Thread Closed 
 
Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Optimizacija WordPress stranice - Kako ubrzati vas WordPress sajt
» Ubrzajte i dovedite u red vas WP sajt
27-09-2014, 04:15 PM (This post was last modified: 05-10-2014 08:00 PM by Davor Bomestar.)
Post: #1
Optimizacija WordPress stranice - Kako ubrzati vas WordPress sajt
Optimizacija WordPress stranice

[Image: intro1.jpg]

Po krugovima Developera i dan danas kruži glasina kako je WordPress, popularna CMS platforma, jako spora te da se na zahtjevnijim projektima ne može koristiti.Taj mit je vrlo vjerovatno nastao prilikom nedovoljne informisanosti osoba koje koriste WordPress u krajnju ruku i samih Developera.U ovom tekstu ću Vam pokazati da WordPress moze raditi sasvim dobro u nekom normalnom okruženju.

Glavne stvari koje uzrokuju sporo učitavanje stranice su:

- Nedovoljno optimizovan sadržaj (pretežno slike i ostale datoteke)
- Loše izrađena tema (uglavnom piratske teme)
- Velika upotreba bespotrebnih Plugin-a.

Ovo je tzv. Gruba klasifikacija ,a u nastavku ću Vam dati konkretne primjere i riješenja.

1.OPTIMIZUJTE SADRŽAJ KOJI DODAJETE

Na ovome savjetu se neću puno zadržati jer je sve prilično jasno.Jedan od glavnih uzroka spore WordPress stranice jesu ogromne slike, čak i po nekoliko megabajta.Savjetujem Vam da radite optimizaciju slika manuelno tj. u PhotoShopu, bez dodatnih WordPress plugina.Zašto je to tako objasniti ću Vam u nastavku teskta.

2.ODVOJITE STATIČKI SADRŽAJ NA SUBDOMEN

Sigurno ste mogli primjetiti, posebno kod većih stranica, da se neke slike nalaze na subdomeni.U praksi to izgleda ovako:
Code:
http://static.vasdomen.com/slika1.jpg

Ovo je jako dobra praksa, posebno za one koji imaju dosta statičkog sadržaja.Sigurno se pitate kako ovo uraditi na WordPressu ? Vrlo jednostavno.
Potrebno je da otvorite wp-config.php datoteku i da dodate 2 linije koda:

PHP Code:
define("WP_CONTENT_URL""http://static.vasdomen.com" ); 
define("COOKIE_DOMAIN""http://www.vasdomen.com"); 

Prethodno ste trebali kreirati gore navedeni subdomen preko Vašeg Hosting cPanel-a.

3.OBRATITE PAŽNJU NA VAŠE CSS I JS DATOTEKE
[Image: intro2.jpg]

Nekada CSS i JS(Javascript) datoteke mogu imati nekoliko hiljada linija koda.Te datoteke, kao takve, mogu znatno usporiti Vašu stranicu zbog obima koda, a i zbog veličine samog fajla.

Šta uraditi ?

Umanjite (Minify) Vaše CSS i JS datoteke.Kada to uradite Vaš cijeli kod unutar jedne datoteke će biti složene u samo par linija koda.Kod kao takav će se znatno brže učitati i servirati krajnjem korisniku.

Kako umanjiti (minify) kod ?

Postoji dosta Plugina u domenu WordPressa koji rade taj posao, ali ćemo mi opet iz opravdanih razloga, koje ću iznijeti kasnije, uraditi to manuelno. Od manuelnih alata ja bih Vam preporučio sljedeći http://refresh-sf.com/yui/ .

4.UPOTREBA PLUGINA

Plugini su jedna jako korisna komponenta WordPressa, koja je uvedena u verziji 1.2, 2007 godine.Mogu slobodno reći da su oni dobrim dijelom zaslužni za današnju popularnost WordPressa.Danas na wordpress.org imate oko 33.000 Plugina za preuzimanje.Plugini mogu dosta olakšati neke stvari, no kao i kod svega i ovdje postoje one loše strane koje se upravo vežu za brzinu WordPress stranice odnosno optimizaciju.

Glavni problem je to što krajnji korisnici misle da Plugin servira samo ono što mi želimo, a ne znaju da se jezgra Plugina sastoji od nekoliko hiljada linija koda, kao i dosta drugih fajlova (CSS fajlovi, JS itd.) koji se naravno moraju učitati.

Glavni savjet je da *KORISTITE PLUGINE SAMO GDJE BAŠ MORATE*.

Mnogo puta sam bio u prilica da, kroz razna admin sučelja, vidim kako korisnici imaju instaliran veliki broj Plugina.Uglavnom se radilo o Pluginima koji rade jako jednostavne stvari,čiji se krajnja funkcija može dobiti samo kroz par linija napisanog koda.Jedan od primjera je WP OpenGraph Plugin .Kako bi izbjegli korištenje ovog Plugina potrebno je dodati samo par linija koda u header.php između <head> tagova.

PHP Code:
<?php if( is_single() ) : ?>
<meta property='og:title' content='<?php the_title(); ?>' />
<meta property='og:url' content='<?php the_permalink(); ?>' /> 
<meta property='og:image' content='<?php $image_id get_post_thumbnail_id(); $image_url wp_get_attachment_image_src($image_id,'large'true); echo $image_url[0]; ?> ' /> 
<?php endif; ?>

I eto, dobili smo ono što WP OpenGrah Plugin radi.

5.OPTIMIZACIJA PLUGINA

Kao sto sam u prethodnom poglavlju rekao, mnogi plugini učitavaju dosta svojih stylesheetova i Javascript fajlova na mjestima gdje to uopšte nije potrebno.Uzmimo za primjer Plugin Contact Form 7.Ukoliko imamo kontakt formu samo na jednoj stranici npr. Kontakt , zašto da dozvolimo učitavanje CSS i JS fajlova na indexu i ostalim stranicama ?
Ono što trebamo uraditi jeste da deregistriramo stylesheet odnosno Javascript fajl.

Kako deregistrirati CSS (stylesheet) fajl ?

Prije svege kopirajte cijeli CSS od plugina u CSS od vaše teme(style.css).Zašto ? Poznato je da se brže učitava stranica kada ima 1 veći CSS fajl, nego 20 manjih.Deregistraciju CSS fajla vršimo tako što određeni kod dodamo u functions.php :

PHP Code:
add_action('wp_print_styles''deregsitracija_css, 100');
function 
deregistracija_css() {
    
wp_deregister_style('contact-form-7');


Deregistracija JS odnosno jQuery fajla se vrši na sličan način, ponovo je potrebno zalijepiti određeni kod u functions.php.Bitno je to da ovdje nećemo lijepiti sav kod u jedan fajl, jer može doći do konflikta.Pošto se Contact Form 7 plugin učitava samo na Kontakt stranici, onemogućiti ćemo mu učitavanje na drugim dijelovima WordPress stranice:

PHP Code:
add_action('wp_print_scripts''deregistracija_js'100);
function 
deregistracija_js() {
    
wp_deregister_script('contact-form-7');
    if( 
is_page('Kontakt') ) {
       
wp_enqueue_script('contact-form-7');
    }


Treba napomenuti da contact-form-7 prestavlja handler od istoimenog Plugina.

6.NE TESTIRAJTE PLUGINE NA LIVE STRANICI

Prilikom odabira Plugina potrebno je i tesirati isti kako bi vidjeli da li je to ono što želimo.Sve je to super, no testiranje Plugina na live WordPress stranici i nije baš pametno raditi.Zašto ? Prilikom instalacije Plugina u našoj bazi dolazi do stvaranja novih polja, odnosno ta ista baza se puni.I ako mi tesiramo 10-20 plugina, naša baza će se doslovno prebukirati i doći će pada brzine stranice.Brisanje Pluginaovdje neće biti baš od pomoći.

Kada želite testirati neki Plugin ili više njih radite to na nekoj Test stranici ili lokalno.Na taj način ćete učiniti uslugu vašoj bazi, a i samoj WordPress stranici.

7.AZURIRANJE PLUGINA

Vrlo bitna stvar je da ažurirate Plugine kada izađe odgovarajuća nadogradnja za njih.Ovime nećete postići samo ubrzanje stranice odnosno plugina, već ćete izbjeći i sigurnose propuste koji se mogu često javiti unutar nekog plugina.Kroz ovo poglavlje ću napomenuti to da koristite samo provjerene Plugine sa dobrom ocijenom.Izbjegavajte piratske(nulled) Plugine jer pored što sadrže loše napisan kod, mogu imati i zlonamjerne komponente koje mogu nanijeti štetu vašem WordPress sajtu.

8.OPTIMIZACIJA BAZE

S vremena na vrijeme je potrebno uraditi optimizaciju naše baze.Ona može biti prebukirana iz dosta razloga, jedan od njih je naveden u prethodnom objašnjenju.I ovdje postoji dosta Plugina koji rade taj posao, ali ćemo mi raditi na manuelan način, kojim ćemo sačuvati performanse naše WordPress stranice.Ovo je jako dobra prakse za sve vrste stranice koje koriste MySQL tj. koje ne koriste WordPress platformu.Postupak je vrlo jednostavan, većina posla se radi preko PHPMyAdmin-a.Bilo bi lijepo da prije ovog procesa uradite Backup baze, za svaki slučaj, ukoliko to već niste uradili.

Kako uraditi optimizaciju baze ?

Otvorite PHPMyAdmin preko vašeg cPanela.Sa lijeve strane nalazi se lista baza, pronađite vašu WordPress bazu, te je odvorite (klikom na istu).Kada ste otvorili bazu, biti ćete u prilici da vidite listu tablica unutar vaše baze.Označite sve tablice, zatim iz padajućeg menija With selected/ S odabirom odaberite opciju Optimize table/ Optimiziraj tablicu .Odabirom te opcije iz padajućeg menija, vaša baza će biti za kratko vrijeme optimizovana.Ukoliko sve prođe dobro dobiti ćete poruku da je Vaš SQL upit uspješno izvršen.

9.CACHING PLUGINI

Kroz cijelo upustvo vidjeli ste da i nisam pristalica upotrebe Plugina, bar ne bespotrebnih koji samo mogu usporiti WordPress stranicu.Ali ovdje ću spomenuti neke plugine koji su fantastični tj. koji će nam pomoći da ubrzamo našu WordPress stranicu.Radi se o tzv. Caching Pluginima.

Šta to rade Caching Plugini ?

Caching Plugini od svakog vašeg posta kreiraju statički post (HTML) i kao takve ih prezentuju krajnjem korisniku.Ovo je pogodno zbog toga što se izbjegava veliki broj upita ka samom serveru i naravno postiže se znatno brže učitavanje same WordPress stranice.

Danas postoji dosta Plugina za keširanje sadržaja, kako besplatnih , tako i premium.Ja ću Vam izdvojiti tri vodeća besplatna plugina.Plugini su odlično dokumentovani te sve odgovre na vaša pitanje možete naći na stranici plugina.Ta tri Plugina su:

- W3 Total Cache
- WP Super Cache
- HyperCache

10.ZAVRŠNI DIO
[Image: end1.jpg]

Došli smo do kraja.Sada imate otimizovan WordPress sajt, koji bi trebao raditi dosta brže.Za kraj sam ostavio neka objašnjenja, kratke savjete i slične stvari.

Ako uradite sve kao što sam napisao, ne mora značiti da ćete dobiti znatno ubrzanje stranice.Postoji dosta razloga.Jedan od tih je relativno loš server, tako da je to znak da je Vaš WordPress sajt "pretežak" za trenutni hosting paket, te da je vrijeme da pređete na bolju mašinu.Promijene u vidu ubrzanja se vrlo vjerovatno neće primjetiti na svježim WordPress stranicama jer su one u startu jako lagane i sama baza nije preopterecena.Mada uradite ovog zbog same preventive.

Kada preuziumate odnosno kupujete odredjene teme i plugine, obratite pažnju na samu "čistoću" koda.Ukoliko niste "Na vi" sa kodiranjem, pogledajte dobro rejting i recenzije na određenu temu odnosno Plugin.Kao što sam već rekao, izbjegavajte piratske plugine i teme, jer Vam oni neće donijeti ništa dobro.Osim što ćete nanijeti štetu vašoj WordPress stranici i serveru, kršite Autorska prava.

Ovim tutorialom želim na neki način dati svoj doprinos razvoju foruma, kao i razbiti neke predrasude koje su vezane za WordPress.Nadam se da sam Vam uspio približiti neke stvari, kao i to da je WordPress odlična CMS Platforma.

Napomena: Želim napomenuti da nemam ništa protiv Plugina koje sam pomenuo u tekstu.Oni su tu da posluže kao primjer i bili su odlični za to.
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Thank you
02-10-2014, 10:52 AM (This post was last modified: 02-10-2014 11:59 AM by Hellas.)
Post: #2
RE: Optimizacija WordPress stranice
Iako si se potrudio i iako cu ispasti dezurni pljuvac ovdje po meni je ovo povrsan i plitak tekst, imamo gomilu tema koje sve zajedno pokrivaju ovo dosta:

1. Ako definises svoje velicine slika, mozes da dizes i velike uvjek ces umetnuti svoju velicinu koju je wordpress resize-o. Te slike nece biti bas po Page Speed kriterijima ali nece ni one iz Photoshopa.

2. Nisi objasnio zasto je to dobra praksa. Sta sa vec postojecim slikama.

5. Ovo mozes primjeniti na Contact Form 7 samo. Pluginovi su toliko specificni da iole nenapredan korisnik ce se izgubiti u kodu plugina da vidi sta ovaj poziva i sta mu ne treba.

6. Mislim da trebas testirati 10 000 dodataka da bi na ovaj nacin mozda osjetio usporenje sajta.

7. Azuriranjem plugina neces obicno u 99% slucajeva postici nikakvo ubrzanje stranice. Znaci za sigurnost ok.

U principu ova tema ce drasticnije i znacajnije ubrzati sajt nego ovo sto ti navede
http://www.internetzarada.org/kako-ubrza...-5723.html


Predlazem kompletan rewrite i da dublje zagrebes posto je za takmicenje.

More bit da bidne, a more bit i da ne bidne.
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Thank you
Thanks given by (2): tryengraved, adikcija
02-10-2014, 01:17 PM
Post: #3
RE: Optimizacija WordPress stranice
(02-10-2014 10:52 AM)Hellas Wrote:  Iako si se potrudio i iako cu ispasti dezurni pljuvac ovdje po meni je ovo povrsan i plitak tekst

Ne ne, Hellas, dapače, dobro je da netko kompetentan uputi i takvu kritiku. Smile
Štoviše, ne gledajući samo ovaj gore, mišljenja sam da ovaj put nažalost još nemamo baš pravi Tutorijal na natjecanju. Sorry
Ima još devet dana, i ja se nadam još uvijek kakvom dobrom Tutu... mene osobno bi jako zanimala tema - Youtube promocija, no bojim se da oni koji znaju jednostavno to neće dijeliti... Fever

Još jedna loša vijest - R.I.P. Prince.
Free Classified Ads - Free Classifieds.
Kvadar Oglasi, Besplatni Mali Oglasi.
Find all posts by this user
Thank you
Thanks given by (1): Hellas
02-10-2014, 04:05 PM
Post: #4
RE: Optimizacija WordPress stranice
1. Vidi, ja sam imao jednom nazovimo ga klijenta, koji je imao dosta velikih slika po 3-4MB rekao sam da ih "smanji" u Photoshopu i ubrzanje se znatno osjetilo.

2. Pa mislim da su ovdje stvari logicne, jedan cookie domen i jedan staticki domen.Lakse je ucitati nesto kada na jednom mjestu imas jednu vrstu fajlova, na drugom drugu.Sto se vec postojecih slika tice i to treba prebaciti na subdomen.

5. Potpuno krivo si to rekao.Moze se primjeniti na bilo kojem plugino koji loada svoje CSS i JS fajlove.Samo je potrebno znati koji je 'handler' od plugina, a to se cesto moze naci i u dokumentaciji plugina na nekim primjerima ili u samom source-u plugina.

6. Isto nije tacno.Mozda neces odmah osjetiti promjene ali kad se baza prebukira tada nastaju problemi.Testiraj pa javi Winking Ovo je jos i stvar preventive.

7. Garantujem da hoces, jer svaki developer koji radi na pluginu obicni i brine o njegovoj optimizaciji, tj. da guta sto manje resursa.Ovdje ne govorimo o osobama koje nemaju pojma sta rade.

To koja ce tema ubrzati bolje stranicu mozes reci tek nakon sto probas oba nacina.Samo obrati paznju da je ovo namjenjeno konkretno za jedan CMS.Takodjer stvari koje si naveo, u 95% slucajeva se ne slazem.Ja svaku tezu mogu argumentovati i ovo je pisano iz mog licnog iskustva sa WP-om.
Od rewrite-a posta nema nista, rekao sam sve sto sam htio.Da post nije dovoljno kvalitetan mislim da bi me organizator upozorio.Ja ovo iskreno nisam ni pisao zbog nagrade niti mi je to bio motiv.

Pozdrav
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Thank you
02-10-2014, 04:50 PM (This post was last modified: 02-10-2014 04:57 PM by Hellas.)
Post: #5
RE: Optimizacija WordPress stranice
(02-10-2014 04:05 PM)belmo996 Wrote:  1. Vidi, ja sam imao jednom nazovimo ga klijenta, koji je imao dosta velikih slika po 3-4MB rekao sam da ih "smanji" u Photoshopu i ubrzanje se znatno osjetilo.

Gle. Naravno da ces sliku 3000x2000 piksela smanjiti u nekom programu ali mozes da definises novu velicinu slike sa recimo
add_image_size( 'moja-nova-velicina', 640, 480, true );

Kad dignes sliku WP ce ti napraviti jednu verziju te velicine.
I poslije toga ne mislis. Samo picis slike i umeces tu velicinu isto ce se ucitavat kao i ova tvoja smanjena u photoshopu ili nekom trecem programu.

Napravis par slucajeva za par odnosa 4:3, 16:9, 16:10 i ubacujes koja ti treba.

Moras znati da nijedan od ovih nacina nece zadovoljiti Google Page Speed.

Quote:2. Pa mislim da su ovdje stvari logicne, jedan cookie domen i jedan staticki domen.Lakse je ucitati nesto kada na jednom mjestu imas jednu vrstu fajlova, na drugom drugu.Sto se vec postojecih slika tice i to treba prebaciti na subdomen.

Mozda jesu meni, jokeru, bacvici, imemperoru, jasne su sigurno za 70% aktivnih clanova ali nisu bas svima.

Znaci zasto je lakse ucitati nesto ako je na jednom mjestu, a ovo drugo na drugom?
Kako te postojece slike prebaciti na subdomen i kako popraviti putanju na ostalih 10 000 postova sa slikom koje imas na blogu? Svjestan si da ce ako ovo neko uradi na blogu starom 5 godina sa masom postova da izvines "pojebat" sve slike u postojecim postovima? Na kraju krajeva da li neko ko nema mnogo slika u samim postovima ima potrebu za tim?

Quote:5. Potpuno krivo si to rekao.Moze se primjeniti na bilo kojem plugino koji loada svoje CSS i JS fajlove.Samo je potrebno znati koji je 'handler' od plugina, a to se cesto moze naci i u dokumentaciji plugina na nekim primjerima ili u samom source-u plugina.

Ne moze. Izbaci recimo js datoteke da se ne ucitavaju iz Tablepressa i automatski si makeo neke glavne funkcionalnosti tog plugina. Ja se kladim da sad 50% ljudi koji izgugla i procita ovaj post ovo tvoje moze primjeniti samo na Contact Form 7. Za ostalo nema ideje ni gdje da gleda. A eto optimizirao si stranicu bas ako maknes samo od tog plugina.

Quote:6. Isto nije tacno.Mozda neces odmah osjetiti promjene ali kad se baza prebukira tada nastaju problemi.Testiraj pa javi Winking Ovo je jos i stvar preventive.

Da je tako kako kazes niko ne bi koristio baze. Cilj baze i jeste da se brzo pristupa i pregleda velika kolicina podataka. Uzmi prazan WP sa jednim test postom izmjeri brzinu sajta. Instaliraj 100 pluginova, najvecih i najgorih koje nadjes. Aktiviraj ih, deaktiviraj i obrisi. Sad znaci opet imas prazan WP ali sa nekim smecem preostalim u bazi, sad ponovo istestiraj brzinu. Neces dobiti vidljive rezultate.

Quote:7. Garantujem da hoces, jer svaki developer koji radi na pluginu obicni i brine o njegovoj optimizaciji, tj. da guta sto manje resursa.Ovdje ne govorimo o osobama koje nemaju pojma sta rade.

Koja teska rijec, "ti garantujes", a nit pravis plugin niti odlucujes o dodatnim opcijama istog.
Evo Nextgen gallery. Svaka nova verzija je bila toliko sporija od druge, sto zbog lose prakse kodiranja sto zbog dodavanja novih opcija.

Svi developeri ne brinu. Spominjao si Contact Form 7.
Razlika izmedju zadnje verzije i prethodne verzije:
Fixed: file uploading was disabled in some of server environments because of wrong use of mt_rand() function.
Translations for Hungarian has been updated.

Kad uporedis code, sve ostalo isto, sto znaci, jeste sigurnija nova verzija, ali brza nije nimalo.

Evo recimo NextGen Gallery. Znaci najpoznatija galerija ali katastrofalna sto se tice optimizacije koda. Svaka sledeca verzija je bila sve teza i teza unazad ne znam koliko godina.

Quote:To koja ce tema ubrzati bolje stranicu mozes reci tek nakon sto probas oba nacina.Samo obrati paznju da je ovo namjenjeno konkretno za jedan CMS.Takodjer stvari koje si naveo, u 95% slucajeva se ne slazem.Ja svaku tezu mogu argumentovati i ovo je pisano iz mog licnog iskustva sa WP-om.
Od rewrite-a posta nema nista, rekao sam sve sto sam htio.Da post nije dovoljno kvalitetan mislim da bi me organizator upozorio.Ja ovo iskreno nisam ni pisao zbog nagrade niti mi je to bio motiv.

Pa samo aktiviranje GZIP kompresije i aktiviranje kesiranja ce na golo oko ubrzati stranicu, kamol' na PageSpeedu. Sta ti je bio motiv kad si pisao? Ako je motiv bila raja koja cita ovo onda trebas uraditi rewrite zbog njih, nemoj da su ti dzaba Thanks udarali.

Ti sad shvatas ovo licno, ocigledno je da ti te stvari znas, ono sto si po meni ofulao je da si prebrzo sklopio sve to, preskocio mnogo detalja i mnogo "zasto, zato" opisa.

More bit da bidne, a more bit i da ne bidne.
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Thank you
Thanks given by (2): MilosA, JelenaM
02-10-2014, 05:05 PM (This post was last modified: 02-10-2014 05:17 PM by belmo996.)
Post: #6
RE: Optimizacija WordPress stranice
1. add_image_size() i dobijas jos jedan upit ka serveru, jer nece se to samo od sebe uraditi.Mislim to nije toliko strasno ali ipak pricamo o optimizaciji.Znaci opet dolazimo na PS Winking
Mislim da se ne treba bas previse hvatati za taj Google Page Speed.

2.Znas onaj vic kada Perica dodje da odgovara i kaze njemu uciteljica da prica on o Leptiru.On kaze "Leptir je jedan jako lijep insekt, on cesto leti, pa je tako jednom sletio na slona" - i onda perica pocne pricati o slonu.
Ja sam se ovdje vezeo striktno za WP, to kako kreirati subdomen, kako kopirati sadrzaj , mislim da nema potrebe pisati, postoje i drugi tutoriali Winking U ostalom i ako zapnu negdje, zar je tesko obrisati 2 linije koda ?

5. Izgleda da nisi detaljno bas procitao ovaj savjet.On se odnosio na to da se JS i CSS fajlovi ne ucitavaju tamo gdje nisu potrebni.Ubaci bilo koji handle od nekog plugina i on ce deregistrirati JS odnosno CSS od plugina.Naravno ako je plugin pisan po standardima tj. ako je koristen wp_enqueue_script, ako ne onda taj plugin nije vrijedan da bude na vasem sajtu.

6.Cilja baze je da se u nju spreme korisni tj. bitni podaci.Polja koja nisu potrebna, koja je plugin koristio nemaju ama bas nikakvu prednost, samo stavraju probleme.

7. Pa ja kada sam na jednom klijentu, azurirao stare plugine i pobrisao bespotrebne, skinuo sam nekoliko sekundi na tom famoznom Google Page Speed-u.

Ponavljam ovo je pisano iz licnog iskustva, sve sam ovo prosao, tako znam o cemu pricam.
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Thank you
02-10-2014, 05:07 PM
Post: #7
RE: Optimizacija WordPress stranice
(02-10-2014 04:50 PM)Hellas Wrote:  Ti sad shvatas ovo licno, ocigledno je da ti te stvari znas, ono sto si po meni ofulao je da si prebrzo sklopio sve to, preskocio mnogo detalja i mnogo "zasto, zato" opisa.

Jep, ja se inače ič ne razumem u ovu tematiku (čisto da se zna) ali ovo što Hellas kaže ima smisla - u kojoj god da si branši, posle nekog vremena prosto izgubiš osećaj da početnici stvarno ne kapiraju neke stvari koje su tebi očigledne. A ako je tutorijal pisan za početnike, onda nema "podrazumeva se" - ništa se ne podrazumeva, sve je jezivo komplikovano i sve treba objasniti Smile Been there, done that, trust me.

Ono što bih ti ja (laički) predložila je da malo preciznije definišeš naslov teme (ako odlučiš da radiš re-write, mada nisam sigurna da propozicije to dozvoljavaju, al što da ne, proveriti): "Optimizacija WP stranice" je suviše širok pojam, kome je tačno tut namenjen? Ja sam recimo po naslovu pomislila da i ja možda mogu da ga iskoristim, ali ovo je za programere/developere a ne za nas koji volimo samo da kliknemo i očekujemo da će sve magično da se sredi.

Kako su ovo konstruktivne i dobronamerne kritike, ako se re-write usvoji predlažem da se naši komentari obrišu jer naknadno neće baš imati smisla Winking

Može i ovako!
wwwrite.rs - online kurs Pisanje bloga za klijente
Send this user an email Find all posts by this user
Thank you
Thanks given by (3): blazzoni, m1l4n, robi052
03-10-2014, 11:18 AM (This post was last modified: 03-10-2014 11:38 AM by Kapetan Bačvica.)
Post: #8
RE: Optimizacija WordPress stranice
(02-10-2014 04:50 PM)Hellas Wrote:  Mozda jesu meni, jokeru, bacvici, imemperoru, jasne su sigurno za 70% aktivnih clanova ali nisu bas svima.

http://www.internetzarada.org/elance-pro...l#pid96219 Fever

Još jedna loša vijest - R.I.P. Prince.
Free Classified Ads - Free Classifieds.
Kvadar Oglasi, Besplatni Mali Oglasi.
Find all posts by this user
Thank you
04-10-2014, 01:20 PM
Post: #9
RE: Optimizacija WordPress stranice
Ima ovde korisnih saveta, ali i Helasove primedbe su na mestu.

Voleo bih da si napisao nešto o sređivanju famoznog "render-blocking JavaScript problema", jer sam primetio da samo ručno mogu isti da rešim i pored nekoliko plugins koji obećavaju da isti problem rešavaju. Isto tako bih voleo da si pokazao par primera uspešnih benchmark rezultata kako bi smo znali koliko koja od ovih metoda može da poboljša performanse.

Bez obzira, smatram da je ova tema ipak prilično korisan resurs. Srećno na takmičenju belmo996 Smile

Hello there young padawan :)
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Thank you
Thanks given by (1): belmo996
15-10-2014, 09:41 PM (This post was last modified: 15-10-2014 09:43 PM by adikcija.)
Post: #10
RE: Optimizacija WordPress stranice - Kako ubrzati vas WordPress sajt
S obzirom da me autor zamolio da mu kažem što ne valja s tutorialom...


(27-09-2014 04:15 PM)belmo996 Wrote:  
Optimizacija WordPress stranice
... to da se sajt zove stranicom ... to je kada jezikoslovci koji ne razumiju tematiku određuju
(27-09-2014 04:15 PM)belmo996 Wrote:  nazive
...
[Image: intro1.jpg]

Po krugovima Developera i dan danas kruži glasina kako je WordPress, popularna CMS platforma, jako spora te da se na zahtjevnijim projektima ne može koristiti.Taj mit je vrlo vjerovatno nastao prilikom nedovoljne informisanosti osoba koje koriste WordPress u krajnju ruku i samih Developera.U ovom tekstu ću Vam pokazati da WordPress moze raditi sasvim dobro u nekom normalnom okruženju.
Pričaju da je trava plava pa ću sada pokazati da nije plava nego da su ljudi neinformirani i samo misle da je trava plava ... WTF je "normalno okruženje"? 1000 hitova po sekundi? ili 10 u minuti?

WordPress je spor u defaultnoj instalaciji. To se slažem. Treba ga srediti.
(27-09-2014 04:15 PM)belmo996 Wrote:  Glavne stvari koje uzrokuju sporo učitavanje stranice su:

- Nedovoljno optimizovan sadržaj (pretežno slike i ostale datoteke)
- Loše izrađena tema (uglavnom piratske teme)
- Velika upotreba bespotrebnih Plugin-a.

Ovo je tzv. Gruba klasifikacija, a u nastavku ću Vam dati konkretne primjere i riješenja.
Zašto su ta tri razloga lošija od recimo:
1. Lošeg hosting
2. Nedostatka cachinga
3. Sporog diska na serveru
Dakle, nemam ništa protiv tvojih objašnjenja, samo to je dio problema.
(27-09-2014 04:15 PM)belmo996 Wrote:  
1.OPTIMIZUJTE SADRŽAJ KOJI DODAJETE

Na ovome savjetu se neću puno zadržati jer je sve prilično jasno.Jedan od glavnih uzroka spore WordPress stranice jesu ogromne slike, čak i po nekoliko megabajta.Savjetujem Vam da radite optimizaciju slika manuelno tj. u PhotoShopu, bez dodatnih WordPress plugina.Zašto je to tako objasniti ću Vam u nastavku teskta.
Zašto manualno. Bitno je da je slika optimirana, zašto je bitno kako je optimirana? I što znači manualno? I što znači optimirana?
(27-09-2014 04:15 PM)belmo996 Wrote:  
2.ODVOJITE STATIČKI SADRŽAJ NA SUBDOMEN

Sigurno ste mogli primjetiti, posebno kod većih stranica, da se neke slike nalaze na subdomeni.U praksi to izgleda ovako:
Code:
http://static.vasdomen.com/slika1.jpg

Ovo je jako dobra praksa, posebno za one koji imaju dosta statičkog sadržaja.Sigurno se pitate kako ovo uraditi na WordPressu ? Vrlo jednostavno.
Potrebno je da otvorite wp-config.php datoteku i da dodate 2 linije koda:

PHP Code:
define("WP_CONTENT_URL""http://static.vasdomen.com" ); 
define("COOKIE_DOMAIN""http://www.vasdomen.com"); 

Prethodno ste trebali kreirati gore navedeni subdomen preko Vašeg Hosting cPanel-a.
cPanel ... ajde dobro, recimo da bi ljudi koji ne koriste cPanel trebali znati da to mogu (ili ne mogu) na svom računu. Ali nisi rekao zašto druga domena. A jedini razlog je da se koristi domena bez cookija. (Jer ako imamo mali fajl i puno kukuja, onda je to puno prometa. Ali to nisi rekao.
(27-09-2014 04:15 PM)belmo996 Wrote:  
3.OBRATITE PAŽNJU NA VAŠE CSS I JS DATOTEKE
[Image: intro2.jpg]

Nekada CSS i JS(Javascript) datoteke mogu imati nekoliko hiljada linija koda.Te datoteke, kao takve, mogu znatno usporiti Vašu stranicu zbog obima koda, a i zbog veličine samog fajla.
Kako to "zbog obima koda", ako to nije isto kao i "veličina fajla"? Postoji minifikacija gdje se samo izbacuju nepotrebni dijelovi (i eventalno skraćuju imena varijabli) i tu je bitna samo veličina. I postoji minifikacija JS gdje se zapravo stvar komprimira. U tom slučaju je fajl manji, ali je startanje skripte sporije.
(27-09-2014 04:15 PM)belmo996 Wrote:  Šta uraditi ?

Umanjite (Minify) Vaše CSS i JS datoteke.Kada to uradite Vaš cijeli kod unutar jedne datoteke će biti složene u samo par linija koda.Kod kao takav će se znatno brže učitati i servirati krajnjem korisniku.

Kako umanjiti (minify) kod ?

Postoji dosta Plugina u domenu WordPressa koji rade taj posao, ali ćemo mi opet iz opravdanih razloga, koje ću iznijeti kasnije, uraditi to manuelno. Od manuelnih alata ja bih Vam preporučio sljedeći http://refresh-sf.com/yui/ .
Jedva čekam to kasnije.
(27-09-2014 04:15 PM)belmo996 Wrote:  
4.UPOTREBA PLUGINA

Plugini su jedna jako korisna komponenta WordPressa, koja je uvedena u verziji 1.2, 2007 godine.Mogu slobodno reći da su oni dobrim dijelom zaslužni za današnju popularnost WordPressa.Danas na wordpress.org imate oko 33.000 Plugina za preuzimanje.Plugini mogu dosta olakšati neke stvari, no kao i kod svega i ovdje postoje one loše strane koje se upravo vežu za brzinu WordPress stranice odnosno optimizaciju.

Glavni problem je to što krajnji korisnici misle da Plugin servira samo ono što mi želimo, a ne znaju da se jezgra Plugina sastoji od nekoliko hiljada linija koda, kao i dosta drugih fajlova (CSS fajlovi, JS itd.) koji se naravno moraju učitati.
Koga vraga tebe smetaju linije koda? Problem je samo ako je kod loš.
(27-09-2014 04:15 PM)belmo996 Wrote:  Glavni savjet je da *KORISTITE PLUGINE SAMO GDJE BAŠ MORATE*.
Ok, dakle ovo je druga rečenica koja nije upitna.
(27-09-2014 04:15 PM)belmo996 Wrote:  Mnogo puta sam bio u prilica da, kroz razna admin sučelja, vidim kako korisnici imaju instaliran veliki broj Plugina.Uglavnom se radilo o Pluginima koji rade jako jednostavne stvari,čiji se krajnja funkcija može dobiti samo kroz par linija napisanog koda.Jedan od primjera je WP OpenGraph Plugin .Kako bi izbjegli korištenje ovog Plugina potrebno je dodati samo par linija koda u header.php između <head> tagova.

PHP Code:
<?php if( is_single() ) : ?>
<meta property='og:title' content='<?php the_title(); ?>' />
<meta property='og:url' content='<?php the_permalink(); ?>' /> 
<meta property='og:image' content='<?php $image_id get_post_thumbnail_id(); $image_url wp_get_attachment_image_src($image_id,'large'true); echo $image_url[0]; ?> ' /> 
<?php endif; ?>

I eto, dobili smo ono što WP OpenGrah Plugin radi.
Hmmm, a kada nemaš sliku, onda imaš grešku jer tvoj kod pretpostavlja da imaš jednu sliku u na svakoj stranici.
(27-09-2014 04:15 PM)belmo996 Wrote:  
5.OPTIMIZACIJA PLUGINA

Kao sto sam u prethodnom poglavlju rekao, mnogi plugini učitavaju dosta svojih stylesheetova i Javascript fajlova na mjestima gdje to uopšte nije potrebno.Uzmimo za primjer Plugin Contact Form 7.Ukoliko imamo kontakt formu samo na jednoj stranici npr. Kontakt , zašto da dozvolimo učitavanje CSS i JS fajlova na indexu i ostalim stranicama ?
Ono što trebamo uraditi jeste da deregistriramo stylesheet odnosno Javascript fajl.
Ako neki plugin radi ovo, onda ga je bolje ne koristiti nego naći neko koji radi što treba kako treba.
(27-09-2014 04:15 PM)belmo996 Wrote:  Kako deregistrirati CSS (stylesheet) fajl ?

Prije svege kopirajte cijeli CSS od plugina u CSS od vaše teme(style.css).Zašto ? Poznato je da se brže učitava stranica kada ima 1 veći CSS fajl, nego 20 manjih.Deregistraciju CSS fajla vršimo tako što određeni kod dodamo u functions.php :

PHP Code:
add_action('wp_print_styles''deregsitracija_css, 100');
function 
deregistracija_css() {
    
wp_deregister_style('contact-form-7');


Deregistracija JS odnosno jQuery fajla se vrši na sličan način, ponovo je potrebno zalijepiti određeni kod u functions.php.Bitno je to da ovdje nećemo lijepiti sav kod u jedan fajl, jer može doći do konflikta.Pošto se Contact Form 7 plugin učitava samo na Kontakt stranici, onemogućiti ćemo mu učitavanje na drugim dijelovima WordPress stranice:

PHP Code:
add_action('wp_print_scripts''deregistracija_js'100);
function 
deregistracija_js() {
    
wp_deregister_script('contact-form-7');
    if( 
is_page('Kontakt') ) {
       
wp_enqueue_script('contact-form-7');
    }


Treba napomenuti da contact-form-7 prestavlja handler od istoimenog Plugina.
Dakle, sve ovo od mog prethodnog komentara je nepotrebno.
(27-09-2014 04:15 PM)belmo996 Wrote:  
6.NE TESTIRAJTE PLUGINE NA LIVE STRANICI

Prilikom odabira Plugina potrebno je i tesirati isti kako bi vidjeli da li je to ono što želimo.Sve je to super, no testiranje Plugina na live WordPress stranici i nije baš pametno raditi.Zašto ? Prilikom instalacije Plugina u našoj bazi dolazi do stvaranja novih polja, odnosno ta ista baza se puni.I ako mi tesiramo 10-20 plugina, naša baza će se doslovno prebukirati i doći će pada brzine stranice.Brisanje Pluginaovdje neće biti baš od pomoći.

Kada želite testirati neki Plugin ili više njih radite to na nekoj Test stranici ili lokalno.Na taj način ćete učiniti uslugu vašoj bazi, a i samoj WordPress stranici.
"Baza će se prebukirati." Mislim, to sa testom je ok savjet, ali objasni mi kako se to baza prebukira.
(27-09-2014 04:15 PM)belmo996 Wrote:  
7.AZURIRANJE PLUGINA

Vrlo bitna stvar je da ažurirate Plugine kada izađe odgovarajuća nadogradnja za njih.Ovime nećete postići samo ubrzanje stranice odnosno plugina, već ćete izbjeći i sigurnose propuste koji se mogu često javiti unutar nekog plugina.Kroz ovo poglavlje ću napomenuti to da koristite samo provjerene Plugine sa dobrom ocijenom.Izbjegavajte piratske(nulled) Plugine jer pored što sadrže loše napisan kod, mogu imati i zlonamjerne komponente koje mogu nanijeti štetu vašem WordPress sajtu.
Hmmm, ideja ti je dobra, ali što su dobre ocjene. 4.67 sa 3 ocjene je više ili manje od 4.0 sa 100.000 ocjena?
(27-09-2014 04:15 PM)belmo996 Wrote:  
8.OPTIMIZACIJA BAZE

S vremena na vrijeme je potrebno uraditi optimizaciju naše baze.Ona može biti prebukirana iz dosta razloga, jedan od njih je naveden u prethodnom objašnjenju.I ovdje postoji dosta Plugina koji rade taj posao, ali ćemo mi raditi na manuelan način, kojim ćemo sačuvati performanse naše WordPress stranice.Ovo je jako dobra prakse za sve vrste stranice koje koriste MySQL tj. koje ne koriste WordPress platformu.Postupak je vrlo jednostavan, većina posla se radi preko PHPMyAdmin-a.Bilo bi lijepo da prije ovog procesa uradite Backup baze, za svaki slučaj, ukoliko to već niste uradili.

Kako uraditi optimizaciju baze ?

Otvorite PHPMyAdmin preko vašeg cPanela.Sa lijeve strane nalazi se lista baza, pronađite vašu WordPress bazu, te je odvorite (klikom na istu).Kada ste otvorili bazu, biti ćete u prilici da vidite listu tablica unutar vaše baze.Označite sve tablice, zatim iz padajućeg menija With selected/ S odabirom odaberite opciju Optimize table/ Optimiziraj tablicu .Odabirom te opcije iz padajućeg menija, vaša baza će biti za kratko vrijeme optimizovana.Ukoliko sve prođe dobro dobiti ćete poruku da je Vaš SQL upit uspješno izvršen.
Ajde. Ne može štetiti.
(27-09-2014 04:15 PM)belmo996 Wrote:  
9.CACHING PLUGINI
E sada će biti zanimljivo.
(27-09-2014 04:15 PM)belmo996 Wrote:  Kroz cijelo upustvo vidjeli ste da i nisam pristalica upotrebe Plugina, bar ne bespotrebnih koji samo mogu usporiti WordPress stranicu.Ali ovdje ću spomenuti neke plugine koji su fantastični tj. koji će nam pomoći da ubrzamo našu WordPress stranicu.Radi se o tzv. Caching Pluginima.

Šta to rade Caching Plugini ?

Caching Plugini od svakog vašeg posta kreiraju statički post (HTML) i kao takve ih prezentuju krajnjem korisniku.Ovo je pogodno zbog toga što se izbjegava veliki broj upita ka samom serveru i naravno postiže se znatno brže učitavanje same WordPress stranice.

Danas postoji dosta Plugina za keširanje sadržaja, kako besplatnih , tako i premium.Ja ću Vam izdvojiti tri vodeća besplatna plugina.Plugini su odlično dokumentovani te sve odgovre na vaša pitanje možete naći na stranici plugina.Ta tri Plugina su:

- W3 Total Cache
- WP Super Cache
- HyperCache
Dobar izbor.
Samo ... u programiranju postoje dva ozbiljna problema: imenovanje i invalidacija cachea. Bolje je stvari ne keširati nego reskirati da korisnik dobije keširani podatak drugog korisnika ili da dobije prastaru verziju stranice, a sve to ovisi o postavkama, broju posjetitelja, postavku web servera (a na to na shared hostingu nemaš utjecaja)

(27-09-2014 04:15 PM)belmo996 Wrote:  
10.ZAVRŠNI DIO
[Image: end1.jpg]

Došli smo do kraja.Sada imate otimizovan WordPress sajt, koji bi trebao raditi dosta brže.Za kraj sam ostavio neka objašnjenja, kratke savjete i slične stvari.

Ako uradite sve kao što sam napisao, ne mora značiti da ćete dobiti znatno ubrzanje stranice.Postoji dosta razloga.Jedan od tih je relativno loš server, tako da je to znak da je Vaš WordPress sajt "pretežak" za trenutni hosting paket, te da je vrijeme da pređete na bolju mašinu.Promijene u vidu ubrzanja se vrlo vjerovatno neće primjetiti na svježim WordPress stranicama jer su one u startu jako lagane i sama baza nije preopterecena.Mada uradite ovog zbog same preventive.

Kada preuziumate odnosno kupujete odredjene teme i plugine, obratite pažnju na samu "čistoću" koda.Ukoliko niste "Na vi" sa kodiranjem, pogledajte dobro rejting i recenzije na određenu temu odnosno Plugin.Kao što sam već rekao, izbjegavajte piratske plugine i teme, jer Vam oni neće donijeti ništa dobro.Osim što ćete nanijeti štetu vašoj WordPress stranici i serveru, kršite Autorska prava.
Ja bih rekao da su ti s kodiranjem na "vi" a ne na "vu" Winking
(27-09-2014 04:15 PM)belmo996 Wrote:  Ovim tutorialom želim na neki način dati svoj doprinos razvoju foruma, kao i razbiti neke predrasude koje su vezane za WordPress.Nadam se da sam Vam uspio približiti neke stvari, kao i to da je WordPress odlična CMS Platforma.
Ovako kako si ti to učinio ... damn, WP je odlična platforma za mnoge stvari, ali ni približno za sve stvari.
(27-09-2014 04:15 PM)belmo996 Wrote:  Napomena: Želim napomenuti da nemam ništa protiv Plugina koje sam pomenuo u tekstu.Oni su tu da posluže kao primjer i bili su odlični za to.

I kad je ono "kasnije"?

jako.sexy
Visit this user's website Find all posts by this user
Thank you
Thanks given by (1): Svedok
15-10-2014, 10:05 PM
Post: #11
RE: Optimizacija WordPress stranice
(04-10-2014 01:20 PM)vandanic Wrote:  Ima ovde korisnih saveta, ali i Helasove primedbe su na mestu.

Voleo bih da si napisao nešto o sređivanju famoznog "render-blocking JavaScript problema", jer sam primetio da samo ručno mogu isti da rešim i pored nekoliko plugins koji obećavaju da isti problem rešavaju. Isto tako bih voleo da si pokazao par primera uspešnih benchmark rezultata kako bi smo znali koliko koja od ovih metoda može da poboljša performanse.

Bez obzira, smatram da je ova tema ipak prilično korisan resurs. Srećno na takmičenju belmo996 Smile

Ajde kada sam već naletio. A i tvoj post je uistinu dobar.

Po mom mišljenju je taj render-blocking problem prenapuhan. Činjenica je da je u velikoj većini slučajeva to zaista propust u izradi. Ali postoje legitimni slučajevi kada skripta koja je blocking zapravo ima pozitivan utjecaj na iskustvo. A pogotovo kada je cachirana pa samo na prvoj stranici je (minimalni) problem.

Pogledaj što isnights kaže za:
http://www.google.com/design/spec/materi...ction.html ili
http://polymer-project.org - ovo je po Googlu budućnost

jako.sexy
Visit this user's website Find all posts by this user
Thank you
15-10-2014, 10:06 PM
Post: #12
RE: Optimizacija WordPress stranice - Kako ubrzati vas WordPress sajt
Samo cu reci WTF sori na izrazu ali morao sam.Jesi li ti svjestan gluposti koje si nadrobio ?

Prvo pola stvari koji si napisao uopste nisu argumenti nego nesto nedefinisano, ne znam ni ja kako bi to opisao.Pokusaj se sluziti nekim argumentima kako bi rasprava imala smisla.Ti izgleda o WordPressu znas jako malo, jer su ove tvoje teze smijesne.
Daleko od toga da ja mislim da je ovaj tutorial perfektan, ali neki korisnici su rekli da je koristan resurs, to je rekao i @vandanic, a koliko znam decko ima iskustva sa WP-om.

A "kasnije" se odnosi na upotrebu Plugina, mislim da to nije bilo tesko zakljuciti.
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Thank you
15-10-2014, 10:16 PM (This post was last modified: 15-10-2014 10:17 PM by adikcija.)
Post: #13
RE: Optimizacija WordPress stranice - Kako ubrzati vas WordPress sajt
(15-10-2014 10:06 PM)belmo996 Wrote:  Prvo pola stvari koji si napisao uopste nisu argumenti nego nesto nedefinisano, ne znam ni ja kako bi to opisao.

Druga polovica je ona bitna polovica. A ako baš želiš, evo ti jedan konkretan primjer. Dakle ti savjetuješ da se ubaci (između ostalog)
<meta property='og:image' content='<?php $image_id = get_post_thumbnail_id(); $image_url = wp_get_attachment_image_src($image_id,'large', true); echo $image_url[0]; ?> ' />
Ok, pogledaj samo zadnju naredbu:
echo $image_url[0];
Ovo pretpostavlja da niz $image_url nije prazan. A što ako je prazan? Ako nema ni jedne slike u postu?

Ali ako misliš da ću ti trančirati rečenicu po rečenicu, varaš se.

U tome što si napisao ima puno dobrih stvari, ali se vidi da si pisao ganjajući nagradu, a ne da pomogneš ljudima.

A ja o WPu znam više no što želim.

jako.sexy
Visit this user's website Find all posts by this user
Thank you
15-10-2014, 10:36 PM (This post was last modified: 15-10-2014 10:37 PM by belmo996.)
Post: #14
RE: Optimizacija WordPress stranice - Kako ubrzati vas WordPress sajt
Evo specijalno za adikciju jer ce nastati veliki haos na sajtu, ako unutar posta nema istaknute slike.Mogao se ovaj IF statment i na drugi nacin izvristi, ali hajde ovako:
Code:
<?php if( is_single() ) : ?>
<meta property='og:title' content='<?php the_title(); ?>' />
<meta property='og:url' content='<?php the_permalink(); ?>' />
<?php if( has_post_thumbnail() ) : ?>
<meta property='og:image' content='<?php $image_id = get_post_thumbnail_id(); $image_url = wp_get_attachment_image_src($image_id,'large', true); echo $image_url[0]; ?> ' />
<?php else : ?>
<meta property='og:image' content='http://www.vassajt.com/post-bez-slike.jpg' />
<?php endif;?>
<?php endif; ?>

Vec sam izjavio da mi nagrada nije motiv, niti da mi je nesto posebno stalo do nje.Tako da i ova tvoja izjava nema nekog smisla.

Super sto znas Winking
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Thank you
Thanks given by (1): robi052
15-10-2014, 11:21 PM (This post was last modified: 15-10-2014 11:23 PM by Lala.)
Post: #15
RE: Optimizacija WordPress stranice - Kako ubrzati vas WordPress sajt
Brzina strane je merljiva veličina. Za to imamo metar a to su Google Pagespeed i Yslow alati.
Ja sam odlučila da proverim Bedakov lični blog,jer vidljivo je iz izvornog koda stranice da je on optimizirao svoj blog po svom tutorijalu ali vidljivo je da je blog mnogo spor pri učitavanju.
Kada sam ga proterala kroz PageSpeed dobila sam za mobilni uređaj:
58 / 100 Брзина
a za stoni računar
67 / 100 Брзина
Yslow kaže samo 72, ocena C.
Znači mnogo loši rezultati.Alati su potvrdili moj osećaj brzine pri poseti i otvaranju sajta.
Find all posts by this user
Thank you
15-10-2014, 11:34 PM
Post: #16
RE: Optimizacija WordPress stranice
(02-10-2014 05:05 PM)belmo996 Wrote:  1. add_image_size() i dobijas jos jedan upit ka serveru, jer nece se to samo od sebe uraditi.Mislim to nije toliko strasno ali ipak pricamo o optimizaciji.Znaci opet dolazimo na PS Winking
Mislim da se ne treba bas previse hvatati za taj Google Page Speed.

Pa sta ti mislis da se sve slike resize-aju svaki puta kada neko posjeti sajt?
To izvrsavanje se desava onog trenutka kad dignes sliku iz backenda samo jednom za tu sliku koju dizes.

Znaci dizes recimo 100 slika. U samoj temi ti treba 1 velicina za thumbnail na pocetnoj i 1 velicina za clanak.

Jel to znaci da ces ti za taj clanak od 100 slika napraviti u PSu rucno 200 velicina?

Rezultat optimizacije izgubio cijeli dan.

Quote:7. Pa ja kada sam na jednom klijentu, azurirao stare plugine i pobrisao bespotrebne, skinuo sam nekoliko sekundi na tom famoznom Google Page Speed-u.

Ponavljam ovo je pisano iz licnog iskustva, sve sam ovo prosao, tako znam o cemu pricam.

Eto kad je iz licnog iskustva obrisi i azuriraj te pluginove na svom blogu, mozda dignes PageSpeed score Winking.

More bit da bidne, a more bit i da ne bidne.
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Thank you
15-10-2014, 11:35 PM (This post was last modified: 15-10-2014 11:38 PM by belmo996.)
Post: #17
RE: Optimizacija WordPress stranice - Kako ubrzati vas WordPress sajt
Moj osobni Blog nije optimizovan, cisto da se zna, tacnije ni sama tema nije optimizovana kako treba, jer jos radim na njoj.Uostalom ne znam otkud vam ta briljantna ideja da se hvatate za moj blog ?
Pokusajte primjeniti barem 50% savjeta na vasoj stranici pa mi javite rezulatate Winking
@Lala samo mi objasni kako si uspjela iz source code-a da dobijes tu famoznu informaciju LOL ?
Pozdrav
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Thank you
16-10-2014, 10:45 AM
Post: #18
RE: Optimizacija WordPress stranice - Kako ubrzati vas WordPress sajt
(16-10-2014 09:12 AM)belmo996 Wrote:  Bez spama molim, a isto tako nije mi stalo do misljenja clana koji je tu nekoliko dana.Poz.

Pa izgleda da ti nije stalo nidočijeg mišljenja.

Ja sam zaista išao taj tvoj tutorial čitati jer me zanimalo kako da optimiarm stranicu. A zaključio sam da bi je samo zeznuo kada bih išta od toga napravio.

Konkretno imaš u kategoriji za t predviđenoj link na moje WP sajtove pa pljuj tamo ako želiš.

jako.sexy
Visit this user's website Find all posts by this user
Thank you
16-10-2014, 11:20 AM
Post: #19
RE: Optimizacija WordPress stranice - Kako ubrzati vas WordPress sajt
(16-10-2014 10:45 AM)adikcija Wrote:  
(16-10-2014 09:12 AM)belmo996 Wrote:  Bez spama molim, a isto tako nije mi stalo do misljenja clana koji je tu nekoliko dana.Poz.

Pa izgleda da ti nije stalo nidočijeg mišljenja.

Ja sam zaista išao taj tvoj tutorial čitati jer me zanimalo kako da optimiarm stranicu. A zaključio sam da bi je samo zeznuo kada bih išta od toga napravio.

Konkretno imaš u kategoriji za t predviđenoj link na moje WP sajtove pa pljuj tamo ako želiš.
Stalo mi je do misljenja koje je validno, tj. koje ima barem nekog smisla.Tvoj komentar na poglavlje Optimizacija Plugina:
Quote:Ako neki plugin radi ovo, onda ga je bolje ne koristiti nego naći neko koji radi što treba kako treba.
Je smijesan, pa nemoj ti onda korisiti ni WordPress nikako, jer ne radi ni on sam po sebi ono sto treba.Uglavnom nemas argumente kako god.Ja tebe znam sa WM foruma, vjerovatno smo tamo imali neke nesuglasice u vezi strucnjaka za stikle, pa sad na neki nacin to vracas, jer ne razumijem drugu svrhu tvojih obrazlozenja.

To da ces se zeznuti, to je tvoje misljenje.Kad smo vec kod mog Bloga imate rezulatate koje je postavila @Lala, kroz par dana primjeniti cu neke od ovih metoda na Blogu pa cu vam javiti rezultate, da ne bi bilo da pricam gluposti ili nesto slicno.

Ja necu da pljujem tudje radove.Sta imam o tvome WP Blogu reci, gotova tema i to je to.
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Thank you
16-10-2014, 12:38 PM (This post was last modified: 16-10-2014 12:39 PM by Jokja.)
Post: #20
RE: Optimizacija WordPress stranice - Kako ubrzati vas WordPress sajt
Ako nastavite sa raspravom tema će biti zatvorena.


Send this user an email Find all posts by this user
Thank you
Thanks given by (1): JelenaM
Thread Closed 


Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Wordpress /category pitanje Lakisa94 6 2,500 18-01-2018 12:40 AM
Last Post: liquid
  WordPress ANALIZA BRZINE TEMA iamkermit94 1 700 11-01-2018 03:16 AM
Last Post: liquid
  Licenca za Wordpress temu? Markonii 0 562 29-12-2017 10:34 AM
Last Post: Markonii
  Wordpress theme options Arnel5 6 2,156 28-11-2017 05:28 PM
Last Post: sportskimagazin
  Ubrzati Wordpress website casio11 18 4,227 30-09-2017 06:59 PM
Last Post: shomy96
  Pomoć..Hakiran wordpress??? lisac22 4 1,009 28-09-2017 02:44 PM
Last Post: pinnaclethemes
  Wordpress theme generator InFlames20 10 8,321 28-09-2017 02:38 PM
Last Post: pinnaclethemes
  Problem install wordpress yosa_sh 4 1,631 28-09-2017 02:36 PM
Last Post: pinnaclethemes

Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)