte ipak biti približno korektni. Označite neku od kućica i pritisnite ''Continue'' na dnu stranice.

   

Ako vam otvori, kao u ovom slučaju, ponudu da selektujete nešto iz njihovog kataloga -
samo skrolujte prozor dok ne nađete natpis ''Can't find it? Continue with your listing'' i nastavite dalje ne osvrćući se na njihove predloge. Dolazite na stranicu ''Create your lisintg''. Slijedi nekoliko važnih koraka:

1.U rubrici ''Describe your item'' u kućici ''Title'' već imate naziv proizvoda koji ste unijeli, ali je potrebno da ga dopunite sa još nekoliko keywords. Kupac vas može naći na osnovu ključnih riječi koje ste ovde unijeli. Što su kvalitetnije i relevantnije ključne riječi, to vas čini vidljivijim. Nemojte se loviti na nazive koje ponekad vidite na Amazonu, oznake proizvoda kroz brojeve i tsl. Niko ne traži ovu stvar kucajući ''Turbo Mega Giga XYZ 22300989 Controler...'' (Onaj kome su slične oznake poznate neće ni tražiti ovo na eBay-u). Stavite se na mjesto kupca – šta biste vi kucali da vam treba ovakav proizvod? Za to je potrebno malo intuicije, mrvica zdravog razuma. Naziv ne mora da bude stilski i gramatički korektan, prosto nakon osnovnog naziva ubacite nekoliko ključnih riječi. Što više i relevantnije – to bolje! Pregledajte nekoliko recenzija, vidite o čemu kupci pričaju, šta je to što ih privlači vezano za ovaj proizvod. U nekim slučajevima to može da bude boja, materijal, neka osobina (plastic, metel, compact, soft, light...). ''Hand-vibrating Dualshock'' u našem slučaju...budite kreativni, trpajte ključne riječi dok ima mjesta. Stavite velika slova na početku svake riječi u nazivu;

2.''Condition'' je uvijek ''New'', prodajete nove proizvode;

3.''Add photos'' – skinite fotku sa Amazona i preradite je. Kropujte, smanjite, ubacite vaš žig, tj. Ebay ime, drugim riječima, izmijenite je. Promijenite joj naziv, tako da bude optimizovan za vaš proizvod. U ovom slučaju, fotku imenujte ovako: ''Playstation-Wireless-Controller'' ili ''Playstation-Controller-Dualshock''... ubacite dvije-tri. Problem je samo u tome što to oduzima vrijeme, a što više sadržaja to bolje za pretraživače. Morate imati bar jednu fotku;

4.''Add item specifics'' – možete preskočiti sve do ''Add your own item specific''. Poželjno je daovde ubacite neke specifičnosti, nešto što kupcu može biti naročito interesantno sa vaše tačke gledišta;

5.''Details'' – morate ga imati, iskoristite Amazon! Pronađite ''Product description'' na Amazonu, kopirajte prva tri reda i prenesite ih ili izmijenite malo cijeli tekst. Nemojte ubacivati previše teksta, potrudite se da tekst ima smisla, a ne da bude samo nabacan. Odvojite ''enter''-om nekoliko redova, pa prenesite ''bullet list'' sa Amazon-a. Možete opet odvojiti nekoliko redova, ubaciti nešto teksta, markirati tekst, povećati font...ubaciti malo marketinških fora, kao na capture stranicama - amerikanci to vole! Smile


   


Pošto ovo radimo za USA tržište, na dnu ubacite tekst:
''I ship to the lower 48 states only. I cannot ship to Hawaii, Alaska, PO Boxes or Military address.''
Amazon ne omogućuje free shipping za navedene lokacije.

6.''Choose format and price'' – kalkulacija cijene. Najmanju profitabilnu cijenu dobićete kada na cijenu sa Amazon-a dodate 17%. U našem slučaju $43.83 (zaokruglite na 44): 44 + 7.48 = 51.48.
Cijeli postupak: 44 + (44 x 0.17) = 44 + 7.48.
Još jednostavnije, odmah dobijete konačnu cijenu: Amazon cijena x 1.17 = profitabilna cijena. (44 x 1.17 = 51.48) (Izvinjavam se ako je nekom ovo banalno, ali nismo svi imali 5 iz matematike).
E sad, najmanja profitabilna cijena ne mora ( i ne treba da bude) vaš orijentir. Pogledajte ''last price'' na Amazonu, uočite razliku od $11. Ovaj je proizvod mogao da se kupi na Amazonu za $55, vi možete da ga prodate npr. Za $53.99 (opet marketinška fora).
NB: Ova razlika nije velika, tako da lično ne bih ovaj proizvod ni stavljao na listing. Tražite proizvode sa većom razlikom cijena na Amazonu, može da se nađe i po $100 i više. Nađite neku cijenu kojom ćete biti zadovoljni, a da ipak bude primemljiva. Idemo dalje – stavite cijenu, ''quantity'' je uvijek 1, ''duration'' 30 dana. Nemojte čekirati ''best offer''. Pretpostavljam da nećete ništa ni donirati.

7. ''Select how you''ll be paid'' – vaš PayPal račun. Treba da to već imate podešeno, po default-u će vam izbaciti;

8. ''Add shipping details'' – Flat (za sve kupce isto) Standard shipping Free; samo USA;

9. ''Return policy'' - Returns Accepted, Buyer, 14 Days, Money Back; (treba da znate šta sve ovo znači).

10.

   

11.

   

12.

   


3. Poručivanje proizvoda na Amazonu

Kada je vaš proizvod kupljen dobićete obavještenje od eBay-a, i kada vam legne lova na PayPal potrebno je da proizvod naručite na Amazon-u i pošaljete ga na adresu kupca koju imate na eBay-u. Opet ponavljam, mislim da nema smisla da ovde objašnjavam kako se to radi. Strpate proizvod u korpu i dalje idete po koracima. Bitno je samo pomenuti mogućnost ''ovo je poklon'' na Amazon-u. Označite kućicu ''This is a gift'' koja vam je ponuđena kad ste u korpi.

   

Nakon toga idemo na ''Proceed to checkout'', a zatim je potrebno da unesete adresu na koju proizvod treba da bude poslan i vašu adresu koje treba da se poklapa sa adresom kartice preko koje plaćate.

   

Kada ste unijelli adrese idite dalje dok vam se ne otvori prozor:

   

Ništa drugo ne čekirajte, samo ovo – da biste sakrili cijenu proizvoda i adresu pošiljaoca. Sledeći korak od vas traži da izaberete opciju dostave. Odaberite prosto ''Free shipping'' i to je to.Tjerajte dalje po koracima – tražiće provjeru kartice - dok ne dođete do žutog dugmeta ''Place your order''. Pritiskom na to dugme završili ste posao. Dalje treba da pratite stanje vaše narudžbe u meniju ''Your orders'', da biste reagovali na eventualne nepredviđene situacije. Ako sve bude kako treba, naručilac bi trebao da dobije proizvod i da vam ostane razlika koja predstavlja vašu zaradu.


4. Važne smjernice i ''začkoljice''- U vašoj eBay ponudi ste ostavli opciju kupcu da može da vrati proizvod. Ako se to desi, morate proučiti na koji način da se proizvod vrati Amazon-u. Trenutno nemam takvih proizvoda i ne mogu da priložim slike ili opišem korake. Uglavnom, Amazon ima opciju da sam pokupi proizvod, koji treba da bude uredno zapakovan u istu ambalažu u tačno određeno datum/vrijeme. Potrebno je da se odrede takve smjernice, dakle, da se prouče sve opcije i odabere ovakva. To jedino dolazi u obzir je vi, pretpostavjam, nemate adresu u USA. Smile;

- AMAZON dozvoljava drop shipping, vidjeli smo da ima opciju ''This is a gift'' da biste sakrili adresu posiljaoca i sve ostale podatke, ali neće dopustiti da koristite Prime nalog za to . Dakle, ne probavajte Prime, cak ni trial verziju koja traje 30 dana, napravice vam probleme (govorim iz iskustva);

- Treba da imate neka obrtna sredstva na racunu/kartici kojom placate na Amazonu, jer ne mozete povuci novac sa PayPal-a odmah, naročito ako vam je nalog novi, nego treba da imate ''pozitivnu poslovnu istoriju''. Zato imate ''Pending balance'' na PayPal-u. Pročitajte o čemu se radi. Takva je politika i to je dobro sa tacke gledista kupca koji, ne zaboravite, ima 14 dana pravo da vrati proizvod i zahtijeva refundaciju. (na PayPal-u je ta mogucnost automatizovana);

- Nemojte prodavati elektroniku, a pogotove ne brendiranu robu iz te niše, iz više razloga. Mislim na kompjutere, telefone i td. Čak i pojedini brendovi neke druge robe, bijele tehnike, usisivača i td. smatraju da su suviše ekskluzivni da bi bili na eBay-u (da bi se prodavali na pijaci!). Važnije od toga, misle da prodajete fake kinesku robu. Žaliće se. Držite se manje sofisticiranih stvari. Ako vam se nešto i desi, nije ništa strašno idete dalje, ali zabilježite sebi taj brend i ne stavljate ga na listing više;

- Formirajte listing srodnih proizvoda, radite nišu ili dvije sa nekoliko proizvoda dok vam ne bude omogućeno da proširite ponudu (za pocetak ste ograniceni sa 10 proizvoda, ili $500, sta prije dostignete) Da biste proširili ponudu na eBay-u potrebno je kontaktirati podršku. Kad do toga dođe, malo proučite postupak;

- Ne eksperimentišite mnogo, ako niste spremni da izgubite koji dolar ili rejting na eBay-u. Npr. ja sam pokušao da kombinujem aukcijsku ponudu i da tražim povoljnijeg trgovca kojem Amazon sve drugo radi, pa me izašla ''skuplja pita neg' tepsija''. Porez, dostava, ovo-ono...Amazon je sve to ukalskulisao u svoju cijenu, samo se držite ''Kralja'';

- Slobodno otvorite vise naloga, ali svaki nakon trideset dana (naravno, ako otvarate sa istim platnim sredstvima) Nemojte postavljati proizvode sa iste niše na oba naloga. Ako na jednom prodajete sportsku opremu, na drugom postavite kućanske stvarčice i tsl;

- Izbacite neki proizvod iz vaše niše na aukciju, bez namjere da ga prodate, samo da bi vas kupac vidio;

- Reklamirajte proizvod na neki od ''konvencionalnih'' načina za dobijanje reklame ili traffic-a... Palo mi je, recimo, na pamet da bi ovakav način prodaje mogao da se kombinuje sa mini niche sajtovima, jer za jeftinije stvari za koje se ne isplati raditi affiliate može da se uzme jača razlika, nego što bi bila dobit od Amazona. Recimo, postoje vjerovatno niše koje su totalito nekonkurentne (npr. jeftine stvarčice za kuću samo da je skuplje od $35), pa ih onda strpate nekoliku u ekskluzivnu ponudu...ideja je mnogo, ali sve ovo zahtijeva testiranje i rad, bar što se mene tiče. Prvi proizvod koji sam uspješno prodao (bilo je i neuspješnih transakcija) donio mi je malo više od $20 čisto;

- Proizvod možete tražiti i preko neke druge metode, npr. bestselere iz neke niše. Ako imate sajt u nekoj niši, pa želite da reklamirate svoju ponudu na sajtu, pronađete proizvod koji vam odgovara, važno je da ispunjava gore navedene uslove za prodaju.

Ne pretendujem na to da je ovo kompletan vodič, ako se sjetim još nekog važnog detalja dopuniću.

Želim vam puno uspjeha!

NAJLAKŠI I NAJBRŽI NAČIN DA KREIRATE VIDEO KAO PROFI!!!
Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
08-10-2014, 11:13 PM
Post: #2
RE: Kako profitabilno prodavati na eBay-u
Jedva čekam ugrabiti vremena da pročitam tutorijal. Čitao sam pre par meseci o ovoj metodi ali sam totalno zaboravio na nju, pa je dobro da postoji tema i na našem jeziku da vidim kako je to ovde opisano, pa pitam šta me bude zanimalo dodatno ako bude nekih pitanja, sve pohvale Smile
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
08-10-2014, 11:27 PM
Post: #3
RE: Kako profitabilno prodavati na eBay-u
(08-10-2014 11:13 PM)IMEmperor Wrote:  Jedva čekam ugrabiti vremena da pročitam tutorijal. Čitao sam pre par meseci o ovoj metodi ali sam totalno zaboravio na nju, pa je dobro da postoji tema i na našem jeziku da vidim kako je to ovde opisano, pa pitam šta me bude zanimalo dodatno ako bude nekih pitanja, sve pohvale Smile

Isti slucaj Biggrin I ja sam negde na forumu procitao nesto o ovome i bas sam razmisljao kako bi bilo dobro da ima negde o ovom nacinu zarade malo detaljnije.

stefans, ponosan član foruma Internet zarada od Dec 2008.
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (1): IMEmperor
08-10-2014, 11:32 PM
Post: #4
RE: Kako profitabilno prodavati na eBay-u
Evo upravo sam pročitao tutorijal, deluje sasvim okej i najbitnije stvari izgleda da su pokrivene, ostalo se mora sam proći kao i u svakom poslu.

Jedino mi se nameće kao realan problem u ovom trenutku što u Srbiji još uvek nije legalno omogućeno primanje novca na Paypal, a pošto radim samo sa Amazonom, nisam siguran da li eBay ima mogućnost isplate isto na Payoneer karticu ili direktan bankovni transfer, sad ću proguglati oko toga.

Ako se u medjuvremenu setiš još nekih bitnih stvari ti napiši, ja dok ne počnem experimentisati sa tim, nemam trenutno dodatnih pitanja, za sada je sve jasno Smile
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
08-10-2014, 11:50 PM
Post: #5
RE: Kako profitabilno prodavati na eBay-u
Hvala, ljudi, drago mi je da ima neke koristi od ovoga.
Nije sve pokriveno u tutorijalu, uvijek iskrsne nesto nepredvidjeno, ali u principu ne moze biti vecih problema. Ja sam imao problem sa placanjem na Amazonu, npr. Tri sam kartice morao da mijenjam, ali nisam odustao. I naravno, probao sam Prime nalog, a to nikako ne treba da cinite. Smile

Sad se sjetih jos neceg. Kada vam Amazon trazi broj telefona kupca, nemojte unositi tacan broj, cak i ako ga imate. Medjutim, svoje podatke unesite tacno.

NAJLAKŠI I NAJBRŽI NAČIN DA KREIRATE VIDEO KAO PROFI!!!
Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
09-10-2014, 12:37 AM
Post: #6
RE: Kako profitabilno prodavati na eBay-u
(08-10-2014 11:50 PM)Mishkin Wrote:  Hvala, ljudi, drago mi je da ima neke koristi od ovoga.
Nije sve pokriveno u tutorijalu, uvijek iskrsne nesto nepredvidjeno, ali u principu ne moze biti vecih problema. Ja sam imao problem sa placanjem na Amazonu, npr. Tri sam kartice morao da mijenjam, ali nisam odustao. I naravno, probao sam Prime nalog, a to nikako ne treba da cinite. Smile

Sad se sjetih jos neceg. Kada vam Amazon trazi broj telefona kupca, nemojte unositi tacan broj, cak i ako ga imate. Medjutim, svoje podatke unesite tacno.

Dobar i koristan post.
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (1): Mishkin
09-10-2014, 11:15 PM (This post was last modified: 09-10-2014 11:17 PM by Mishkin.)
Post: #7
RE: Kako profitabilno prodavati na eBay-u
Mala ispravka u postu, posto ne mogu da ga editujem.
Prva fotografija proizvoda i druga nisu iste, nekako mi je to promaklo. Kalkulacija cijene odnosi se na drugu fotografiju, na kojoj je cijena $43.83.
U sustini, to ne znaci nista, bitan je princip rada, ali nekako mi je promaklo...valjda sam pomijesao fotke od ranije sa listinga koji sam koristio za tutorijal.
Takve stvari se desavaju kada je ovakav rad u pitanju, jer se radi rucno. Jedna od slabosti metode, narocito u poredjenju sa affiliate marketingom, je nemogucnost da stavite ovo na autopilot... mora da se radi rucno...

NAJLAKŠI I NAJBRŽI NAČIN DA KREIRATE VIDEO KAO PROFI!!!
Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
10-10-2014, 11:11 AM
Post: #8
RE: Kako profitabilno prodavati na eBay-u
Lepa tema, lepo objašnjena. Puno će značiti ljudima koji nisu u fazonu frilensinga, IM-a itd, ja već znam kome ću da je pošaljem Smile

Može i ovako!
wwwrite.rs - online kurs Pisanje bloga za klijente
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (1): Mishkin
10-10-2014, 11:50 AM (This post was last modified: 10-10-2014 11:52 AM by Hellas.)
Post: #9
RE: Kako profitabilno prodavati na eBay-u
Ja imam poznanika koji je ovo razgranao toliko da živ ne mogu shvatiti kako se snalazi u svemu tome. Mislim da ima preko 20 000 prodaja na eBayu na ne znam koliko naloga. Ovo je odlično.

Mene zanima više ovo pod

"9. ''Return policy'' - Returns Accepted, Buyer, 14 Days, Money Back; (treba da znate šta sve ovo znači)."

Jesi imao vraćanja, koji je procenat vraćanja, šta ako se nešto desi u garantnom roku, može li biti No returns accepted i da i dalje ide prodaja?

More bit da bidne, a more bit i da ne bidne.
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (1): Mishkin
10-10-2014, 02:42 PM
Post: #10
RE: Kako profitabilno prodavati na eBay-u
(10-10-2014 11:50 AM)Hellas Wrote:  Ja imam poznanika koji je ovo razgranao toliko da živ ne mogu shvatiti kako se snalazi u svemu tome. Mislim da ima preko 20 000 prodaja na eBayu na ne znam koliko naloga. Ovo je odlično.

Mene zanima više ovo pod

"9. ''Return policy'' - Returns Accepted, Buyer, 14 Days, Money Back; (treba da znate šta sve ovo znači)."

Jesi imao vraćanja, koji je procenat vraćanja, šta ako se nešto desi u garantnom roku, može li biti No returns accepted i da i dalje ide prodaja?

''Buyer'' znaci da kupac placa troskove vracanja, ako ih ima.
14 dana je standardni rok, a vracanje novca uobicajena stvar. Postoji opcija, naravno, da ne vracas novac i ne prihvatas povrat proizvoda, ali je to smrt za marketing. Ovde iskoristavamo ono sto Amazon nudi. Licno ja nisam ni pokusavao da stavljam druge opcije.
Nisam imao vracanja, tako da ne znam iz prve ruke.
Na Amazon account-u imas ''Returns center'' i opciju ''Return gift'' ili odes na proizvod koji si kupio direktno i kliknes na ''return''. Tjeras sve korake, trazis refundaciju, navedes neki razlog i u sledecem koraku izaberes ''UPS Pick up'' opciju. Oni ce ti poslati sta da otprintas i nalijepis na paket i pokupiti sledeci dan. Ti te informacije proslijedis kupcu i to je to

NAJLAKŠI I NAJBRŽI NAČIN DA KREIRATE VIDEO KAO PROFI!!!
Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
10-10-2014, 07:13 PM
Post: #11
RE: Kako profitabilno prodavati na eBay-u
Kazu da je procedura slanja robe iz Srbije ka Inostranstvu strasno komplikovana?

Shopmania
Najjeftiniji smart sat
Sportski smart watch
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
10-10-2014, 07:43 PM
Post: #12
RE: Kako profitabilno prodavati na eBay-u
(10-10-2014 07:13 PM)mico Wrote:  Kazu da je procedura slanja robe iz Srbije ka Inostranstvu strasno komplikovana?

Oooovajjj... ništa ne stiže u Srbiju i ništa ne šalješ iz Srbije. Pročitaj tutorijal ponovo Winking

Može i ovako!
wwwrite.rs - online kurs Pisanje bloga za klijente
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (3): Hellas, obelix011, Mishkin
12-10-2014, 11:14 PM
Post: #13
RE: Kako profitabilno prodavati na eBay-u
Odličan tutorijal, veoma korisno.

Neka me neko ispravi, ali mi iz Srbije imamo samo dva načina da premostimo problem sa prijemom novca od PayPala:

1. Da otvaramo naloge sa adresom iz neke druge države
2. Da čekamo da krene prijem novca na PP za Srbiju
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
14-10-2014, 04:37 AM
Post: #14
RE: Kako profitabilno prodavati na eBay-u
Mishkin, konačno sam stigao da pročiam tutorijal, i odličan je. Smile

Napisao si da "Googl-ajte, na tu temu ima mnoooogooo materijala." Da li imaš neke materijale da preporučiš?

http://igortomic.net
Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (1): Mishkin
14-10-2014, 11:19 PM (This post was last modified: 14-10-2014 11:29 PM by Mishkin.)
Post: #15
RE: Kako profitabilno prodavati na eBay-u
(14-10-2014 04:37 AM)Igor Tomić Wrote:  Mishkin, konačno sam stigao da pročiam tutorijal, i odličan je. Smile

Napisao si da "Googl-ajte, na tu temu ima mnoooogooo materijala." Da li imaš neke materijale da preporučiš?
Hvala!
Mislio sam na temu drop shipping-a, ima čak članak na Wikipediji:
http://en.wikipedia.org/wiki/Drop_shipping

Meni je ovo bilo korisno, a na vrhu je pretraga.
http://ecommerce.shopify.com/guides/dropshipping

Generalno se prodaja fizičkih proizvoda naziva ''ecommerce'':
http://www.practicalecommerce.com/
http://members.focalprice.com/My/Order/D.../Introduce

Dosta korisnih savjeta može da se nađe na forumima.
Ima na Amazon-u jeftinih e-knjižica o prodaji na eBay-u, čak i za dž na Kindle.
Ovo je sa eBay-a o drop shipping-u:

   

   

NAJLAKŠI I NAJBRŽI NAČIN DA KREIRATE VIDEO KAO PROFI!!!
Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
15-10-2014, 12:53 AM
Post: #16
RE: Kako profitabilno prodavati na eBay-u
Jedan važan, veoma važan detalj koji sam propustio da napomenem, pošto mi je nalog već podešen i po default-u mi je izbacilo, a vama vjerovatno neće.
u rubrici ''Add shipping details'', na samom dnu se nalazi opcija ''Item location''. Promijenite i stavite neki grad/državu u USA, npr. NY ili neku drugu skraćenicu.

   

NAJLAKŠI I NAJBRŽI NAČIN DA KREIRATE VIDEO KAO PROFI!!!
Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
16-10-2014, 11:17 PM
Post: #17
RE: Kako profitabilno prodavati na eBay-u
Prilicno detaljno i step-by-step jednostavno objasnjeno. Svako moze da lako udje u pricu i isproba, jer prakticno i ne zahteva ulaganja, pa nadalje da vidi da li mu odgovara i da li hoce time da se bavi. Good job.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (1): Mishkin
17-10-2014, 12:04 AM
Post: #18
RE: Kako profitabilno prodavati na eBay-u
Pozdrav.
Mene je sam zanimalo kako podici selling limit. Jel bas moram zvat ili postoji neki drugi nacin? Malo sam nesiguran u to da zovem pa da mi naplate kaj ja znam koliko. I kakva su tvoja iskustva? Na koliko su ti podigli limit i sta su te pitali kad si ih zvao?
Inace se bavim skoro mjesec dana time i mogu rec da se moze zaradit (istina ne neki preveliki novac. pogotovo u pocetku)
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
17-10-2014, 11:05 PM
Post: #19
RE: Kako profitabilno prodavati na eBay-u
(17-10-2014 12:04 AM)ivancropresident Wrote:  Pozdrav.
Mene je sam zanimalo kako podici selling limit. Jel bas moram zvat ili postoji neki drugi nacin? Malo sam nesiguran u to da zovem pa da mi naplate kaj ja znam koliko. I kakva su tvoja iskustva? Na koliko su ti podigli limit i sta su te pitali kad si ih zvao?
Inace se bavim skoro mjesec dana time i mogu rec da se moze zaradit (istina ne neki preveliki novac. pogotovo u pocetku)

Najiskrenije - ne znam! Nisam do sada podizao limit, radio sam preko dva starija naloga i desetak (ili manje proizvoda) na listingu mi je sasvim dovoljno za sada. Nemam dovoljno novca koji bih mogao da obrćem ako bih imao listing od, recimo, 100 proizvoda.
Uglavnom, mislim da je poziv jedina opcija. Zoveš ih preko nekog servisa...skype ili šta je znam, pa te ne izađe tako skupo...
Traži informacije na stranim forumima...

NAJLAKŠI I NAJBRŽI NAČIN DA KREIRATE VIDEO KAO PROFI!!!
Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
19-10-2014, 11:34 AM
Post: #20
RE: Kako profitabilno prodavati na eBay-u
Niko nije odgovorio da li Ebay islacuje na Payoneer,Payza,Webmoney itd

Shopmania
Najjeftiniji smart sat
Sportski smart watch
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Post Reply 


Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Prodavanje zanatskih proizvoda na Amazonu i ebay MilanG93 4 869 24-09-2018 04:43 PM
Last Post: MilanG93
  Kako prodavati na Amazonu ingbgd 21 15,565 31-08-2018 05:02 PM
Last Post: JimMoriarty
  eBay prodaja i uslovi Republikanac 1 944 31-08-2018 04:53 PM
Last Post: Lazar023
  Dropshipping Ebay Bokicaq1 0 815 14-08-2018 11:12 AM
Last Post: Bokicaq1
  Ebay kupovina terminator 7 3,785 19-11-2017 02:09 AM
Last Post: weblinks
  Preprodaja na ebay-u m1l4n 25 20,438 14-11-2017 09:29 PM
Last Post: weblinks
  eBay provizije Lazar023 3 2,017 10-11-2017 01:05 AM
Last Post: weblinks
  Dropshiping ebay Maksa 12 3,848 27-06-2017 11:06 PM
Last Post: Geliebter

Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 2 Guest(s)