IZ Forum - Internet Marketing, SEO optimizacija, Internet Posao, Freelancer zarada
YouTube inserti iz filmova, dokumentaraca... - Printable Version

+- IZ Forum - Internet Marketing, SEO optimizacija, Internet Posao, Freelancer zarada (http://www.internetzarada.org)
+-- Forum: Internet marketing (/forumdisplay.php?fid=47)
+--- Forum: Video marketing i izrada video sadržaja (/forumdisplay.php?fid=130)
+--- Thread: YouTube inserti iz filmova, dokumentaraca... (/showthread.php?tid=15197)YouTube inserti iz filmova, dokumentaraca... - milovanovic - 28-03-2018 07:36 PM

Pozdrav ljudi, imam jedno pitanje u vezi sadržaja za YT.
Da li ja u svojim video klipovima koje postavljam na YT smem da koristim kratke inserte iz nekih filmova, emisija, dokumentaraca itd.? Vidim dosta takvih klipova na YouTube, ali me zanima kako se to rešava, da li ću imati problema sa autorskim pravima? Da li tu postoji neko pravilo tipa smeš da koristiš 10 sekundi a da ne tražiš dozvolu? Da navedem banalan primer: pravim recimo klip "5 teorija zavere o Titaniku", i sad recimo da li ja smem da dok pričam o teorijama zavere u klipu da pustim i neke inserte iz filma Titanik i recimo još po neki insert iz pojedinih dokumentaraca i emisija koji ne bi dugo trajali tipa 10-15-20 sekundi. Da li smem to samo da uradim i takav klip da ubacim ili moram prethodno da kontaktiram sve te vlasnike tih sadržaja i tražim za svaki delić dozvolu?
Hvala na odgovoru, nadam se da sam uspeo da objasnim šta me zanima


RE: YouTube inserti iz filmova, dokumentaraca... - Lovac - 31-03-2018 12:35 PM

Ne postoji pravilo od nekoliko sekundi. Ako ubacis isecak iz nekog filma u trajanju i od 1 sekunde, autor te moze tuziti i obrisati ti video. Ja sam imao prijave na nekoliko klipova zbog koriscenja slika iz neke serije. Uglavnom ako im se javis i zamolis ih da ti obrisu prijavu u vecini slucajeva to i urade. Moras paziti jer imaju pravo i da ti odma obrisu video i dobijes copyright.


RE: YouTube inserti iz filmova, dokumentaraca... - mico - 15-04-2018 10:43 AM

Uradio sam video sa audio podlogom na Engleskom.
Podloga je pozajmljena.Da li ce me kazniti?